„Končí legrace! Ti lidé byli v Itálii, v obchodě ve frontě si povídají, jak tam bylo krásně a mají mít karanténu.“ Babiš bouchl do stolu. Země je v nouzovém stavu

12.03.2020 16:24

Vláda od devíti hodin od rána jedná o tom, jak postupovat dál proti šířící se epidemii koronaviru. Po mnoha hodinách jednání předstoupil premiér Babiš před občany a sdělil jim, o čem všem vláda rozhodla. Jeho vyjádření zachytily kamery České televize. Babiš vyhlásil nouzový stav. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) končí legrace.

„Končí legrace! Ti lidé byli v Itálii, v obchodě ve frontě si povídají, jak tam bylo krásně a mají mít karanténu.“ Babiš bouchl do stolu. Země je v nouzovém stavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Vážíte si Jana Hrušínského?

2%
98%
hlasovalo: 30792 lidí
„My jsme přijali velice důležité rozhodnutí a já bych chtěl nejdřív poprosit, aby všichni počkali na vyhlášení vlády. My jsme tady do pozdních nočních hodin jednali a jsme přesvědčeni o tom, že opatření, že vyhlašujeme nouzový stav, je správné,“ pravil Babiš.

V České republice je v tuto chvíli 96 případů koronaviru a další vzorky čekají na vyhodnocení. Jde o 143 případů. Nouzový stav začíná platit od čtvrtka 12. března od 14.00 na období třiceti dnů.

V rámci nouzového stavu bude všem cizincům z rizikových zemí zakázáno vstupovat do naší vlasti. Stejně tak mají Češi, Moravané a Slezané zakázáno cestovat do krizových zemí. Kromě Číny sem patří Itálie, Německo, Norsko, ale třeba také Velká Británie. Celkem jde o 13 zemí. Porušení tohoto zákazu je v čase nouzového režimu trestným činem.

Od soboty 14. března se do Česka nedostanou ani autobusy a další dopravní prostředky s větší kapacitou než devět osob.

Původní zákaz akcí s účastí nad 100 osob se zpřísnil. Limit klesl na 30 lidí. Kromě toho se mezi 20. hodinou večerní a 6. hodinou ranní zavírají hospody a restaurace, respektive provozovny stravovacích služeb. Po celý den mají být uzavřeny stravovací zařízení ve velkých nákupních centrech s plochou nad 5 000 metrů čtverečních. Kromě toho budou uzavřeny posilovny, bazény, kluby i galerie. Venkovní sportoviště však zůstávají otevřená.

Ministr vnitra Jan Hamáček oznámil veřejnosti, že připraví výjimku, aby lidé žijící v pohraničí, kteří pracují v Německu či Rakousku, měli možnost vracet se domů. Všechny také ujistil, že kvůli zásobování budou platit výjimky pro tranzitní dopravu se zásobami. „My jsme přesvědčeni, že je třeba udržet náš průmysl v chodu, my jsme přesvědčeni, že je třeba udržet ekonomiku v chodu,“ řekl jasně Hamáček.

Bude prý také chvíli trvat, než se podaří zesílit ochranu hranic tak, jak bude třeba, proto některá opatření platí od čtvrtka, některá od pátku a nakonec některá až od soboty.

Když si opět vzal slovo Babiš, prohlásil, že nehodlá čekat na další země EU.

„My v tý Evropě postupujeme asi nejdrastičtějším způsobem, ale koordinujeme se. Ale zatím ty ostatní země nedělají taková opatření. My samozřejmě vidíme, co se děje ve Švédsku. Tam de facto začali testovat lidi, kteří mají nějaké příznaky, a testují už jenom starší lidi, ale k dalším opatřením nepřistoupili a my už nemůžeme čekat na ostatní země EU, proto jsme se rozhodli tak, jak jsme se rozhodli, protože nárůsty nakažených lidí v těchto zemích jsou skutečně obrovské,“ varoval Babiš.  

Ministr Hamáček také oznámil, že policie bude kontrolovat lidi, zda dodržují karanténní opatření. V případě, že se ukáže, že karanténu nedodržují, vystavují se riziku, že jim bude udělena pokuta, která může dosáhnout až tří milionů korun.

„Já jsem dostal několik zpráv od prodavaček, které slyšely, jak si někteří lidé ve frontě povídají, že byli v Itálii, že tam bylo hezky, že mají karanténu, ale že to vlastně vůbec nevadí, protože si jdou nakupovat. Toto by mělo skončit. Končí legrace, my přijímáme drakonická opatření proto, abychom ochránili naše obyvatele,“ řekl Hamáček.

Babiš konstatoval, že v tuto chvíli není důvod vyhlašovat karanténu nad celými městy. Zvláště ne, když se Česko dále snaží trasovat, s kým se setkali nakažení občané. Novináře však ujistil, že vláda může přijmout i další opatření. Kromě restaurací mohou být uzavřeny i obchody s oblečením, ale prozatím pro to podle Babiše není důvod.

„Směřuje to k tomu, že evropské státy vyzvou své občany, aby se vrátili domů a zůstali doma,“ dal příklad Babiš s tím, že je to jeden z možných kroků v boji s koronavirem. „Doufám, že všichni pochopí, že je situace vážná a že to společně musíme zvládnout,“ uvedl premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Novotný končí v ODS. Ale nemlčí. „Je to akce Zahradila.“ A pak byl zase sprostý

20:45 Novotný končí v ODS. Ale nemlčí. „Je to akce Zahradila.“ A pak byl zase sprostý

Řeporyjský starosta Pavel Novotný skončí v ODS, shodlo se na tom předsednictvo strany, v úterý večer…