„Jak může někdo volit STAN?!“ Václav Klaus zásadně vystoupil. Zasáhne to volby?

16.07.2022 10:40

Bývalý prezident Václav Klaus se v internetové televizi XTV vrátil ke svému setkání se slovenským expremiérem Vladimírem Mečiarem, kde ocenil jednotný názor na rozdělení Československa. Hovořil o blížících se komunálních volbách; doufá, že to lidé spočítají hnutí STAN. Varuje před další covidovou panikou, na niž se podle něj už určití lidé velmi těší. Zkritizoval výstavu zničené ruské vojenské techniky na Letné.

„Jak může někdo volit STAN?!“ Václav Klaus zásadně vystoupil. Zasáhne to volby?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

„Slováci si proto k té akci vybrali červen, naší televizi to ale nějak nelze vysvětlit,“ uvedl Klaus, který ke společné diskusi slovenské veřejnoprávní televize konané u příležitosti zahájení rozhovorů, které před třiceti lety vedly k rozdělení ČSFR.

Na rozdělení republiky má prý s Vladimírem Mečiarem i po třiceti letech naprosto jednotný pohled: „Nebyl sebemenší důvod si něco, cokoli, říkat předem, naopak já jsem se utvrdil v tom, že v interpretaci toho, co se tehdy dělo, proč a jaké to mělo pozitivní výsledky, jsme zajedno,“ zmínil.

„Samozřejmě tam byla nenávistná slovenská moderátorka, něco mezi Fridrichovou, Witowskou, ještě střihnout třeba s Železným. Pořád nám říkala, že jsme to rozdělili schválně, že to lidi nechtěli. Tím, že my jsme ale bez jakéhokoli domlouvání říkali naprosto stejné věcí, nebylo možné to rozbít. Považuji to za velmi cenné,“ poznamenal Klaus.

Moderátor Luboš Xaver Veselý se zajímal, jak Klaus vnímá výstavu zničené ruské vojenské techniky na Letné. „Těmto věcem hrubě nefandím, je mi to odporné, pro mě je to na té samé úrovni, jako kdyby tam ukazovali zajaté vojáky nebo mrtvoly,“ vyslovil nejdříve svůj názor na akci Veselý. „Necítím potřebu k tomu vyslovovat nějaké silné soudy. Ten názor je, Xavere, naprosto stejný jako můj,“ podotkl, že Ivo Strejček z IVK výstavu kritizuje v článku „Proč ta ubohá ‚výstavka‘ na Letné?“ „Ten k tomu napsal velmi hezkou glosu. Já jsem mu říkal, že je to bezvadné a ať to honem dáme na všechny webové stránky. Takže souhlas,“ řekl Klaus.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
Dalším tématem byla inflace a s ní otázka, zda se přibližujeme k zavedení eura, které je poprvé po 20 letech slabší než dolar. „Je to výsostně politické rozhodnutí, jestli vstoupíme do eurozóny. Něco úplně jiného jsou argumenty ekonomické, tam já dlouhodobě považuji za velkou výhodu České republiky, že euro nemá,“ vyslovil se exprezident.

Pozastavil se u epidemické situace. Opět se hovoří o zvyšování počtu nakažených lidí covidem a o tom, zda bude potřeba zavést opět restrikce. Klaus upozorňuje, aby se nepodléhalo žádné panice; jsou tu ale lidé, kteří se na ta omezení těší. „Ale vím, že natěšení covidoví mágové už si brousí nože, už se strašlivě těší na to, že se na nás zase uvalí restrikce. Od doby vzniku covidu v lednu 2020 naštěstí vznikly léky, ne očkování. Roušky, lockdowny a karantény se ukázaly jako bezcenné,“ upozornil Václav Klaus, že není důvod se na covid dívat jinak než na jiná onemocnění horních cest dýchacích.

Věnoval se také dění na Hradě. Právníci Miloše Zemana podali jakýsi podnět, zda pokus o zbavení pravomoci v okamžiku, kdy on byl nemocný, byla či nebyla sabotáž. Klaus hovoří o nenávisti ze strany členů horní komory Parlamentu vůči prezidentovi republiky. „Co je na tom za sabotáž. Je to politická nenávistná bitka určitých nenávistných senátorů; jakékoliv právnické či jiné hrátky kolem toho jsou proto naprosto redundantní,“ řekl Klaus.

Ohledně třaskavého dění ve vládě se Klaus zamyslel nad tím, zda korupční kauza Dozimetr – spojená s hnutím STAN – rozhodne blížící se podzimní komunální volby v Praze.

„Tak určitě, pokud by taková informace pro voliče o nějaké politické straně nic nerozhodovala, to by byl skandál, pak vůbec nepotřebujeme mít volby. Nevím, co většího by mohlo rozhodnout, než takováhle věc. Kdyby to nerozhodlo, tak si ťukejme do čela a říkejme, že náš politický systém je naprosto iracionální. Já si nedovedu představit, že někdo může volit STAN. Nevidím tam žádnou ideologii. Úkolem starostů je komunální práce, zvelebovat obec a ždímat stát o peníze, aby jim k tomu co nejvíc přidal,“ řekl Václav Klaus, že když toto myšlení přichází do Sněmovny a Senátu, není se čemu divit, že stát je už vyždímán úplně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…