„Jdi do prdele, krávo. Ať žije Zeman!“ Co dodat. Byli jsme s prezidentem v Havlíčkově Brodě

26.06.2015 15:45

REPORTÁŽ „Ostuda! Nechci proruského prezidenta! Jdi do prdele, krávo s červenou kartou! Ať žije Miloš.“ Bouřlivé emoce, vášně, výkřiky příznivců i odpůrců provázely setkání prezidenta Miloše Zemana s občany ve městě Havlíčkův Brod. Došlo i na vytahování holí. „Vypadalo to jako judo nebo džiu-džitsu,“ komentoval potyčku prezident. „Rozčílení není program,“ doplnil. Prezident se v debatě vyjádřil k situaci na Ukrajině, k uprchlíkům a zazněl i jeho velmi zajímavý názor na vicepremiéra Andreje Babiše.

„Jdi do prdele, krávo. Ať žije Zeman!“ Co dodat. Byli jsme s prezidentem v Havlíčkově Brodě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Incident v Havlíčkově Brodě na setkání prezidenta s občany

„Drž hubu! Hele, kráva s červenou kartou. Ostuda!“ Směsice výkřiků provázela vstup prezidenta republiky na pódium, které bylo připraveno pro jeho vystoupení na náměstí v Havlíčkově Brodě. Dopředu k pódiu se totiž dostala dáma, která vykřikovala na prezidenta a mávala červenou kartou. To se ale ostatním příliš nelíbilo: „To je neštěstí, ať jde do prdele,“ komentovali lidé její výkřiky a jeden ze seniorů vytáhl i hůl: „Dej jí holí,“ povzbuzovalo okolí seniora. Pak se do situace ještě vložila žena s transparentem, na kterém byla napsána slova „Hnůj“, který ale dlouhou životnost neměl. Nápis vytrhl ženě evidentní příznivec prezidenta, papír rozčíleně roztrhal a zahodil. Konflikt ochranka rychle zpacifikovala.

Zeman: Byl to box, nebo judo?

Po emocionálně nabitém entrée prezident Zeman uvedl: „Milý pane hejtmane, vážený pane starosto a milý pane Škorpile, který jste předtím uváděl sportovní události a možná že jste komentoval i box. Vlastně toto setkání začalo něčím, co vypadalo jako judo nebo džiu-džitsu, ale já bych tu dámu nechal rád promluvit a vyjádřit její názor,“ reagoval prezident s tím, že demokracie je diskuse a rozčílení není program. „Tomu zemědělci, který měl nápis hnůj, přeji, aby jeho pohnojená pole přinesla dobrou úrodu,“ reagoval.

Zeman: Dnes tě mají za sviňáka a zítra jsi svatý

Pak už Zeman blahopřál místnímu starostovi za to, že obdržel cenu Nejlepší starosta za léta 2010 až 2014 od Svazu měst a obcí. Pak přešel k citaci muže, po němž se město jmenuje: „‚Dnes tě mají za svatého, zítra jsi sviňák.‘ Já bych ten citát obrátil: ‚Dnes tě mají za sviňáka a zítra jsi svatý.‘ Jak víte v politice se stává obojí,“ zmínil prezident. „Bohužel zatím v žádné obci a městě se neobjevila žádná červená karta, na kterou jsem napjatě čekal, protože diskuse s oponenty je svým způsobem zajímavá, pokud si dokážeme vyměňovat argumenty, nikoli nadávky,“ uvedl dále Zeman a požádal moderátora Štěpána Škorpila, aby jako prvního vyzval k položení otázky nositele červené karty.

Z publika: Nechci mít proruského prezidenta, jste neoblíbený. Zeman: Neumíte počítat

Mezitím ale červené karty téměř zmizely. Nakonec moderátor jednoho oponenta našel: „Nepřišel jsem s vámi diskutovat, protože vaše odpovědi znám dopředu, ale chtěl jsem vyjádřit svůj názor. Vrátil bych se o několik let zpět, kdy jsem byl s malými dětmi v Přibyslavi, kdy jsme vítali pana Havla. Tehdy jsme čekali dvě hodiny a byly tam tisíce lidí. Teď jsou tady stovky, asi to svědčí o tom, jak jste oblíbený. Nechci proruského prezidenta, nebudu mluvit o aférách a stotisícových odměnách,“ uvedl oponent, ale otázka nepadla. Prezident reagoval: „Dobře počítáno, je tu 1 500 lidí. Neumíte počítat. To je konstatování číslo jedna. Zadruhé, nechcete-li vyjádřit svůj názor, tak na vaší původní červené kartě byl vyražen nápis: ‚Chceme si s vámi pohovořit, pane prezidente.‘ Já vám tuto možnost dávám, a jestli ji nechcete využít, je to určitý druh zbabělosti.“ Pak také doplnil: „Pokud jde o stotisícové odměny, naopak dávám třetinu svého platu na splácení státního dluhu a ještě nikdo v životě mě nedokázal podplatit.“

Během debaty se ozývaly bouřlivý potlesk, pískot i výkřiky „Výborně!“ na adresu prezidenta. V dalším dotazu si místní občan stěžoval na „zvůli moci“, protože v Humpolci chtějí zrušit autobusové nádraží. Někteří žádali o fotografii s prezidentem, padla i stížnost na místního hejtmana Jiřího Běhounka, který je zároveň poslancem, a to se některým lidem prý nelíbí. „Pan hejtman mě informoval, že celý druhý plat dává na charitu,“ upozornil Zeman a také ujistil: „Neschopný člověk nedokáže dobře dělat ani jednu funkci, schopný dokáže dělat dvě.“

Zeman: Jsem agent České republiky

Lidé se také zajímali o prapor Azov na Ukrajině a jeden z občanů kritizoval, že u nás je málo dostupných informací o této věci. Prezident situaci vysvětlil a zmínil i to, že se vždy snaží vidět vše z obou stran: „Možná právě proto mě řečník s červenou kartou označil za proruského agenta. Dovolte, abych doplnil, jsem také pročínský agent, proizraelský agent a jsem v podstatě agent každé země, do které přijedu a kde se snažím, aby naši podnikatelé měli export, nebo odkud by k nám přišly zahraniční investice. Ve skutečnosti jsem jen jediný agent, agent České republiky,“ dodal.

Z protestního plakátku děti vyrobily vlaštovku a hodily zpět do publika

V průběhu debaty se dopředu dostala paní, která hodila před pódium papír s nápisem: „Za co, pane Bože, za co?“ O osud nápisu se rychle postaraly děti, které pod pódiem seděly, a vytvořily z něj vlaštovku, kterou hodily zpět do publika. Z publika zazněla i tato otázka: „Jaký máte názor na Andreje Babiše?“ Prezident odpověděl: „Dneska jsi za svatého, zítra jsi sviňák, to jsem tady citoval. Počkám si ještě deset let, zda Andrej Babiš bude kanonizován,“ uvedl Zeman. Prezident pak odcházel za potlesku, který byl doprovázen výkřiky „Ať žije Miloš!“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…