„K*rva, Petře!“ Sr*t a p*cat? Fiala uvolnil stavidla. Fridrichová na vlně

12.01.2022 23:08

Nová vláda má dnes důležitý den, předstoupila před Poslaneckou sněmovnu s programovým prohlášením a bude ji žádat o důvěru. Ovšem zdlouhavé řečnění opozičních poslanců připravilo předsedu vlády o nervy, a tak uniklo z jeho úst do ruchového mikrofonu směrem k jeho kolegům sprosté slovo. Internet se nezvyklým slovníkem intelektuála Petra Fialy (ODS) velmi baví. Vulgarismy však u českých státníků nejsou žádnou výjimkou.

„K*rva, Petře!“ Sr*t a p*cat? Fiala uvolnil stavidla. Fridrichová na vlně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Je omluvitelné, že poslanec Farský jede na půl roku studovat do USA?

hlasovalo: 31242 lidí
Při dopoledním zahájení jednání Fiala ve svém projevu před poslanci řekl: „Mám tuto instituci v hluboké úctě a nepovažuji ji za zbytečnou ani za žvanírnu.“ O pár hodin ovšem vypouštěl slova, která s těmi úvodními už příliš nekorespondovala.

Po půl třetí odpoledne netrpělivý Petr Fiala totiž řekl svým kolegům z vlády: „Mě už to tady sere.“ Zřejmě nečekal, že jeho povzdechnutí nad zdlouhavou debatou zachytí ruchové mikrofony.

Na sociální síti se jeho přešlapem pořádně baví politici i novináři.

Například reportérka a moderátorka, známá především z pořadu České televize 168 hodin, Nora Fridrichová. „Pan profesor se nám kapánek odbrzdil,“ komentuje pobaveně, jak si Fiala na půdě Poslanecké sněmovny slovně ulevil.

 

 

 

Topolánek si z premiéra utahuje, že by se měl tento jeho termín promítnout i do koaliční smlouvy. „Slova ‚prcat‘ (za Piráty) a ‚sere‘ (za ODS) by se pro pořádek měla stát součástí koaliční smlouvy,“ podotkl. U Pirátů narážel na pirátskou europoslankyni Markétu Gregorovou, která se začátkem června zúčastnila demonstrace proti sexuálnímu násilí s provokativním transparentem „Chceš prcat?“.

 

 

 

Profesor s lidskou tváří, jak nyní klejícího Fialu nazývají, se očividně pozdává novináři a spisovateli Miloši Čermákovi, ten si neváhal ještě přisadit: „To to trvalo, kurva, Petře, vítej mezi námi! A na ty lidový a jihomoravský pičoviny se taky vyser, jo?“ vzkázal premiérovi, aby se neváhal odvázat.

 

 

Je to jen člověk, omlouval Fialu poté mluvčí ODS: „Pan premiér je také jenom člověk a ve vypjaté atmosféře mu občas také nějaké neveřejné vyjádření ujede,“ sdělil Novinkám Václav Smolka. Podle všeho šlo o situaci, kdy se vládní kolegové včas nevrátili z obědové pauzy, a tím pádem bylo jednání na dalších pět minut přerušeno.

Vulgarismy a neposlušné mikrofony se však nevyhýbaly ani předchozím premiérům. Před patnácti lety pobouřil opoziční politiky výše zmíněný tehdejší předseda vlády a šéf ODS Mirek Topolánek, když ukázal směrem k tehdy lidoveckému poslanci a ministru financí Miroslavu Kalouskovi zdvižený prostředníček. V Poslanecké sněmovně při interpelacích se pustil do poslance za ČSSD Davida Ratha a řekl mu, že je „hovado“.

A jako premiér se Topolánek uměl rozparádit i na jednání tripartity, které kvůli němu muselo jednou skončit pomalu dříve, než začalo. Premiér Mirek Topolánek se obořil na zástupce odborářů a Svazu průmyslu a dopravy kvůli jejich postoji ke stravenkám a sprostě jim vynadal. Na odboráře křičel a nazval je zloději a lháři.

Také jinak „slušný“ Bohuslav Sobotka (ČSSD) v premiérském křesle uměl popustit uzdu svým emocím, když použil slova: „Brodíme se ve sr*čkách.“ Nebo když jej vytočil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, toho pak nařkl, že „důkladně oje... český stát“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…