„Jsme schopný národ a řídí nás nemehla!“ Babiš dostal ránu z „vlastních“ novin

16.01.2021 10:39

„Epidemie ukázala český stát ve spodním prádle. Prádle děravém, nepříliš čistém a dlouhodobě zanedbaném,“ píše komentátor Lidových novin Petr Kamberský v článku „My, schopná nemehla“. Konkrétně zmiňuje aktuální zmatky při vakcinaci, neodladěný rezervační systém, nefunkční evidenci očkovaných.

„Jsme schopný národ a řídí nás nemehla!“ Babiš dostal ránu z „vlastních“ novin
Foto: Repro ČT24
Popisek: Šéfkomentátor LN Petr Kamberský

„Nejen opozice má jasno: další selhání vlády a jejího předsedy, který sám sebe postavil do čela očkovací kampaně, aby zaručil její hladký a bezproblémový průběh. Nás ale trápí mnohem hlubší problémy než jednorázové přetížení. Ono ‚to‘ nefunguje, ať vládne socialista Sobotka, populista Babiš, nebo konzervativec Nečas,“ dodává Kamberský.

Proti Babišovi otáčí jeho vlastní slogany: „Řídit stát jako firmu!“ a „Jsme schopný národ, jen nás řídí nemehla“. „Netřeba přílišného důvtipu k tomu, abychom se ptali, kdo je to nemehlo dnes a proč úřady nefungují, jak by měly. Jak je tohle možné?“ ptá se komentátor.

Pozastavuje se nad tím, že s dlouho připravovaným rezervačním systémem pro očkování jsou po jeho spuštění takové problémy. „Jak to, že formulář, designovaný pro registraci těch nejstarších, nepočítá s jejich (kratšími) rodnými čísly? To není projekt, který vznikal přes noc, natož v jakési partaji. Jde o klíčový projekt, jenž má chránit zdraví těch nejohroženějších a nad nímž bdí ministr i premiér…“ pokračuje Kamberský.

„Ano, epidemie nás staví před nečekané výzvy, vlády schvalují přes noc projekty, které se jindy chystají roky, potíže s vakcinací mají i jiné země… Ale pohled na v mnohém nefunkční Česko je prostě k uzoufání,“ konstatuje.

Bohužel, změnou vlády rozhodně všechny problémy nezmizí. „Chlívek tuto naději nebude nikomu rozmlouvat, to by bylo ošklivé. Jen si dovolí nenápadně připodotknout, že přesně toto znechucení nad ‚poměry‘ a tato naděje přivedla před sedmi lety k moci právě současného premiéra…“ připomíná Kamberský.

Problém je zkrátka mnohem hlubší: země plná úspěšných lidí a inovativních firem nefunguje na „státní“ úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…