„Islámské hordy.“ A už natvrdo: Macronovi se bouří aktivní vojáci. Rozsáhlá akce

10.05.2021 12:30

Sotva dva týdny od zveřejnění první petice, je tu druhá. Francouzští vojáci opět varují před občanskou explozí. Konzervativní týdeník Valeurs Actuelles zveřejnil dnes ráno nový text, který již není podepsán pouze generály ve výslužbě. Text, který si nebere servítky, vyzývá občany, kteří nejsou „zbabělí“ k aktivní účasti na záchraně Francie. „Jde o přežití naší země, vaší země,“ říkají prezidentu Macronovi i dalším. O textu informuje spolupracovník PL, Josef Brož.

„Islámské hordy.“ A už natvrdo: Macronovi se bouří aktivní vojáci. Rozsáhlá akce
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francouzští vojáci ve Středoafrické republice

Text, za nímž stojí tentokrát vojáci v aktivní službě, se obrací o podporu přímo k francouzské populaci s výzvou o připojení podpisu. Vojáci, kteří za textem stojí, nejsou z obavy sankcí ze strany vládních autorit blíže identifikováni.

Anketa

Vyhraje hnutí ANO sněmovní volby? (Ptáme se od 9.5.2021)

87%
9%
4%
hlasovalo: 12939 lidí

Navzdory tomu, že byla předchozí petice silně kritizována, neboť z podstaty věci by neměli být vojáci politicky angažováni, vyhrazují si vojáci vysloveně právo se vyjadřovat k aktuálnímu stavu společnosti – právě z pozice apolitické. „Právě proto, że jsme apolitičtí v hodnocení situace, jedná se o konstatování, jež přinášíme, ryze profesionální,“ píší. „Protože tuto chybu jsme viděli v mnoha zemích v krizi. Předchází zhroucení. Oznamuje chaos a násilí,“ varují.

„Jednejte, dámy a pánové,“ píší. Nejde podle nich jen o emoce, mediální pokrytí, ale už vůbec o rozšíření mandátů nebo dobývání ostatních. „Jde o přežití naší země, vaší země“.

Na rozdíl od svých „starších“, kteří napsali předchozí text, litují, že se nemohou vyjádřit „legálně“, a poukazují na to, že se nemohou vyjádřit kvůli postihům „s odkrytou tváří“.

„Jsme to, co noviny nazvaly ‚generací ohně‘,“ připomínají. Jde o muže a ženy, kteří jsou ve službě. „Vojáci všech armád a hodností, různých názorů, milujeme naši zemi. To je to jediné, čím jsme známi. A pokud se nemůžeme podle zákona vyjádřit s odkrytou tváří, je pro nás ale stejně nemožné mlčet,“ říkají.

„Téměř každý z nás zná operaci Sentinel. Na vlastní oči jsme viděli opuštěné předměstí, ubikace postižené kriminalitou.“ (...) Byli dle textu vystaveni válkám „náboženských komunit, pro které Francie neznamená nic – nic jiného než předmět sarkasmu, opovržení nebo dokonce nenávisti“. Operace Sentinel se uskutečnila v roce 2015 jako odpověď na několikanásobné teroristické útoky, které na začátku roku otřásly Francií, zúčastnilo se jí 10 tisíc vojáků a téměř 5 tisíc policistů, kteří chránili citlivá místa. Hned několik vojáků bylo zraněno, když proti islamistům zasahovali.

„V Afghánistánu, Mali, Středoafrické republice nebo jinde mnoho z nás zažilo nepřátelskou palbu. Někteří tam nechali své kamarády,“ popisují emotivně a varují proti tomu, aby se „dělaly na naší půdě ústupky“ tomu, co nazývají islamismem, tedy radikální podobě bojovného islámu.


Text zveřejnil, podobně jako přes dvěma týdny, týdeník vojáků Valeurs Actuelles, kde je ho možné i podepsat. V minulém textu varovali vysloužilci, že Francie čelí „dezintegraci pod náporem islamistických hord z předměstí, které oddělují velké části národa a činí z nich teritoria podléhající dogmatům neslučitelným s naší ústavou“.

„Pokud budeme nadále ztrácet čas tlacháním, ukončí tento chaos jen občanská válka. Mrtví se budou počítat v tisících a ponesete za ně odpovědnost vy,“ varovali prezidenta Macrona. Signatáře slovně podpořila šéfka Národního sdružení Marine Le Penová. „Jako občanka a politička sdílím vaše utrpení. Nabízím vám, abyste se připojili k našemu úsilí v nastávajícím zápasu o budoucnost Francie,“ napsala politička, která bude za rok pravděpodobně hlavní vyzyvatelkou Macrona v druhém kole prezidentských voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…