Jihomoravské ANO a KDU-ČSL jednaly o spolupráci. ČSSD hájí Haška

09.10.2016 7:42

Jihomoravské hnutí ANO jednalo po volbách s KDU-ČSL. Podle lídra KDU-ČSL Romana Celého byla schůzka seznamovací a jednání bude pokračovat v neděli. Dohoda zatím nenastala. Lidovci se potkají také s ČSSD, ODS a Starosty pro jižní Moravu.

 Jihomoravské ANO a KDU-ČSL jednaly o spolupráci. ČSSD hájí Haška
Foto: brno.me
Popisek: Park Lužánky

Hnutí ANO také jedná s dalšími stranami a uskupeními, která se do zastupitelstva dostala. Lídr ANO Bohumil Šimek řekl, že jednání budou dlouhá.

V Jihomoravském kraji mohou vytvořit koalici s nadpoloviční většinou hlasů nejméně tři strany, možná je však také širší koalice o více stranách a uskupeních. K jednání se sešly dvě nejsilnější strany, ANO a KDU-ČSL. „Schůzka byla seznamovací a řekli jsme si jen pár drobností. Jednání budou pokračovat,“ uvedl Celý. ANO bude jednat i s dalšími stranami, nevyloučilo ani KSČM, se kterou nechtějí spolupracovat lidovci. Podle Šimka není pro ANO vhodný partner SPD a SPO, naopak vhodnými partnery by mohly být TOP 09 se Žít Brno nebo Strana zelených, které se stejně jako ANO před volbami vymezily proti hejtmanovi Michalu Haškovi (ČSSD). Šimek si dovede koalici představit i s ČSSD, avšak bez Haška.

ČSSD na to však nejspíš nepřistoupí. Její jihomoravský předseda Roman Hanák ČTK sdělil, že je vyjednávací tým složený z trojice Roman Hanák, Marek Šlapal, ale také Michal Hašek. Spolupráci s Haškem naopak neodmítá KDU-ČSL. „Neříkáme žádné ze stran, koho má postavit na kandidátku nebo kdo za ni má vyjednávat. Budeme jednat se všemi demokratickými stranami a uvidíme, s kým nám vznikne průnik. Variant je hodně, ale my jsme zodpovědní a chceme, aby koalice trvala celé čtyři roky a byla konstruktivní,“ dodal Celý.

Volby vyhrálo hnutí ANO s 15 mandáty mezi 65 zastupiteli před KDU-ČSL a ČSSD, které mají shodně po 11 mandátech. KSČM jich má 7, ODS 6, TOP 09 se Žít Brno, STAN, SPD a SPO mají po čtyřech a zelení s Piráty mají mandáty tři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…