„Jako Rom jsem se narodil a jako Rom zemřu!“ Je zde výzva Romům. Velmi aktuální

30.03.2021 16:07

Romský aktivista Čeněk Růžička vyzval Romy, aby se během probíhajícího sčítání lidu přihlásili k romské národnosti. „Národ, který se nehlásí ke své kultuře, ke své národnosti, pomalu ale jistě zaniká,“ uvedl Růžička, který je známý zejména kvůli boji za zřízení romského památníku na místo vepřína v Letech u Písku.

„Jako Rom jsem se narodil a jako Rom zemřu!“ Je zde výzva Romům. Velmi aktuální
Foto: Repro Youtube
Popisek: Romský aktivista Čeněk Růžička

„Vážení Romové, zdravím vás. Možná mě tak trochu znáte z kauzy prasečáku na místě nacistického koncentračního tábora v Letech u Písku,“ říká Růžička ve videu.

„Mnozí z vás víte, že moji rodiče, jak ze strany otcovy, tak ze strany maminky, prožili peklo nacistických koncentračních táborů. A přesto, že ty hrůzy prožili a přežili, tak já se za svoje romství nestydím. Jsem na svoje romství hrdý, protože naše kultura je krásná. Kdo zná žebříček hodnot naší krásné romské kultury, mně musí dát za pravdu,“ pokračuje Růžička.

Růžička hodlá ve sčítacím archu vyplnit státní občanství české a národnost romskou. „Jako Rom žiju, jako Rom jsem se narodil, a jako Rom taky zemřu. Narodil jsem se v Čechách, a proto uvádím státní občanství české. Národnost ale můžete vyplnit, jak chcete, je to dobrovolná kolonka,“ radí ve videu Romům.  

„Já jsem za svůj dlouhý život prožil několik takových sčítacích roků. A vždy jsem v kolonce národnost vyplňoval národnost romskou. Proč jsem tak činil? Protože se za své romství nestydím. Svoje romství dávám kdykoliv a kdekoliv, před kýmkoliv najevo,“ říká s tím, že se svým romstvím dokonce i chlubí. Podle Růžičky si totiž ten, kdo si za svým romstvím stojí, získává ve společnosti na respektu.  

Růžička poté promluvil zejména k mladým Romům, kteří by měli dávat svoji romskou národnost více najevo. „Každý rok se nejenom u nás organizuje Mezinárodní den Romů. Já jsem tím nadšen, že vy, mladí Romové, si tento den uctíváte a jsem na vás hrdý. Já bych si vás při této příležitosti dovolil požádat, nedávejte to jen ten den najevo, že jste Romové, když to říkáte takto veřejně, nebojte se to uvést do sčítacího archu,“ apeluje Růžička, protože národ, který se nehlásí ke své kultuře a národnosti, podle něj pomalu ale jistě zaniká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…