„Je to průser.“ Vondru pozvali do ČT a ptali se ho na brexit

29.06.2016 21:21

Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a vicepremiér vlády Petra Nečase se v dnešním pořadu Devadesátka ČT24 vyjádřil k aktuálnímu dění.

„Je to průser.“ Vondru pozvali do ČT a ptali se ho na brexit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

„Paušální soud ohledně chyb bezpečnostních složek nebo tajných služeb se říct nedá. Takovýmto útokům se dá bránit velmi těžce. Turecko přitom má zpravodajské služby na velmi dobré úrovni,“ řekl Vondra k teroristickému útoku na istanbulském letišti s tím, že podle provedeného způsobu se jako strůjcem neštěstí jeví Islámský stát.

Turecká role v boji proti Islámskému státu je podle něj ambivalentní. „Tento útok je ale důkazem, že žádná aliance s Islámským státem neexistuje,“ pomyslel si Vondra. Podle něj je nyní jasné, že Turecko na celou událost zareaguje. „Situace se navíc stala v době, kdy došlo ke ‚smíření‘ mezi Ruskem a Tureckem,“ dodal Vondra. 

Vondra se následně také vyjádřil k současnému stavu Evropské unie po brexitu. „Jsem z toho smutný. Bez Velké Británie si neumím představit evropskou spolupráci. Ano, zatím de iure zůstává, dokud neaktivuje onen příslušný článek. Je to však politické rozhodnutí, které je nutné brát vážně. Je to průser,“ sdělil Vondra. „Nebo je to určitá příležitost. Bude záviset na tom, jak se k tomu postaví politici v kontinentální Evropě. Půjde-li se cestou federalizace, je to průšvih. Nyní je nutné zklidnit situaci,“ myslí si a zastal se názorů kancléřky Angely Merkelové či předsedy Evropské rady Donalda Tuska. Podle Vondry kromě postojů Evropské unie je jedním z důvodů odchodu Velké Británie z Evropské unie i migrační krize a hrozby jejími důsledky. 

Důsledkem brexitu bude mimo jiné podle Vondry například i tlak na Českou republiku, aby vstoupila do eurozóny. „To je ale krátkozraké a lidi to jen víc znechutí,“ podotkl Vondra.

Podle Vondry bychom nyní měli usilovat o nějaký model koexistence, jako mají například Norsko či Švýcarsko. Je nutné udržet volný trh, myslí si. Velká Británie si podle jeho názoru musí také ujasnit, co od Evropy bude chtít. „A uplyne hodně vody, než tato jednání nastanou. A to je dobře, neboť dojde ke zchladnutí hlav. Vyštípat jednu z nejdůležitějších zemí by bylo chybou pro celou Evropu,“ dodal.

Řeč přišla i na případný boj Evropské unie s Islámským státem. „Evropská unie rozhodně kapacitu nemá. Nechci to bagatelizovat, ale Západ musí táhnout za jeden provaz. A Velká Británie je důležitý svorník mezi Spojenými státy a Evropou,“ uzavřel Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …