„Jedete antibabiše, a to vás pohřbí.“ Rvačka Dostálové a Hladíka. S mrazivou tečkou

14.04.2024 12:25 | Monitoring

Jde opravit Green Deal? Na tuto otázku se v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News pokoušeli nalézt odpověď ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL a lídryně hnutí ANO do evropských voleb Klára Dostálová. Politička krátce po začátku vysílání obvinila vládu Petra Fialy (ODS), že nemyslí na naše občany. „Lidé se dostanou do obrovských problémů a vláda tohle vůbec nereflektuje,“ soptila současná místopředsedkyně Sněmovny. Hladík se okamžitě bránil.

„Jedete antibabiše, a to vás pohřbí.“ Rvačka Dostálové a Hladíka. S mrazivou tečkou
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL a poslankyně Klára Dostálová (za ANO).

Hladík hned v úvodu pořadu prozradil, že už v roce 2026 se bude vyhodnocovat, zda zůstane v platnosti zákaz spalovacích motorů po roce 2035. Člen vlády zdůraznil, že chce mít za 15 let možnost koupit si českou škodovku.

„Já chci zachovat to, abych si mohl za 10 i 15 let koupit českou škodovku. Aby nás tady nezaplavila levná auta z Číny,“ spustil Hladík. „Do České republiky a do celé Evropy se dováží spousta energií z nestabilních zemí. Ať je to Rusko nebo jiné země. Přece by bylo lepší vyrobit si tu energii tady. Proto podporujeme tepelná čerpadla a podobně. My můžeme rok 2035 zrušit, to mně nevadí. Ale pokud chceme být konkurenceschopní, tak bude třeba, aby automobilky investovaly a využily alternativní pohon, jako je vodík nebo biometan i třeba u kamionové dopravy,“ vysvětloval Hladík

Když dostala slovo Dostálová, zdůrazňovala, že si trh a lidé rozhodnou, jakou cestou se chtějí vydat. Co když ty automobilky dokážou vymyslet takové technologie, aby byly udržitelné. „Pojďme těm automobilkám pomoct,“ žádala ve studiu.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 37910 lidí
Připomínala také, že se u elektromobilů neřeší ekologické výrobní náklady. „Kupříkladu Čína otevírá jednu uhelnou elektrárnu za druhou. A tady se pořád mluví o evropském klimatu. Ale klima není evropské, klima je celosvětové a Evropa se na něm podílí 8 procenty. A pokud bude EU pokračovat tímto směrem, no tak se zničí,“ varovala Dostálová.

Hladík okamžitě oponoval, že svět už se v minulosti vypořádal s úbytkem ozónu a teď se musí umět vyrovnat i se změnami klimatu. Podle Hladíka to může být ekonomická příležitost pro Česko.

Dostálová vedle toho žádala, aby vláda Petra Fialy (ODS) více zohlednila, že v Česku máme pořád 200 tisíc starých kotlů a při hodnocení klimatických cílů je toto třeba zohledňovat. A to se podle Dostálové neděje.

Hladík okamžitě oponoval, že to se děje. Že je kupříkladu přece správné požadovat, aby baterie z mobilů a z aut byly vyjímatelné a daly se z nich znovu využít těžké kovy.

Hladík konstatoval, že nejlepší energie je taková, která se vůbec nemusí vydat. Proto stát podporuje např. zateplování domů, výměnu oken a tak podobně. S tím pomáhají specialisté přímo v terénu a popisují lidem konkrétní kroky, jak snížit výdaje za energie.

„To jsou konkrétní investice pro české domácnosti. Takhle jsme podpořili zhruba 300 tisíc domácností. Za naší vlády se podařilo podpořit už na 150 tisíc domácností v instalaci fotovoltaik,“ řekl ministr.

Dostálová okamžitě vypěnila.

„V České republice nikdy nebude tolik svítit a nikdy nebude tolik foukat. A do toho vy chcete zavírat uhelné elektrárny. Takže lidé se dostanou do obrovských problémů a vláda tohle vůbec nereflektuje,“ soptila současná místopředsedkyně Sněmovny.

A jako by to nestačilo, EU jako celek tlačí i domácnosti a bytové domy ke snížení energetické náročnosti a to bude stát mnoho peněz, s čímž budou mít lidé velký problém.

Hladík se tady dovolával programu „Oprav dům po babičce" a zdůrazňoval, že nejen jeho prostřednictvím pětikoalice lidem pomáhá.

Terezie Tománková poté přehodila diskusní výhybku ke Kongresu ODS a ptala se, jestli staronový předseda strany Petr Fiala neměl projevit více sebereflexe a nejen vládu chválit.

Podle Hladíka vláda ukazuje, že nepopulistická politika má smysl. Polsko a Maďarsko např. sáhly ke snižování ceny u pohonných hmot, ale teď jsou kupříkladu v Polsku vyšší ceny pohonných hmot než v Česku.

Dostálová na přání Terezie Tománková nejprve okomentovala sjezd SPD, kde byl v pozici předsedy strany potvrzen Tomio Okamura a až poté věnovala pár slov kongresu ODS a potvrzení premiéra Petra Fialy v čele jedné z vládních stran.

„Pro mě existují určité no-go zóny, určité červené linie a jednou z nich je vystoupení Česka z EU a z NATO. Já si vůbec nedovedu představit, že by hnutí ANO přehodnotilo tyto věci a pak by to snad bylo možné. Ale to se bude řešit až po volbách,“ zdůraznila Dostálová.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Poté se pár slovy vyjádřila i ke sjezdu ODS a zdůrazňovala, že lidem se rozhodně nedaří nijak dobře, že učitelé nemají 130 procent platu, i když to pětikoalice slibovala. A nesplnila ani jiné věci.

„Důvěra ve vaši vládu jsou dvě procenta. Já si opravdu myslím, že by si měl posypat popel na hlavu a předvést sebereflexi,“ žádala Dostálová.

V závěru pořadu Hladík věnoval pár slov i kauze Cyrila Svobody. Ministr má za to, že by měl Svoboda ze strany odejít a to nejen proto, jak se vyjadřuje o Rusku, ale obecně proto, že už nějaký čas Svoboda vnitřně není lidovcem. Hladík má zkrátka a dobře za to, že se Svoboda drží trochu jiných hodnot, než většina lidovců. „Pokud Svoboda hájí Babiše v médiích a dává rozhovor proruskému serveru, tak by si sám měl vyhodnotit svou roli," míní ministr.

Dostálová se Cyrila Svobody zastávala jako odborníka na zahraniční politiku a nevadilo jí ani to, že Svoboda dělal Babišovi poradce, když byl šéf hnutí ANO premiérem. „Vy prostě jedete antibabiše a to vás ve finále pohřbí. To mi věřte.“

Terezie Tománková otevřela ještě jedno téma. Možné zrušení ministerstva pro místní rozvoj, o kterém se mluvilo na kongresu ODS.

Podle Hladíka lze o tomto kroku uvažovat v dalších volebních obdobích. Teď ne.

Podle Dostálové je otázka zrušení MMR na stole, protože stávající ministr Ivan Bartoš (Piráti) nepředvádí nic podstatného. „Stavební zákon je v troskách,“ vyjádřila svůj názor Dostálová.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Partie., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHorký , 14.04.2024 13:36:13
Sledoval jsem to pár minut, ale tak pomýleného paka, jako je ten Hladík, jksem nezažil. Vlastně jo. Němcovou a Pekarovou. Ten kluk je tak arogantní, že by jeden věřil, že on řídí celou zemi. A ten lokajský pozdrav Fialovi, tak to nemělo chybu. Prostě jen nemyslící, jak říkají na Slovensku, nepodarok. Nedávno napadl C. Svobodu, že nějakému plátku dal rozhovor a nelhal v něm, tak tento "hospodář" s byty, jej chce vyloučit z nenávistné strany. Jestli se najde takových svazáků více v politice, tak se máme na co těšit. Jak je možné, že se v té straně scházejí takví "rovní" lidé? Stačí Výborný, Bartošek, Zdechovský, Jurečka, nebo ten z jižních Čech , Heller, či co to je.

|  22 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …