„Jsem v p*deli.“ Já prodal i pozemky po babičce. Ani na jídlo nemám. Mě řeší psychiatr. Sebevražda? Čechům covid bere vše, roste zoufalství

30.10.2020 9:40

Koronavirus těžce dopadá na životy lidí. Mnozí z nich na sociálních sítích své už dnes velké problémy společně diskutují a rozebírají, jak bezvýchodné situace v podobě ztráty zaměstnání, výpadků příjmů, ale také zhoršujícího se psychického zdraví, řeší. Někteří se veřejně přiznávají, že už neví co dělat dál a hovoří o koncích v nejrůznějších podobách. Na radosti jim nepřidává ani vidina, že letošní Vánoce nebudou takové, jak by si přáli, nebo dokonce vůbec žádné.

„Jsem v p*deli.“ Já prodal i pozemky po babičce. Ani na jídlo nemám. Mě řeší psychiatr. Sebevražda? Čechům covid bere vše, roste zoufalství
Foto: hns
Popisek: Deprese...smutek

Jedna z takových diskusí, kde Češi probírají svou aktuální složitou situaci, vznikla na facebookové skupině, v níž se řeší především podmínky na pracovištích. Členka této skupiny umístila na zeď dotaz, zda někdo z uživatelů přišel o práci, jak situaci zvládá a zda se mu daří finančně vycházet.

Reakcí přišla vskutku celá řada. Lidé se v době omezených sociálních kontaktů neostýchali svěřit neznámým lidem, jak špatným směrem se jejich život začal kvůli pandemii ubírat.

Mimořádná opatření v době epidemie připravila o práci řadu lidí a do konce ne jednou. Více diskutujících uvedlo, že o práci přišli letos už potřetí v řadě. „Jestli i teď, tak už opravdu nevím, co budu dělat,“ dodal jeden z členů skupiny, že další ztrátu zaměstnání v tomto roce by nemusel finančně už ustát.

Následujcí komentář od mladé ženy sdělil stejnou zkušenost. „Tento rok to není vůbec jednoduché, už mám letos třetí práci,“ napsala.

„Tento rok už mám třetí práci. Jelikož jsem pokladní, tak doufám, že nezavřou i obchody,“ uvedla následně další komentující s tím, že výpadky příjmu vyřešila zapsáním na pracovní úřad.

O ztrátě zaměstnání hovořily řady dalších lidí. „Já se přiznám. Blbá korona mě o práci připravila,“ napsala jedna z diskutujících.

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí
Velká část zaměstnanců ztrácí v pandemické krizi svá místa především ve službách. Například v gastru, což potvrzují další a další příspěvky pod vzneseným dotazem. Ozývají se hlasy, že není však problém sehnat si brigádu.

„Tak asi každý, kdo dělá v gastru, přišel minimálně o peníze. A co se týče práce, brigády jsou. Máme alespoň okénko, tak chodím normálně makat. Alespoň přes obědy za základ plus Albert sklad,“ napsal další komentující.

Doplnil, že situace je tedy těžší, ale zatím ji jde ještě zvládnout. „Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř,“ připomněl.

 

Nad svou situací si povzdechla i postarší paní, která přišla o svou práci, ale jelikož je již ve věku, obává se, že stěží najde novou. „Dělala jsem celý život velmi úzce specializovanou práci, která karanténou v podstatě zanikla,“ vysvětlila.

Zabezpečit ji zatím nemůže ani její syn, který nedávno dostudoval a nedaří se mu zaměstnání sehnat. „Nevím, jak dlouho to vydržíme. Každopádně jsem se rozhodla si z posledních úspor předplatit pohřeb,“ uvedla, že alespoň toho chce svého syna do budoucna ušetřit.

V diskusi se častokrát potvrdila i slova některých českých psychiatrů, kteří hovoří o tom, že se jim v současné krizi začínají plnit ordinace lidmi s duševními problémy.

„Težko říct, zepteje se mého psychiatra,“ odepsala členka skupiny na dotaz, jak situaci zvládá.

Další rozprodávají už své majetky, aby se vyhnuli exekucím. „Prodal jsem pozemky po babičce, jinak by mi byt sežrali. Banka nečeká na nic. Rovnou na vás dá pro neplacení exekuci,“ podělil se následně další uživatel o to, jak nedostatek financí řeší.

S bankou se prý nelze na jiném postupu dohodnout. „Je jim úplně jedno, že nemám příjem nebo zda jsem vážně onemocněl,“ doplnil.

 

Anketa

Kdo nakonec urve vítězství v amerických prezidentských volbách?

13%
hlasovalo: 4499 lidí
Podstatně hůře jsou na tom ti, kteří přišli o práci, nemají žádné rezervy či majetky k odprodeji a tedy ani na základní živobytí.

„Přišel jsem o dvě práce, už teď přemýšlím a nemohu spát, kde vezmu alespoň na jídlo. Co se týče nájmu, tak to fakt nevím vůbec, kde na to vezmu,“ napsal zoufale další diskutující.

V kontextu s tím uvedl, že si sebe dokáže představit jako následovníka vysokoškolského studenta Jana Palacha, který se na protest upálil.

„Asi ze sebe udělám novodobého Palacha, aby se z toho lidi probrali a začali něco dělat,“ doplnil.

 

Přitakala mu jedna z uživetelek s tím, že se ocitla ve stejné situaci a rovněž jí její finanční prostředky nestačí na zaplacení nájmu. „To jsme na tom naprosto stejně. U nás jenom nájem 18k,“ dodala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…