Hodně, hodně silní rudí. Přišla čísla, která zklamou ČSSD a zabíjí ODS

14.10.2013 15:10

Šest politických stran by se podle aktuálního průzkumu agentury ppm factum dostalo do sněmovny. Pro dvě z nich však půjde určitě o zklamání. Dosud suverénní ČSSD pomalu dochází dech a začínají se jí z druhé pozice blížit komunisté. Pocit zmaru pak určitě zažívá ODS, která je jen dvě procenta nad hranicí potřebnou pro vstup do sněmovny.

 Hodně, hodně silní rudí. Přišla čísla, která zklamou ČSSD a zabíjí ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

S blížícími se předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny pokračuje trend zvyšující se podpory nových a neparlamentních stran. Pokud by se konaly nyní, tak by se do dolní komory Parlamentu dostalo šest stran a ovládla by ji levice. Ukazují to výsledky průzkumu stranických preferencí, který uskutečnila agentura ppm factum ve dnech 30. září až 10. října.

Nejvyšší podporu si udržuje ČSSD, aktuálně by získala 22,8 procenta. Druhé místo obsadila KSČM se ziskem 17,1 procenta a třetí TOP 09 a Starostové se 13, 2 procenta. Za nimi následuje hnutí ANO se ziskem 12,1 procenta, páté místo patří ODS se 7,2 procenta a do sněmovny by se jako poslední díky zisku 5,9 procenta dostala i KDU-ČSL.

Celý průzkum ZDE

Konkurenční průzkum: Nedělní volební model TNS Aisa pro ČT ZDE

Nováček ANO by ve sněmovně získal 29 křesel

Po zohlednění d´Hondtovy metody přepočtu hlasů na mandáty ve volebních krajích by na začátku října ČSSD pravděpodobně získala 62 mandátů, KSČM 44 mandátů, TOP 09 společně se Starosty 35 mandátů, hnutí ANO 29, ODS 18 a KDU-ČSL 12 mandátů. Z výzkumu tedy vyplývá, že pokud by se ČSSD spojila s KSČM, získala tato koalice ve sněmovně potřebnou většinu, konkrétně 106 mandátů.

V celkovém součtu by na začátku října dle současného volebního modelu „propadlo“ 13,9 procenta hlasů odevzdaných dohromady všem stranám pod pětiprocentní hranicí. To platí i pro SPOZ (4,7 procenta), Stranu zelených (4,3 procenta) i Úsvit přímé demokracie (3,7 procenta). Ostatní strany by nepřekročily dvouprocentní podporu voličů.

Čeká se jen těsně nadpoloviční voličská účast

Z aktuálního výzkumu vyplývá, že voleb do Poslanecké sněmovny by se na začátku října zúčastnilo pouhých 54 procent oprávněných voličů. Nižší ochotu účastnit se předčasných voleb zaznamenává agentura ppm factum dlouhodoběji. Předpokládaná volební účast by tedy byla výrazně nižší než účast ve volbách do sněmovny na konci května 2010, kdy volilo 62,6 procenta oprávněných voličů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …