„Kde v Bibli je napsáno, že musíme pomáhat migrantům?“ zajímá se veřejnost. Ministr Herman má jasno

06.04.2017 21:01

Z PROFILŮ Na několik dotazů, které se nashromáždily na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz, odpovídal v poslední době ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Kde v Bibli je napsáno, že musíme pomáhat migrantům?“ zajímá se veřejnost. Ministr Herman má jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Jeden ze čtenářů se ptal, zda nebylo působení církví po tisíciletí jednostrannou demagogií dokonce s tresty smrti za její neuznávání. Jako příklad uvedl upálení Jan Husa. „Jednoduchá odpověď – nebylo,“ reagoval Herman.

Další dotaz se týkal problematiky migrace. „Kde v Bibli se píše o tom, že bychom měli pomáhat migrantům? Pomoc bližnímu svému chápu tak, že máme pomáhat Evropanům proti šikaně od bandy barbarů. Je snad třeba i zabití při pomoci bližnímu hřích?“ ptal se čtenář.

Herman odpověděl, že láska k Bohu a k bližnímu jsou dvě základní biblické normy. „Bližní je především člověk, viz příběh o milosrdném Samaritánovi. Pokud začnete z této kategorie vyjímat toho či onoho člověka, celý systém se zhroutí a svět skončí ve spirále násilí proti těm, které jedni nebo druzí přestanou chápat jako své bližní,“ upozornil.

Anketa

Doporučujete L. Zaorálkovi, aby v reakci na chemický masakr stáhl z Damašku velvyslankyni Evu Filipi?

4%
96%
hlasovalo: 7292 lidí

„Co se týká silových způsobů řešení konfliktů, křesťanské morální učení říká, že je třeba nejprve vyčerpat všechny mírové a nenásilné cesty a teprve, když nezafungují, je možné sáhnout i ke způsobům silovým. I ty by však vždycky měly respektovat etická pravidla,“ dodal Herman.

Další čtenář Hermanovi vyčetl, že on a jemu podobní se tu snaží vykreslit islám a muslimy v tom nejlepším světle, coby nositele míru a tolerance. „Ta korektnost, která se uplatňuje na islámský problém, je stejná jako politika appeasementu 30. let 20. století. Kam to vedlo, všichni víme. Máte odvahu, nebo mě opět odkážete na ono ministerstvo?“ uvedl čtenář, kterého již dříve s obdobným dotazem Herman odkázal na ministerstvo zahraničních věcí.

„Stále se mi snažíte podsouvat něco, co jsem neřekl a ani si nemyslím. Znovu opakuji, že každá generalizace je zavádějící a nebezpečná. Nelze přece tvrdit, že všichni muslimové, všichni křesťané, všichni buddhisté apod. jsou takoví či makoví. Je třeba rozlišovat mezi běžnými lidmi, kteří se hlásí k nějaké víře, a těmi, kteří tuto víru zneužívají ke svým cílům. A právě to se dnes děje nejčastěji v muslimském světě, kde se teroristé skrývají za náboženství.

Co se týká situace v jednotlivých muslimských zemích, opravdu nejsem dostatečně informován, proto Vás odkazuji na MZV. Já jsem přesvědčený o tom, že plošné odmítání a házení všech do jednoho pytle vede k ještě větší zatvrzelosti. Válka mezi civilizacemi by byla zničující. Je třeba jí předejít všemi prostředky. K tomu vede cesta dialogu, o kterou se snažím,“ odpověděl Herman.

  • Celé znění otázek a odpovědí najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…