Kopnout velvyslance Ukrajiny do prdele, poradil Foldyna ministru zahraničí

07.01.2015 9:31

Ukrajinská ambasáda se ohradila proti výkladu prezidenta Miloše Zemana, prezentujícího ukrajinského nacionalistu z doby druhé světové války Stěpana Banderu jako někoho podobného německým nacistům. Podle velvyslanectví je Bandera bojovník za svobodu a ukrajinský hrdina. Po tomto prohlášení se ambasádě dostalo dobré rady od jednoho českého poslance, známého svou rázností.

 Kopnout velvyslance Ukrajiny do prdele, poradil Foldyna ministru zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest před budovou ČT na Kavčích horách proti objektivitě zpravodajství. Protestujících se sešlo kolem stovky

Anketa

Ve které zemi byste nejraději žili?

1%
9%
1%
1%
8%
0%
1%
hlasovalo: 3760 lidí

Prezident si během víkendu vzal Ukrajinu na paškál několikrát. Neprve označil premiéra Arsenije Jaceňuka za „premiéra války“ a potom v Prezidentském Pressklubu pohovořil o novoročním kyjevském pochodu ctitelů Stepana Bandery, který mu prý připomínal nacistické akce.

V reakci ambasáda, kterou cituje server Týden.cz, uvedla, že výroky prezidenta nebere příliš vážně, protože jejím jediným partnerem je vláda. „V souvislosti s posledními výroky prezidenta České republiky Miloše Zemana o situaci v Ukrajině a osobnosti Stepana Bandery velvyslanectví Ukrajiny v České republice prohlašuje, že ve vztazích s oficiální Prahou se řídí oficiálním stanoviskem vlády České republiky, jež spočívá v plné podpoře územní celistvosti a nezávislosti Ukrajiny a v němž není pochyb o účasti Ruska v konfliktu na východě Ukrajiny,“ napsalo velvyslanectví.

Ohledně Stepana Bandery považovalo pražské zastoupení kyjevské vlády za vhodné zdůraznit, že „navzdory možným rozdílům v názorech na Stepana Banderu je pro většinu Ukrajinců symbolem boje za svobodu a nezávislost naší země.“

Tato slova o Banderovi i Zemanovi velmi rozčílila Jaroslava Foldynu, známého kritika ukrajinské vlády z poslaneckého klubu ČSSD. Ten článek uložil na svůj Facebook a v komentáři vyzval ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, aby si na základě těchto slov pozval ukrajinského velvyslance na konzultaci, jak se v takových situacích obvykle dělává. A velmi konkrétní představu vyjádřil i ohledně průběhu konzultace. „Měl by mu vysvětlit, že v roce 1945 prohráli ti, co oslavovali tyto hrdiny války. A nebo ho rovnou kopnout do prdele,” poradil svém stranickému kolegovi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…