„Je mi líto, že tam mají Rusy.“ Vážná slova k Podněstří, kde se to hýbe

28.02.2024 18:19 | Monitoring

Představitelé moldavské separatistické republiky Podněstří přijali ve středu rezoluci, která kritizuje Moldavsko a žádá Ruskou federaci o ochranu před tlakem Kišiněva. Podle moldavských politiků by mohl ruský prezident Vladimir Putin žádosti vyhovět už ve čtvrtek na Federálním shromáždění. Proevropská vláda v Kišiněvě se proto obává případného napadení Ruskem jako v případě „ochrany“ separatistických oblastí na východě Ukrajiny.

„Je mi líto, že tam mají Rusy.“ Vážná slova k Podněstří, kde se to hýbe
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Podobné tanky bojovaly ve válce o Podněstří, v níž tamní separatistické síly podporovala 14. ruská armáda

Už minulý týden varoval podněsterský opoziční politik Ghenadie Ciorby, že takzvaný podněsterský kongres požádá Moskvu o připojení Podněstří k Rusku. Ciorby varoval, že se poslanci následně rozhodnou přijmout žádost Moskvy ohledně připojení separatistického regionu k Ruské federaci.

Ciorba předpokládá, že příkaz k uspořádání takového sjezdu v Tiraspolu přišel z Moskvy. „Proto ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nedávno prohlásil, že Moskva nenechá své občany v Podněstří na holičkách,“ domnívá se Ciorba.

Vyzval tzv. poslance regionu, aby nedopustili přijetí tohoto rozhodnutí, které by Putinovi poskytlo „legální záminku k úderu na území Moldavska včetně Podněstří, pod jakoukoli záminkou“.

Podněstří neboli Podněsterská moldavská republika je de iure součástí Moldavska, de facto však nezávislým státem od roku 1991. K roku 2022 v něm žilo přibližně 347 tisíc obyvatel. Hlavním městem je Tiraspol.

Jak opoziční politik varoval, tak se ve středu stalo. „Představitelé separatistické republiky Podněstří přijali rezoluci kritizující Kišiněv a žádající ruský parlament o ochranu před tlakem Kišiněva,“ informovala na síti X Česká televize.

Ondřej Krutílek, šéf kanceláře europoslance Alexandra Vondry, se obává, že se ve východní Evropě schyluje k další vážné eskalaci a zhoršení bezpečnostní situace. „Zvací dopis separatistů z Podněstří neznamená nic jiného, než že Rusko obsadí další území, které mu nepatří. Z toho vyplývá jen jedno: Západ musí maximálně podporovat Ukrajinu, aby se dokázala ruské imperiální rozpínavosti ubránit. A pokud skutečně dojde k obsazení části Moldavska, musí i Moldavsko vědět, že má naši pevnou podporu,“ uvedl Krutílek.

Situaci komentoval také reportér iDNES Josef Kopecký. „Je mi líto Moldavska, že není v NATO, a navíc je v něm silná ruská menšina včetně separatistů z Podněstří. Válečnému zločinci Putinovi by dalo pohlcení Moldavska šanci útočit na Oděsu ze západu i na celou západní Ukrajinu... Lze čekat další migrační vlnu,“ varoval Kopecký.

Velmi podobný scénář totiž probíhal v roce 2022, kdy Ruská federace uznala nezávislost separatistických regionů na východě Ukrajiny, Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Těm pak ruská armáda vyjela na pomoc před údajným útlakem ze strany ukrajinské vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…