„J*blo mu. Zešílel.“ Jan Hrušínský bude koukat, kdo ho kárá. A on sám? Jede dál! Koukejte

11.03.2020 7:54

Včera herec Jan Hrušínský oznámil, že zákazem shromažďování likviduje Andrej Babiš Divadlo Na Jezerce. A v interview, který s ním vedla Emma Smetana, své myšlenky rozvinul. Prý od vlády kompenzaci nechce, chce hrát pro lidi se zdravým rozumem. A nepotřebuje od „estébáka vodit za ručičku“. Vláda prý koronavirem straší stejně, jako strašila migrační krizí. „Šmíra, kretén, jeblo mu,“ zaznělo pak na jeho adresu.

„J*blo mu. Zešílel.“ Jan Hrušínský bude koukat, kdo ho kárá. A on sám? Jede dál! Koukejte
Foto: Repro ČT
Popisek: Ředitel Divadla Na Jezerce, Jan Hrušínský

Herec Jan Hrušínský se včera stal asi nejvýraznějším představitelem odporu proti nařízení, které má sloužit k zabránění šíření koronaviru. Jen pár minut poté, co ČT oznámila opatření, na Facebooku sdílel status, ve kterém se pustil do Andreje Babiše, že mu likviduje divadlo, do čehož zapletl i StB, Vojtěcha Filipa, prezidenta Zemana i Václava Klause.

Podrobněji se ke svým problémům vyjádřil v interview s Emmou Smetanou na DVTV. Po citaci z jeho statusu se moderátorka zeptala, zda Hrušínský čekal na další příležitost, jak se opřít do premiéra Babiše. Což Hrušínský popřel a prohlásil, že by byl šťastný, kdyby tento podnět vůbec nepřišel. Nicméně Emma Smetana Hrušínskému připomněla jeho předchozí statusy, ve kterých se také opíral do Babiše, a položila otázku, zda jeho reakce není výsledkem osobní animozity.

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí

„To není osobní animozita, já myslím, mně se dlouhodobě, asi 7 let, nelíbí, co dělají lidé, kteří se zmocnili České republiky a využívají ji ke svému osobnímu prospěchu. Nelíbí se mi, že se nedodržují zákony v České republice, platí lustrační zákon, platí zákon o protiprávnosti komunistického režimu a vládu vede trestně stíhaný agent StB, komunistický udavač, místopředseda Parlamentu je komunistický udavač Falmer. Kam se podíváte, tam je něco, co porušuje pravidla. Prezident kouří všude, kde se nemá kouřit, ale to bych mu ještě odpustil, to je to nejmenší, co dělá...“ vysvětloval Hrušínský, jak za jeho statusem nestála nevraživost vůči Andreji Babišovi.

Nicméně, Smetana Hrušínského přerušila a připomenula mu, že na zákazech panuje mezi politickými stranami vzácná shoda, z řad opozice se dokonce ozvalo, že se s nimi mělo začít už dříve. Hrušínský pravil, že reakce opozičních politiků ho překvapila. A citoval titulek u rozhovoru s profesorem Janem Pirkem, který tvrdil, že reakce politiků je populismus a koronavirus byl politicky zneužit, s čímž Hrušínský zjevně souhlasil. „Já bych byl strašně rád, kdyby politici se přestali bát říkat pravdu. Kdyby se přestali bát nazývat věci pravými jmény,“ přál si principál divadla.

Anketa

Poslankyně SPD Maříková srovnala migranty s cizími druhy zvířat a rostlin. Za to jí hrozí stíhání policií. Co vy na to?

hlasovalo: 31615 lidí

Koronavirus srovnával s obyčejnou chřipkou, na kterou prý jen v Olomouckém kraji zemřelo 6 lidí. „Dovedete si představit, že by v případě chřipkové epidemie lidé měli běžet a koupit si každý 20 kilo mouky? Vždyť je to úplný blázinec,“ namítal.

Smetana argumentovala slovy ministra zdravotnictví Vojtěcha, který prohlásil, že je lepší být předběžně opatrný, než dopadnout jako Itálie. „Já jsem viděl tu tiskovou konferenci, kde ho pan premiér řídí jako svoji loutku. Připadalo mi to velmi nedůstojné a hloupé,“ opřel se Jan Hrušínský opět do premiéra a vzpomenul na píseň Voskovce a Wericha „Už panikáři jedou“. „Myslím, že to je dokonalý obrázek téhle situace,“ dodal.

Moderátorka si ovšem všimla, že jí Hrušínský utekl z otázky, a položila ji znovu. Principál uvedl, že rozhodování politikům nezávidí, vzhledem k tomu, jak zásadní je, ale připomenul ostatní případy toho, čeho se Češi báli. „Jenom se podívejte, čeho všeho se Češi za posledních pár let báli. A jak byli politiky strašeni. Podívejte se, jak Miloš Zeman a Andrej Babiš nás strašili, že 100 milionů imigrantů se povalí přes Českou republiku a všechny nás tady podřežou. Těch imigrantů tady bylo 12. A když nezabrali imigranti, tak teď má zabrat virová epidemie,“ mínil. Smetana se zeptala, zda tedy nevěří, že vláda jedná na základě odborných rad. A Hrušínský odvětil, že věří profesoru Pirkovi, nikoliv estébákům ve vládě.

Že zákaz nedává smysl, demonstroval Hrušínský na tom, že lidé stále chodí do práce, i ve velkých podnicích, kde se sejde více než 100 lidí. „Ruší se cesty metrem, ruší se Matějská pouť, ruší se cesty vlakem? Nic takového se neruší, ruší se jenom návštěvy nad 100 osob,“ pravil Hrušínský s tím, že mu to přijde podivné, ale vláda podle něho vydává podivná rozhodnutí už delší dobu. Dodejme, že Matějská pouť byla zrušena.

Anketa

Chcete od českých umělců, aby vás vzdělávali a vychovávali?

1%
98%
hlasovalo: 36052 lidí

Hrušínskému Smetana připomenula i to, že z ředitelů divadel je jediný takto silný kritik. „Možná, že ředitelé, kteří dostávají desítky milionů korun ročně, tak se nemusejí tolik obávat jako ti, kteří si musí na svoji činnost vydělat,“ opáčil principál. Ale moderátorka dodala, že i takových je víc, a ani ti se tak nezpěčují. „Možná před sedmi lety – před nástupem pana Zemana a pana Babiše – by se ještě ozvali. Mě to mrzí, že se neozývají. Proboha, jde přece hlavně o zdravý rozum, ne?“ S jinými řediteli o tom prý nemluvil.

Padla i otázka, jaká by musela přijít kompenzace, aby byl principál Divadla Na Jezerce spokojený, ale Hrušínský prohlásil, že od vlády nic nechce, jen aby je nechali normálně žít a pracovat. Mají prý lidi nechat řídit se zdravým rozumem, protože jsou dospělí. „Přeci když budu nemocný nebo mi bude 80 let, tak nepůjdu do divadla, kde mi bude hrozit nějaká nákaza,“ argumentoval. „Já nepotřebuju, aby mě agent StB vodil za ručičku a říkal, co mám dělat,“ dodal.

Vyčíslit náklady pro něj teď není možné, protože nebylo zmíněno, do kdy bude zákaz trvat, nicméně likvidační budou dle Hrušínského brzy, vzhledem k tomu, že náklady za měsíc se pohybují okolo dvou milionů korun. Jde o nájem a mzdy zaměstnanců, na které se vydělává prodejem lístků. A jedno zrušené představení prý stojí zhruba 100 000 Kč.

K Hrušínského slovům měli co říct i další. Vyjádřil se tak k němu například analytik Štěpán Kotrba: „Jan Hrušínský prozatím nevyzývá k porušení zákona na ochranu veřejného zdraví. To, že je kretén, není trestné. V případě, že by neuposlechl zákazu konání oněch divadelních představení, byl by asi jako provozovatel odpovědný v plném rozsahu. Mohl by být zadržen, vzat do vazby, aby neopakoval trestný čin, a následně souzen.“

Také bezpečnostní expert Jaroslav Štefec neměl pro Hrušínského pochopení. „Není nic horšího, než když si šmíra, které je cizí profesionální přístup a která žije především z dotací, chce ‚hrát‘ na spasitele lidstva a odpůrce establishmentu. Navíc se stylizuje do role oběti a uráží bez výjimky všechny kolem sebe. Demokracie, empatie, spolupráce – to všechno je panu Hrušínskému naprosto cizí. Je to jen bezohledný, sobecký a sprostý hulvát,“ prohlásil o principálovi divadla, ale předtím podotkl, že se nechce dotknout dobrých herců, kteří se drží svého kopyta, nesnaží se řídit svět a dělají to, co jejich jest – baví platící obecenstvo. „Profesionálů v oboru, kteří nepotřebují berličky dotací a necítí se zneuznaní svým okolím,“ odlišil je od Hrušínského.

Hrušínského odsoudil také editor magazínu Flowee Zdeněk Strnad: „Mnohé díky, Jane Hrušínský, Matěji Kroupo a další, kteří si stěžují na karanténu. Právě jste významně pomohli Andrejovi k pohodlným 40 % ve volbách. Sobci.“

„Ten Jan Hrušínský už zešílel, ne? Vůbec si v poslední době začínám říkat, co budou někteří lidi v Česku dělat, až Babiš nebude. Na koho budeme házet všechny svoje problémy, kdo bude moct za všechno? Někdo to bude muset bejt...“ přidal se marketér Martin Jaroš.

A pochyby o duševním zdraví Jana Hrušínského měl i starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Podle něho Hrušínskému „jeblo“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…