Imigrace: Ano, je zde nový průšvih

19.05.2016 8:23

Z jihu Evropy přicházejí varovná čísla stran uprchlické krize. Minulý měsíc připlulo do Itálie více nelegálních migrantů než do Řecka. Za první čtyři měsíce to bylo přes dvacet čtyři tisíc migrantů, o čtvrtinu více než ve stejném období loni. Redaktor Mf Dnes Luboš Palata upozorňuje, že řešení, které by zastavilo proud uprchlíků, je v nedohlednu.

 Imigrace: Ano, je zde nový průšvih
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do Česka přiletělo dalších 23 křesťanských uprchlíků z Iráku. Dočasný domov najdou v Praze Braníku a ve Smilovicích na Frýdecko- Místecku

Podle Palaty se v dohledné době nedá očekávat podobná dohoda, kterou EU uzavřela s Tureckem a která zastavila migrační proud do Řecka. Nápady Říma, aby se smlouva s Ankarou použila pro řešení problému s Libyí, z níž připlouvá většina nelegálních migrantů, již odmítl nizozemský ministr pro migraci Klaas Dijkhoff, podle něhož nelze Libyii srovnávat s Tureckem.

Bezzubá je dle redaktora Mf Dnes i námořní mise unijních států, která prý může zadržet migranty jen v mezinárodních vodách a nemůže je vrátit zpět do Libye. Mandát Rady bezpečnosti OSN, který by to umožnil, údajně blokuje Rusko, jež má právo veta.

A opřít se Itálie nemůže ani o kvóty na přerozdělování migrantů. Palata upozorňuje, že je včera opět odmítl český ministr vnitra Milan Chovanec, proti jsou i další středoevropské země. Redaktor Mf Dnes proto s odkazem na bruselské úředníky tvrdí, že se o jejich přijetí nemá v příštích týdnech kvůli zmiňovanému odporu středoevropských zemí v EU ani hlasovat.

Vracet migranty zpět do jejich domovských zemí se nedaří. Jednak prý kvůli potížím s jasnou identifikací, na kterou chce EU najmout policisty z afrických zemí, tak proto, že africké státy odmítají své občany přijmout zpět.

Palata také poukazuje na hrozící uzavření hranic. Rakousko má již přichystáno zavedení kontrol a případně i uzavření Brennerského průsmyku na alpské hranici s Itálií. Podobně by dle Palaty mohla v případě většího přílivu migrantů uzavřít hranici s Itálií i Francie, která již k podobnému kroku sáhla v roce 2011.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…