„Také jste v šoku, když kupujete čtvrtku másla za šedesát korun a jedno vejce za pět korun? Dobrá zpráva je, že by máslo mělo zlevňovat, ale projeví se to i v obchodech? A stane se z vajec luxusní zboží?“ zeptala se Michaela Jílková v České televizi.
Stát by měl regulovat cenu másla!
U diskusních stolečků o tom debatovali ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna, předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá, viceprezident pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Pavel Mikoška, člen představenstva Asociace českého tradičního obchodu Petr Morava, majitel rodinné farmy František Mikoláš, manažer restaurace z Kutné Hory Marcel Mráz.
Jurečka hned v úvodu konstatoval, že až padesát procent ceny másla navyšují obchodníci svými maržemi. A kvůli panice, která je zde vyvolávána, máslo stojí v obchodech až 80 korun. Mikoška oponoval, že si obchodníci rozhodně nenechávají tak vysokou marži, jak ve studiu naznačuje končící ministr. Svou roli v nových cenách másla jistě hrály určité ekonomické tlaky. V Číně notně vzrostla poptávka. „Ale je potřeba říct, že se na tom podílí ředitel Madety, který odstartoval tu hysterii a vy a pan premiér Sobotka jste tu hysterii ještě prohloubili,“ obořil se Mikoška na Jurečku.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp