"Každý se někdy zachová jako idiot." Tvrdá dohra Jurečky a Zemanova "náhrobku"

01.09.2015 20:04

„Napsal jsem, že je to smutné,“ zdůraznil ministr Marian Jurečka pro ParlamentníListy.cz v reakci na situaci, kterou někteří příznivci prezidenta považují za „skandální“. Jurečka to schytal i z Hradu kvůli sdílení obrázku s náhrobkem prezidenta na sociální síti, kde je vyznačeno i datum jeho úmrtí. Politolog Lukáš Jelínek zmiňuje, že si prezident sám „naběhl“.

"Každý se někdy zachová jako idiot." Tvrdá dohra Jurečky a Zemanova "náhrobku"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Smršť kritiky se snesla na ministra zemědělství Mariana Jurečku poté, co sdílel na sociální síti výtvor podnikatele, který parodoval Zemanův nápad s vlastním epitafem. Zatímco prezident by chtěl mít na náhrobku napsáno: „Zde leží člověk, který každého blbce rozzuřil do nepříčetnosti,“ jak uvedl na F1, v aktivistově verzi zní: „Zde leží blbec, který rozumně uvažujícího člověka rozzuřil k nepříčetnosti.“ Autor do svého výtvoru doplnil i rok narození prezidenta a letopočet, kdy by měl dle jeho názoru skonat. Právě tento obrázek s náhrobkem sdílel i Jurečka a připsal k němu komentář: „I když to je na jednu stranu strašně smutné, tak za kreativitu dávám 1+.“ Jak řekl ParlamentnímListům.cz, chtěl tím pouze upozornil na to, že jsou oba výroky „smutné“.

Jurečka: "Psal jsem to v nadsázce. Doufal jsem, že inteligentní lidé vědí, která bije.“

Ministr zemědělství se domnívá, že řada lidí situaci vůbec nepochopila: „Napsal jsem, že je to smutné, a dal jsem k tomu mrkající smajlík a mělo být jasné, že vše píši v nadsázce. Prezident, když říká takový výrok, není to příliš povzbuzující pro společnost,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka pro ParlamentníListy.cz. V podstatě chtěl totiž jen upozornit na ne úplně vhodné úvahy hlavy státu a jejich nepovedenou parodii. „Doufal jsem, že inteligentní lidé na sociálních sítích vědí, která bije,“ podotkl Jurečka.

Foldyna: „Každý člověk se někdy zachová jako idiot“

Příznivci prezidenta ovšem považují sdílení takové informace dokonce za „skandální“, další poznámku člena vlády přikládají spíš jeho mladické nevyzrálosti. Poslanec Jaroslav Foldyna vnímá situaci jako jeho ojedinělý přehmat: „Pan ministr je velice inteligentní a slušný člověk, takže měl asi slabou chvilku. Každý člověk se někdy zachová jako idiot,“ reagoval poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). I příznivci Zemana ale upozorňují na to, že v případě prezidenta jsou úvahy o nápisech na jeho budoucím náhrobku poměrně extravagantním tématem a další vidí ubohost na všech zúčastněných stranách.  

Politolog Jelínek: „Nemyslím si, že by to mělo vliv na funkci“

Politolog Lukáš Jelínek upozorňuje, že ministr Jurečka úplné neviňátko není, už s ohledem na jeho kontroverzní reakci v souvislosti s návštěvou prezidenta u korunovačních klenotů. „V případě pana ministra Jurečky je známé, že sdílí podobný způsob humoru jako Miloš Zeman. I při návštěvě Miloše Zemana u korunovačních klenotů zmínil, že je opilý jako mužik. I ze strany pana Jurečky je to určitý druh humoru, ke kterému se hlásí, přináší mu to spoustu příznivců i odpůrců. Jak ale zaznělo ve filmu Vesničko má středisková, nemyslím si, že by to mělo vliv na funkci,“ uvedl Lukáš Jelínek pro ParlamentníListy.cz.   

„Nápadem s nápisem na náhrobek si Miloš Zeman naběhl,“ uvedl Jelínek

I když například senátor Veleba doporučuje Jurečkovi, aby zacílil raději „na krizi na trhu mléka“, politolog Jelínek připomíná, že si začal prezident: „Nápadem s nápisem na náhrobek si Miloš Zeman naběhl a dalo se čekat, že ho bude někdo parodovat nebo nějak kreativně rozvíjet. Asi by na tom nebylo nic divného, pokud by se tam neobjevil i letopočet možného Zemanova úmrtí. To podle mě svědčí o tom, že až tak kreativní, bystrý a nápaditý ten člověk, který to vymyslel, nebyl,“ uvedl Jelínek. „Nápad se dal uchopit možná trochu vtipněji. Znám Miloše Zemana jako milovníka nekorektního humoru a ostrých bonmotů. Kdyby někdo kdysi před lety chtěl nějak vizualizovat jeho nápad o vázání stranických legitimací členů ČSSD do kůže členů ODS, tak by to mohlo být také zajímavé,“ vysvětlil politolog, který také upozorňuje: „Nemyslím si, že je to zvlášť povedená legrace. U pana prezidenta jsme zvyklí, že si říká, co chce, a dělá si, co chce. Klidně ať si vymýšlí své vlastní náhrobky. Jen, když už chce někdo s tím dál pracovat na sociální síti, pak by měl zachovat nějakou formu inteligentního humoru,“ uzavřel Jelínek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…