„Hospody neotvírat. A znárodnit!“ Až to uvidí Pohlreich, hrůzou neotevře

02.12.2020 14:54

Marxistická alternativa, která v minulosti proslula svou krátkou okupací Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, rozebrala na svém facebookovém profilu otázku ilegálního otevírání restauračních zařízení, jako je Šeberák –, tedy spíše vzniklou specifickou situaci. Ta je podle alternativy potřeba rozebrat z pohledu pracujících v pohostinství. Alternativa se navíc netají tím, že má striktní odpor ke znovuotevírání restaurací od zítřejšího dne. A padlo i slovo znárodňování.

„Hospody neotvírat. A znárodnit!“ Až to uvidí Pohlreich, hrůzou neotevře
Foto: Repro XTV
Popisek: Restauratér Zdeněk Pohlreich

„Hospodská maloburžoazie přichází za těmito pracujícími zhruba s touto nabídkou: ‚Podívejte se! Vláda zavřela naše hospody a nechala vás, stejně jako nás, na holičkách s 60 procenty mzdy! Je třeba se této vládě postavit a restauraci otevřít, abyste získali zpět svůj příjem!‘ Pracující jsou tak postaveni před situaci – buď mohou dále živořit, zadlužovat se a nemít z čeho uživit rodinu, nebo se postaví na stranu této maloburžoazie proti vládě a budou v době pandemie nebezpečného viru pro její profit riskovat své zdraví a životy. Jakou jinou možnost zde pracující mají, když se tradiční dělnické strany zcela prodaly Babišovi a nebojují za jejich práva, a stejně tak středulovské odbory, proti jejichž zaprodanosti, byrokratismu a oportunismu neexistuje žádná vnitřní organizovaná alternativa?“ uvádí alternativa ve svém textu.

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí

Podle ní se tak zcela potvrzuje Marxův slavný výrok, že bez vlastní organizace bojující za jejich práva je pracující třída pouhou surovinou k vykořisťování. „Otevírání restaurací však v současné době nemá žádné ospravedlnění. Virus není poražen, a samotné restaurace nejsou nezbytným sektorem, který by bylo v této situaci vhodné otevírat. Soukromé vlastnictví učinilo i oproti minulému režimu z restaurací nikoliv místo sloužící společnosti k odpočinku, ale místo, které slouží jen úzké společenské vrstvě k tvorbě profitu, a místo, které může zásadním způsobem ohrozit veřejné zdraví,“ dodává alternativa.

„Naše stanovisko k této situaci je založeno na striktním odporu vůči znovuotevírání restaurací, a to i od čtvrtka 3. 12. Naopak požadujeme, aby pracujícím v pohostinství byla proplacena plná výše mzdy ze strany zaměstnavatele po dobu uzavření. Hospodští neváhají zaměstnávat svoje zaměstnance na vyčerpávající celodenní směny za minimální mzdy spoléhajíce, že si zbytek vydělají prostřednictvím tipů, a mnohdy tak na jejich práci vydělávají miliony. Nejsou to spojenci pracujících v pohostinství. Zde jako příklad poslouží reportáž naší soudružky ohledně jejích zkušeností s prací v kavárně, která vyšla v Konfrontaci 3, případně můžeme zmínit i případ nechvalně proslulého Vladimíra Krulce z restaurace Řízkárna, který své zaměstnance v práci šikanoval, podváděl a okrádal, proti čemuž byly pořádány i protesty samotných zaměstnanců,“ píše alternativa.

„Pokud hospodský odmítne proplatit plnou výši mzdy, musí být jeho podnik vyvlastněn bez náhrady včetně jeho podnikatelského účtu a svěřen pod kontrolu samotných pracujících. Hospody tu musejí být pro nás, a ne my pro hospody!“ uzavřela alternativa, jež svůj příspěvek z facebookového profilu následně stáhla.

 

Majitel pražské restaurace Šeberák se minulý týden vzepřel vládě a nařízeným protiepidemickým opatřením, když ve čtvrtek i v pátek otevřel kompletně svůj provoz. I přes prvotní odvážné vystupování se nakonec rozhodl, že třetí den porušení pravidel riskovat nebude, důvodem byly obavy ze zatykače. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) takové chování majitelů restaurací i všech hostů, kteří hospody navštívili, odsoudil a z porušení vládních nařízení požaduje vyvodit důsledky, informovalo Echo24.cz.

Slova Marxistické alternativy se jistě jen těžko líbí známému restauratérovi Zdeňku Pohlreichovi. Ten se dlouhodobě k situaci v pohostinství v době koronavirové pandemie vyjadřuje. „Chybějí objektivně miliardy korun každý měsíc, které sem přivezli cizinci. Česká republika sama o sobě Prahu, jako restaurační, uživit nedokáže. Vím, že lidé v regionech měli nejlepší sezónu za poslední roky, ale specificky vysloveně Praha 1, kde jsou shodou okolností všechny tři naše podniky, tak prostě ty turistické peníze tam nejsou a nevím, kdy budou. Doufám, že budou, ale v tuhletu chvíli je to velice náročné,“ uváděl již před drastickými opatřeními zavedenými vládou. 

Pohlreich podle svých slov také využil pomoc od státu. „Je to taková náplast, ale rozhodně to není tak, že by ta věc představovala stoprocentní řešení situace. To v žádném případě. My potřebujeme tržby, my žádnou jinou pomoc nepotřebujeme. My prostě potřebujeme, aby sem přijeli lidé, kteří tady utratí peníze. Jinak nám nikdo jiný nepomůže. A nedává vlastně ani smysl držet restaurační místa, když do nich nikdo nechodí. To je prostě blbost,“ dodal. On sám také vždy razil heslo, že je důležité zůstat bezdlužný vůči zaměstnancům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…