„K*kot.“ „To říkal pan Kalousek, ne já.“ Bartoše musel krotit moderátor. A nepěkná slova o V4

14.01.2020 16:58

Čím dřív skončí vláda Andreje Babiše (ANO), tím lépe, protože Babiš Česko drancuje. Přesně takto to vidí předseda Pirátů Ivan Bartoš, který v Českém rozhlase promluvil o vizích Pirátů. Tradičním politickým stranám vyčetl, že svou špatnou politikou umožnily nástup právě Andreje Babiše (ANO), pořádně se obul do Miroslava Kalouska (TOP 09) a popsal, co chtějí Piráti změnit.

„K*kot.“ „To říkal pan Kalousek, ne já.“ Bartoše musel krotit moderátor. A nepěkná slova o V4
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Staronový předseda Ivan Bartoš v rozhovoru pro Český rozhlas citoval komentátora serveru Aktuálně.cz Martina Fendrycha. „On napsal, že Piráti nezpáprdovatěli,“ smál se předseda strany, kterého tento závěr potěšil.

Anketa

Pokud se Jaromír Soukup rozejde se Zemanem, budete dále koukat na TV Barrandov?

41%
22%
hlasovalo: 10608 lidí

Bartoš zdůraznil, že Piráti rozhodně nejsou protisystémovou stranou, byť se to o nich občas říká. „Demokratický systém je správný systém. Je to nejlepší systém, jaký máme,“ zdůraznil předseda strany. Pirátům se prý jen nelíbilo, jak dosud pracovali ti staří političtí matadoři. „My prostě chceme, aby politika měla kulturu, aby politici vycházeli z faktů, aby nedělali populistická gesta a aby představovali vizi, která je dlouhodobá. Ne na jedno volební období, ale do roku 2050 nebo 2060. To nám chybělo. Takže když je systém špatný, tak se ho snažíte opravit,“ předestřel Bartoš. „To byla vždycky naše cesta, náš cíl a já si myslím, že utvrzujeme lidi, kteří nám dali důvěru, že to udělali správně,“ doplnil ještě.

Před volbami v roce 2021 Piráti opět zveřejní svou předvolební strategii a opět se ji budou snažit držet. V jejích mantinelech budou vyjednávat se všemi demokratickými stranami. Nehodlají jednat jen s komunisty a s hnutím Svoboda a přímá demokracie, neboť je považují za nedemokratické.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Piráti se považují za liberální středovou stranu a nejblíže mají k hnutí Starostové a nezávislí. Ostatní opoziční strany samy sebe popisují jako pravicově konzervativní a Bartoš věří, že STAN se příště vydá spíše cestou spolupráce s Piráty.

„My máme potenciál kolem 20 procent a já si nemyslím, že hnutí ANO bude mít v příštích volbách 30 procent. V tom bude hrát vliv nejen ekonomická situace České republiky, ale celé Evropy, bude tu brexit, stane se spousta zásadních věcí,“ podotkl předseda Pirátů s tím, že současná vláda Andreje Babiše drancuje státní rezervy a nepředstavuje žádnou vizi. Čím dřív Babišova vláda skončí, tím lépe pro Česko.

Zdůraznil, že se koalice dělají až po volbách, ale nezapomíná ani na to, že tradiční strany svou špatnou politikou umožnily nástup Andreje Babiše. „To nebyly dobré vlády,“ vzkázal Bartoš sociálním demokratům, ODS i KDU-ČSL.

„Předseda klubu TOP 09 je stále pan Kalousek. Já si ještě pamatuju, když Pirátům před Sněmovnou nadával do ko**tů,“ pravil Bartoš. „Prosím, nepoužívejte v rozhlase tyto výrazy,“ požádal Bartoše moderátor Michael Rozsypal. „To říkal pan Kalousek, já jsem ho jen citoval,“ bránil se Bartoš.

Právě lidi jako Miroslav Kalousek nebo exministr práce a sociálních věcí z téže strany Jaromír Drábek přiměl Bartoše vstoupit do politiky. „Mně se prostě tato elitářská politika arogance nelíbila,“ vypálil Bartoš. V budoucnu je však prý schopen spolupracovat na dobrých zákonech třeba i s TOP 09.

Pirátům prý také leží na srdci péče o přírodu bez ideologických brýlí. Je prý proto třeba vést debatu o ukončení těžby uhlí, podle Bartoše nejlépe do roku 2035, o využívání jádra a tak podobně. Zásadní podle Bartoše je vést debatu také o tom, co s jaderným odpadem. „Cesta České republiky bez jádra je v tuto chvíli nerealistická,“ upozornil předseda Pirátů. Obratem však dodal, že bychom se víc měli zaměřit na obnovitelné zdroje. Ať už jde o energii ze solárních elektráren, z větrných elektráren a tak podobně.

V tuto chvíli prý Bartoš nevidí důvod k přijímání eura, ale kdyby se EU proměnila ve dvourychlostní uskupení a podmínkou pro setrvání v rychlejší skupině by bylo přijetí eura, tak by ho prý Bartoš přijal. „Raději bych byl v rychlé Evropě s Francií a s Německem než s Visegrádskou čtyřkou někde na chvostu,“ zdůraznil.

Kromě toho bychom prý potřebovali důchodovou reformu. Přímo jako sůl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …