„Je suis Pražská kavárna.“ Na Albertově se sešlo několik set lidí. Promluvil také rektor Bek: Svobodomyslným lidem se zdá, že se nepodařila volba prezidenta...

17.11.2017 13:13

REPORTÁŽ Na pražském Albertově se odehrála tradiční vzpomínková akce k 17. listopadu 1939 a 1989. Bok po boku tu vedle sebe stanuli dva rektoři dvou velkých českých vysokých škol, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, který se v minulosti opakovně vymezil proti prezidentovi Miloši Zemanovi. Svobodomyslným lidem se dnes podle Beka může zdát, že ty či ony volby nedopadly dobře. Bek však účastníky požádal, aby nevěšeli hlavu a uchovali si naději.

„Je suis Pražská kavárna.“ Na Albertově se sešlo několik set lidí. Promluvil také rektor Bek: Svobodomyslným lidem se zdá, že se nepodařila volba prezidenta...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslavy dne studentstva na Albertově

Na Albertově se krátce před jedenáctou sešlo několik stovek lidí. Byl mezi nimi i neformálně oblečený místopředseda končící vlády Richard Brabec (ANO). Zahlédnout v davu se dalo I jednoho z kandidátů na prezidenta České republiky a vysokoškolského učitele Marka Hilšera. Na udržení pořádku dohlíželo několik policistů.  

Ještě po jedenácté hodině zelo pódium s českou vlajkou a nápisem „Kdo, když ne my, kdy, když ne teď“ prázdnotou. Akce začala oficiálním způsobem až ve 12, kd na pódium vystoupil pěvecký sbor Univerzity Karlovy a spustil studentskou hymnu Gaudeamus Igitur. Poté dostal slovo rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Zima připomněl, že 17. listopadu si připomínáme nejen rok 1989, ale také smrt studenta Jana Opletala a pekařského učně Václava Sedláčka.

 V tento den si podle rektora UK připomínáme, že o svobodu a demokracii musíme pečovat. „Já věřím, že kdyby svoboda a demokracie byla v této zemi ohrožena, tak se zde sejdeme znovu,“ poznamenal Zima. se řadě svobodomyslných lidí zdá, že nedopadla dobře prezidentská volba a nedopadly úplně dobře ani jiné volby. Přesto hledí do budoucnosti s nadějí. „Svobodomyslným lidem se zdá, že se nepodařila volba prezidenta, že nedopadly dobře ty či ony volby, ale zdá se mi, že existuje řada důvodů pro to, abychom hleděli do dalších časů s nadějí,“ uvedl Bek. „Jistě zde existují určité tlaky na demokracii, ale přesto se domnívám, že je tady prostor pro rozvoj svobodného společenství,“ dodal Bek. V podobném duchu se posléze na pódiu vyjádřili i zástupci studentů.

"Já jsem pražská kavárna" a trikolóra za korunku...

Vzpomínková akce se na Albertově již druhý rok odehrála jen v režii studentů a tentokrát v rámci tzv. Festivalu svobody, který k listopadovému výročí probíhá po celé Praze. Záštitu festivalu udělila podle organizátorů i Knihovna Václava Havla, se kterou má co do činění miliardář a vlastník vydavatelství Economia známý z kauzy OKD Zdeněk Bakala.

V davu šlo zahlédnout vlajky Evropské unie i charakteristické EU balonky. Výjimkou nebyly ani odznáčky iniciativy Hate Free Culture. U stánku téměř zcela pokrytého vlajkou EU se daly za dobrovolný příspěvek zakoupit republikánské trikólory. Jedna z přítomných mladých žen si koupila trikolóru za jednu korunu a hned si vysloužila kousavou větu od kolegyně. „Tak to je extrémně trapné,“ utrousila na to konto její kamarádka. Na místě byly kromě toho i jednotlivé studentské stánky, kde si návštěvníci mohli prohlédnout jejich aktivity. Například stánek studentů práv zde nabízel návštěvníkům vhled do problematiky lidských práv. Na místě byli i novináři hned z několika médií. K vidění byl i školák, který reportérům TV Prima vysvětloval, jakou úlohu měl listopad 1989 na pádu komunistického režimu. V davu nechyběl ani muž v mikině, který šířil heslo „Je suis Pražská kavárna“. Počasí akci příliš nepřálo, silně pršelo.

Právě z Albertova se totiž 17. Listopadu 1989 vydali studenti na pochod Prahou. Od té doby se na Albertově konají vzpomínkové akce. Předloni pak byli studenti pobouřeni tím, že se na Albertov nedostali, protože tu pořádal akci prezident Miloš Zeman, který se ocitl na jednom pódiu s protiislámským aktivistou Martinem Konvičkou. O rok později se na Albertově konala opět studentská vzpomínková akce, pod záštitou Knihovny Václava Havla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…