„Kalousek by byl dobrý premiér.“ Jaromír Štětina naboural sjezd TOP 09 dřív, než vůbec začal

22.11.2019 20:33

Jaromír Štětina, jenž nyní vystupuje za hnutí Evropa společně, ale v minulosti byly jeho kroky spojeny s TOP 09, vyzval na svém twitterovém účtu kandidátku na předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou, aby navrhla na post předsedy Miroslava Kalouska.

„Kalousek by byl dobrý premiér.“ Jaromír Štětina naboural sjezd TOP 09 dřív, než vůbec začal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Štětina

„Vyzývám paní Pekarovou, aby na sobotním sněmu TOP 09 navrhla pana Kalouska na předsedu TOP09,“ uvedl Jaromír Štětina na svém profilu.

„Vyzýváme agenta Plavce, aby se vypnul, jeho 5 minut ‚slávy‘ již skončilo – děkujeme, zhasněte,“ zareagoval na twitterovém profilu jeden z uživatelů.

„Vy jste fakt pil, nebo vám někdo naboural účet? Když to budete 20× všude opakovat, pravdou se to nestane. Nechte to na vedení a členech strany,“ napsal Štětinovi další. „Vážený pane Šebesto, mnoho let jsem byl voličem a politikem za topku, cítím se být oprávněn vyjádřit svůj názor,“ odvětil Štětina.

„Jaromíre, Mirek přece i přes zavlhlé oči míří mnohem výš... Dejte pokoj s nějakou partají,“ podotkl další uživatel. „Ano, Kalousek by byl dobrý premiér,“ zmínil Štětina.

„V tomto vás naprosto podporuji. Pak konečně půjde celá TOPka do prdele,“ zmínil další diskutér.

Téměř přesně deset let po ustavujícím sněmu si TOP 09 v neděli zvolí čtvrtého předsedu. Europoslance Jiřího Pospíšila po dvou letech nahradí buď liberálnější poslankyně Markéta Pekarová Adamová, nebo konzervativně laděný senátor Tomáš Czernin. Pospíšil obhajovat nebude; při hodnocení svého mandátu uvedl, že se mu podařilo ukázat životaschopnost strany po zlomu, kdy z jejího čela odešli zakladatelé Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek.

Zatímco hned po svém vzniku oslovila TOP 09 s programem vymezujícím se proti ČSSD a ODS 16,7 procenta voličů a získala 41 mandátů, ve volbách roku 2017 byla osmá. S 5,31 procenta hlasů a sedmi mandáty těsně obhájila v konkurenci dalších menších stran setrvání ve Sněmovně. Nyní jí průzkumy přisuzují zhruba stejný podíl voličů.

Snahou udržet TOP 09 v konzervativním duchu interpretují někteří komentátoři kandidaturu dosavadního řadového místopředsedy Czernina, kterou podporuje Kalousek. První místopředsedkyně Pekarová před dvěma lety odmítla aspirovat na nejvyšší stranický post kvůli přání založit rodinu, nyní kandiduje s podporou Pospíšila. Do souboje jde s podporou ze čtyř regionů, Czernin ze dvou.

Moravské kraje, Pardubický, Ústecký, Karlovarský a Vysočina nechaly delegátům volné hlasování. Rozhodnout se chce řada delegátů až na sjezdu, prostor tak bude otevřen zákulisním jednáním.

Nikdo jiný než kandidáti na předsedu nebyl nominován do volby prvního místopředsedy. Na další posty v předsednictvu kraje nominovaly například senátora Herberta Paveru, někdejšího ministerského náměstka Tomáše Tesaře, dosavadního místopředsedu Marka Ženíška či starostu Roztok u Prahy Jana Jakoba.

Nedělním volbám nového vedení bude v sobotu předcházet diskuse, s projevem vystoupí Pospíšil, který o víkendu oslaví čtyřiačtyřicáté narozeniny, a Schwarzenberg. Jako hosté promluví k TOP 09 zástupci dalších opozičních parlamentních uskupení v čele s předsedou ODS Petrem Fialou, i zástupci mimoparlamentních stran. Sestava napovídá, že mluvit se bude o možných koalicích pro krajské volby v příštím roce, možná i o partnerstvích pro postup takzvané demokratické opozice proti hnutí ANO premiéra Andreje Babiše ve sněmovních volbách v roce 2021.

Pokud Pekarová ve volbě uspěje, bude TOP 09 jedinou parlamentní stranou, v jejímž čele bude stát žena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…