„Je mi z toho na zvracení!“ vpálil Okamura lidovci do tváře v přímém přenosu. Teď jsem na řadě já, rozčilovala se Gajdůšková

30.09.2018 12:53

V předvolební Partii televize Prima bylo živo. Před kamerami se setkalo hned šest hostů, mezi nimiž nechyběl ani předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Debatovalo se o zdravotnictví, ale také o migraci. „Je mi z vaší politiky na zvracení,“ udeřil Okamura na lidovce Bartoška. „Teď jsem na řadě já,“ volala před kamerami Gajdůšková, která Okamurovi vyčetla, že rozeštvává společnost.

„Je mi z toho na zvracení!“ vpálil Okamura lidovci do tváře v přímém přenosu. Teď jsem na řadě já, rozčilovala se Gajdůšková
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Pořad Partie televize Prima.

V nedělní Partii televize Prima proti sobě zasedli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík, stínová ministryně pro resort zdravotnictví KSČM Soňa Marková, předseda hnutí SPD Tomio Okamura, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek a poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková. Debatovali mimo jiné o tom, kolik českých léků vyvážíme do zahraničí a kdo na tom vydělává. Došlo ale i na Turecko a uprchlickou krizi.

Anketa

Mělo se Československo v roce 1938 bránit Hitlerovi?

70%
30%
hlasovalo: 2644 lidí

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch před kamerami přislíbil, že by napříště výrobci léků měli rozhodovat o tom, zda smí být některé léky exportovány do zahraničí. „Výrobci budou mít odpovědnost pod sankcí dodat ten lék," prohlásil ministr, kterému prý leží na srdci především blaho českých pacientů.

Marková okamžitě prohlásila, že podobný model sama navrhovala už v minulém volebním období. Gazdík člena vlády požádal, aby svůj návrh projednal se všemi poslaneckými stranami a pokusil se zabránit lidové tvořivosti některých zákonodárců, kteří by tento zákon mohli prakticky pohřbít. „My si to můžeme pohlídat, na druhou stranu, Sněmovna je suverén," připomněl ministr za hnutí ANO. Poukázal také na to, že jako ministr nařídil fakultním nemocnicím, aby zveřejnily ceny, za které nakupují léky, aby byl obchod s léky co nejtransparentnější. Uznává však námitku, že to může zhoršit obchodní politiku výrobců, takže je připraven udělat ústupek a bude mu stačit, když bude mít přehled o cenách léků jen ministerstvo. Gazdík oponoval, že ceny léků představují svého druhu černou díru v českém zdravotnictví a čím více do těchto nákupů budeme vidět, tím lépe pro všechny pacienty.

Hosté poté přehodili výhybku a debatovali o výši platů ve zdravotnictví. Ministr oznámil, že odboráři přistoupili na kompromis, se kterým přišla vláda. „My se bavíme o sedmi pacientech pro všechny zdravotní sestry, pro sanitáře a tak dále. Je potřeba také říci, že my jsme finančně podpořili ten směnný provoz. Sestry dostanou navíc pět tisíc, sanitáři dva tisíce," připomněl ministr. Požadavek odborů na plošné přidání ve výši 19 procent však ministr odmítl.

„Sliby se mají plnit. A to nejen o Vánocích," prohlásila na to konto Marková s tím, že vláda přislíbila navýšení platů o 10 procent v roce 2016. „Když si vezmeme, z jakého základu ty platy vycházejí, když máte plat 20 tisíc, tak to jsou dva tisíce navíc. To jsou tak malinkaté peníze, že pokud ty sestry chceme udržet, tak bychom jim ty platy navýšit měli. Těm nízkopříjmovým víc, ale těch deset procent je základ," zdůrazňovala Marková.

Gazdík nabídl trochu jiný pohled. Plošné zvyšování platů odmítl. Problém je podle něj spíš v tom, že pojišťovny platí nemocnicím v různých částech země různě vysoké úhrady za tytéž úkony. Dokud se toto nezmění, tak někteří ředitelé nebudou mít dost peněz na zvyšování platů.

Ve druhé polovině pořadu přišla řeč také na německo-turecké vztahy, které jsou momentálně velmi napjaté. Německo mimo jiné žádá propuštění několika německých novinářů z tureckých vězení. O vztazích se zemí půlměsíce však už nehovořil ministr zdravotnictví Vojtěch, Gazdík a Marková. Místo nich k debatnímu stolu zasedli Alena Gajdůšková (ČSSD), Tomio Okamura (SPD) a lidovec Jan Bartošek.

Gajdůšková vyzývala k pokračování dialogu s Tureckem, byť si je vědoma toho, že situace v zemi půlměsíce rozhodně není ideální. „Dokud se jedná, tak je vždycky šance, že se věci vždy mohou dát do pořádku," uvedla Gajdůšková.   

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Okamura oponoval, že u tureckého prezidenta Recepa Erdogana je zřejmé, že s ním příliš jednat nelze. „Prezident Erdogan nám ukazuje, že potírá své odpůrce. To, co vidíme v Turecku, je typickou ukázkou toho, že islám není náboženství, ale politická ideologie," varoval Okamura s tím, že jde pro Evropu o velmi nebezpečný směr. „Vy jste navrhovali bezvízový styk s Tureckem," poukázal na snahy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Turecku nemůžeme nabízet bezvízový styk. Na prezidenta Erdogana si musíme dávat velkého majzla," varoval Okamura.  

Bartošek také varoval před Erdoganovými snahami. „Vnitřní situace v Turecku není dobrá. Prezident Erdogan utahuje šrouby vůči své osobě," podotkl Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Moderátorka poté vrátila slovo Okamurovi, ale Gajdůšková se okamžitě ozvala. „Teď jsem na řadě já," zvolala. „Ale paní moderátorka udělila slovo mně," kontroval Okamura a pokračoval v kanonádě. Zdůraznil, že je třeba se bránit islamizaci Evropy, která podle něj postihuje západní Evropu.

„Při tom všem nesmíme rozsévat nenávist, protože to se obrátí proti nám," varoval v tu chvíli Bartošek. „A pokud bývalý tajemník SPD pan (Jaroslav) Staník je souzen za šíření nenávisti, tak na to my přistoupit nemůžeme," pokračoval Bartošek.

Okamura ihned přešel do protiútoku. „Je pravda, že my - na rozdíl od KDU-ČSL - nepodporujeme sudetoněmecký Landsmanšaft. V životě bych na jejich sjezdy nejel. Jestli se tady někdo hlásí k fašistickým a nacistickým tradicím, tak jste to vy. Mně je z toho na zvracení," rozpálil se předseda SPD.

Bartošek se okamžitě ohradil. „Minulost změnit nemůžeme, naší povinností je měnit přítomnost a budoucnost," podotkl s odkazem na budování česko-německých vztahů. „My trváme na tom, že nemůžete hledat nepřítele a stavět svou politiku na tom, že se proti němu vymezujete, jak to občas dělá SPD," doplnil lidovec.

Okamura si to však znovu nenechal líbit. „My - na rozdíl od vás - děláme bezpečnou politiku. To je ten rozdíl mezi námi a tradičními stranami. Tradiční strany řeší ten problém, až když přijde, my ho řešíme v předstihu," prohlásil šéf SPD.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„To je otázka," ozvala se Gajdůšková. Okamura podle ní o migraci jen mluví, zatímco expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se ji snažil skutečně řešit. Okamura podle dámy vypouští z úst nezodpovědné výroky, kterými rozeštvává společnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…