"Jak dlouho budeme jen vyjadřovat soustrast a jen deklarovat solidaritu." Miloš Zeman přednesl v OSN projev spatra. Zpochybnil fungování organizace

21.09.2016 23:53

Prezident Miloš Zeman v noci ze středy na pátek vystoupil před Valným shromážděním OSN v New Yorku. Na rozdíl od mnoha dalších státníků pojal jako hlavní bod svého proslovu boj s mezinárodním terorismem a připomněl i svou loňskou řeč, která byla na podobné téma.

"Jak dlouho budeme jen vyjadřovat soustrast a jen deklarovat solidaritu." Miloš Zeman přednesl v OSN projev spatra. Zpochybnil fungování organizace
Foto: ReproFoto: webtv.un.org
Popisek: Prezident Miloš Zeman v OSN

„Paní prezidentko, dámy a pánové, před rokem jsem zde varoval proti šíření mezinárodního terorismu. Co se za ten rok událo. Paříž, Brusel, Dhaka, Istanbul, Orlando, Mnichov, Nice a New York, opět. Před několika lety, počet zemí ovlivněných islámským terorismem byl šest. Nyní je to 35,“ poznamenal na úvod svého projevu Zeman.

„Islámský stát je něco jako rakovina, ale nejde jen o nádor. Rakovina metastázuje, což je nebezpečnejší než nádor samotný,“ pronesl Zeman a dodal, že tak se šíří radikalismus a extremismus. „Jak dlouho budeme jen vyjadřovat soustrast. Jak dlouho budeme jen deklarovat solidaritu.“

Zeman dále uvedl, že za současné situace existují tři rizika. Tím prvním je, že dojde ke vzniku nového Islámského státu v Afghánistánu a to pokud odejdou jednotky NATO. V tom případě totiž zřejmě zvítězí Taliban, který se od ISIS či Al Kájdy nijak výrazně neliší.

Druhé riziko spočívá v možnosti další radikalizace. Zeman jako příklad uvedl třicátá léta dvacátého století v Německu, která ve „slušném národu“ vedla k vzestupu fanatického nacismu.

A třetí riziko plyne z naší neochoty konat, z naší nerozhodnosti, protože pokud se nerozhoupeme k činům, nic se nezmění, ba naopak, situace se jenom zhorší. Zeman poté vyzval ke společné akci členských zemí OSN v boji proti mezinárodnímu terorismu a dodal, že již v roce 2000 totéž navrhla Indie, od té doby se však pouze jedná. „A právnící mezinárodního práva o tom diskutují šestnáct let. Díky Bohu za to, že nejsem jedním z nich,“ poznamenal prezident a nadhodil vlastní definici terorismu, tedy že teroristou je každý, kdo úmyslně útočí na bezbranné civilisty.


Miloš Zeman v OSN. (Foto: Radim Panenka)

„Mám určité pochybnosti o efektivitě této mezinárodní organizace,“ zpochybnil fungování OSN a vzpomněl na svůj proslov z loňského roku, kdy navrhoval vytvoření koalice mezinárodních sil, která by spolupracovala i na úrovni tajných služeb. A není jediný, kdo něco takového navrhuje, má podporu i v OSN samotné.

Teď je třeba postupovat cíleně, zasáhnout nervová centra mezinárodního terorismu a neokupovat území. „Musíme zaútočit na mozek, ne na tělo,“ dodal s tím, že masivní vojenské akce mnohdy skončily nezdarem.

Členské země podle Zemana zdaleka nevyužívají všechny možnosti, které jim členství v OSN umožňuje. Existuje totiž mnoho článků, které by napomohly vytvoření koalice v boji proti terorismu a zabránily tak jeho dalšímu šíření. „Čekají nás další atentáty, další zničené země, další teroristické útoky,“ dodal. Následně poznamenal, že stejně jako bylo zničeno Kartágo, přemůžeme i my mezinárodní terorismus.  

VIDEOZÁZNAM z projevu Miloše Zemana (Zdroj: OVTV)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…