„Jsou to ho*na, nejsou to ho*na?“ Svěží vítr kolem Kliniky. A také VIDEO ze včerejška, ke kterému máme nové informace

17.01.2019 13:49

Vyhodíš-li ho dveřmi, vrátí se ti oknem, praví lidová moudrost. V případě SŽDC a Kliniky zřejmě platí, i když v poněkud pozměněné formě. Aktivisté z Kliniky se totiž rozhodli obsadit kanceláře této instituce. A natáčeli se přitom na video. A ještě měli tu drzost (jak sami své počínání nazvali) sestavit tříbodový seznam požadavků. Co chtějí? Omluvu, „svou“ budovu a ladičku na piáno. Ale jak se v mezičase daří jejich kolegům na střeše staré budovy?

„Jsou to ho*na, nejsou to ho*na?“ Svěží vítr kolem Kliniky. A také VIDEO ze včerejška, ke kterému máme nové informace
Foto: Repro Facebook
Popisek: Návštěva z Kliniky na SŽDC

„Dnes v dopoledních hodinách jsme obsadili foyer budovy, ve které sídlí kanceláře SŽDC. Vzali jsme si s sebou piano, abychom jenom nepřebírali živá vysílání rádia Tuleň, které bylo na místě, sestříhali jsme z materiálů z happeningu své vlastní video, které tímto slavnostně sdílíme. Máme radost z toho, že jsme schopni takhle rychle spolupracovat, a doufáme, že to bude našim fanouškům inspirací k tomu, aby i oni vzali své hudební nástroje někam do světa. Anebo třeba do nových domovů, třeba nějakého pěkného opuštěného nádraží,“ popsali svůj krátkodobý squat v kancelářích, který ovšem podle videa skončil příchodem policie.

Anketa

Zvažujete, že budete volit Jaromíra Soukupa?

65%
hlasovalo: 24812 lidí

Přes celé video, na kterém jsou vidět jak aktivisté, tak personál kanceláří, se prolíná toto prohlášení aktivistů z již téměř vyklizené kliniky:

„Dámy a pánové, úředníci, úřednice a v neposlední řadě pane řediteli, pravděpodobně nejste z naší návštěvy úplně nadšeni. My z té vaší ostatně také nebyli. Dovolili jsme si se stejnou drzostí, s jakou jste nechali rozbít naše pokoje, sepsat seznam požadavků kolektivu Kliniky směrem ke kolektivu SŽDC. Naše požadavky jsou následující:

  • Zaprvé: principál vašeho cirkusového uskupení se veřejně omluví za lži, které on jakožto i jeho mluvčí vypustili do mediálního prostoru.
  • Zadruhé: navrácení budovy bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici zpátky do rukou našeho kolektivu, kam patří. Ne snad z pohledu byrokracie, a z historií prověřeného přesvědčení, že posouvat hranice toho, co je možné, je možné.
  • Zatřetí: obstarání ladičky, která by poštelovala piano, které se vinou vámi povolaného exekutorského úřadu ocitlo na ulici, kde zmoklo, a je z toho poněkud rozladěné.

Myslíme si, že naše požadavky jsou vzhledem k vašemu nerovnému jednání naprosto nicotné. Na závěr bychom situačně poupravili staré squatterské rčení: nechcete nás v domech, budete nás mít v ulicích, na heslo příhodnější pro tuhle cynickou postdobu: nechcete nás v domech, budete nás mít v kancelářích. Anebo v jiných domech? Toho se přece SŽDC, která podle její tiskové mluvčí žádné chátrající budovy nevlastní, nemusí obávat.“

Celé video:

Získali jsme i vyjádření SŽDC. Nezvanou návštěvu anarchistů, kteří vnikli přimo do sídla Správy železniční dopravní cesty, nechtěla mluvčí organizace nijak obsáhle komentovat. „Nerada bych tomu dávala tak velkou mediální pozornost. Ale ano, přišli do objektu SŽDC, zdrželi se tady půl hodiny, zahráli na klavír a odešli,“ sdělila redakci mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Situace kolem vyklizené budovy v Jeseniově ulici na pražském Žižkově se zatím nijak nemění a několik lidí se stále zdržuje na střeše. „Exekuce stále běží, její výkon nebyl ukončen a je to plně v rukou pana exekutora bez jakéhokoli našeho vlivu. Sami čekáme, až exekutor řekne, že exekuci ukončil a objekt nám předává. Objekt je zabezpečen, protože tam najela stavební firma, která ho zabezpečila tak, aby do něj nebylo možné opětovně vniknout a pan exekutor má svoji ochranku, která objekt zajišťuje. V okamžiku, kdy bude exekuce ukončena, my budovu převezmeme, zajistíme si vlastní ochranu objektu,“ dodala mluvčí SŽDC, která budovu bývalé kliniky vlastní. Nyní jsou tedy podle vyjádření jedinými zbývajícími obyvateli Kliniky aktivisté uhnízdění na střeše, kteří ovšem nemohou ze střechy slézt, protože by se již přes ochranku najatou exekutorem nedostali zpátky.

Jak to na Klinice chodilo s hygienou, už zevrubně analyzoval Jiří X. Doležal. Ale téma žije dál. Například bezpečnostní analytik Lumír Němec, dříve náčelník vojenské policie SOG v Afghánistánu, se ptá, copak je v igelitových pytlících, které se na střeše povalují. „Jsou to hovna, nejsou to hovna, toť otázka?“ táže se filozoficky. „Na střeše Kliniky, v blízkosti příbytku levicových aktivistů, přibývají igelitové tašky s tajemným obsahem. Obsah je evidentně plastický, protože se přizpůsobuje tvaru igelitky, a těžký, igelitku neodfoukne ani silný vítr. Co je uvnitř se můžeme pouze domnívat,“ nechává spekulace na čtenářích veterán z Afghánistánu.

Hygiena na Klinice s Jiřím X. Doležalem:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…