„KoronaBordel“ kolem Orbána: Milion chvilek řve, Piráti řvou. Ale Babiš by si měl přečíst vzkaz

31.03.2020 7:54

Maďarsko schválilo zákon, který premiéru Orbánovi umožňuje řídit zemi pomocí dekretů a reagovat tak rychleji na krizi způsobenou virem Covid-19. Za tento zákon čelí kritice z ostatních zemí, v Čechách od TOP 09, Milionu chvilek, senátora Lásky, v Bruselu pak od europoslankyně ANO Radky Maxové a Piráta Peksy. Europoslankyni už maďarský europoslanec vyzval, ať si hledí svého. A Orbán pravil, že parlament si pravomoci může kdykoliv vzít zpátky.

„KoronaBordel“ kolem Orbána: Milion chvilek řve, Piráti řvou. Ale Babiš by si měl přečíst vzkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Česka Andrej Babiš a premiér Maďarska Viktor Orbán

Jak se očekávalo, včera maďarský parlament schválil zákon, který posiluje pravomoci premiéra v koronavirové krizi, takže může vládnout pomocí dekretů. 137 poslanců bylo pro, 53 proti. Dle BBC slíbil Viktor Orbán užívat nové pravomoci umírněně a rozumně. Jak již bylo zmíněno, v zákoně není stanoveno, kdy výjimečné pravomoci premiéra skončí. Jak britská televize uvádí, lídr opozičního Jobbiku uvedl, že zákon dává do karantény celou maďarskou demokracii a petici proti němu podepsalo 100 tisíc lidí. Nemluvě o protestech lidskoprávních organizací a žurnalistů.

Anketa

Kalousek je připraven na ozbrojený odpor proti Babišově vládě. Šli byste s ním?

hlasovalo: 27623 lidí

V Čechách už vývoj v Maďarsku komentovala strana TOP 09. „Maďarská demokracie chřadne už roky a dnešní rozhodnutí tamního parlamentu je pro nás všechny varováním a připomínkou toho, co může nastat, když v parlamentu získá příliš velkou moc jedná strana,“ varuje TOP 09. „Postupné ochočení veřejnoprávních médií, zkrocení justice, útoky na neziskové organizace i nepohodlné novináře a nakonec situace, kdy parlament předá svoji moc vládě na neurčito. Maďarskou cestou se nesmíme vydat!“ varuje.

Do TOP 09 si ovšem rýpl europoslanec Mikuláš Peksa z Pirátů, protože Orbánův Fidész a TOP 09 jsou v europarlamentu stále ve stejné frakci, i když má Fidész pozastavené členství. Právě efekt pozastaveného členství Peksa zpochybňoval: „Já koukám, jak se mi na výboru hlasy EPP objevil v pozici místopředsedy pan Tamás Deutsch z Fidészu, jinak dobrý přítel Viktora Orbána. Teď tam svými podněty přispívá ke kontrole evropských dotací pro Maďarsko. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli se to pozastavené členství nějak projeví, nebo jestli nám pan Deutsch bude i nadále z této pozice vysvětlovat, že v Maďarsku žádné dotační podvody nejsou a ta částka také nesouhlasí.“

   

Před Viktorem Orbánem varuje také Milion chvilek, který situaci spojil se svým hlavním cílem Andrejem Babišem. „Viktor Orbán (jehož tolik obdivuje Andrej Babiš) vyhrál drtivě volby. Jeho strana má ústavní většinu, tudíž může legálně a bez ohledu na opozici skoro cokoliv. Třeba i významně omezit demokracii. Jak se říká u nás – vyhrál volby, tak ho nechte vládnout. A teď má v rukou červené tlačítko, jímž může vypnout parlamentní demokracii.

Máme velké štěstí, že Andrej Babiš nemá ústavní většinu a nemůže tak snadno odstavit parlament. A že máme (na rozdíl od Maďarska) důležitou pojistku demokracie – Senát (který by se měl podle A. Babiše zrušit). Přesto buďme ve střehu a dejme si pozor na to, co všechno se může pod rouškou boje proti koronaviru přihodit. Dějiny nás učí, že po zpřísnění různých opatření se už nemusí vždy konat návrat k normálu.“

Jak informoval web Česká pozice, česká europoslankyně z ANO Radka Maxová už dříve podala podnět, aby se návrhem maďarského zákona zabývala Evropská komise. „Naprosto chápu, že v krizové situaci, jako je tato, je nutné umožnit vládě rychlá opatření. Výjimečný stav má však svá pravidla a je zvykem, že je vždy jen na omezenou dobu,“ řekla. Podle ní si Orbán může dle znění tohoto zákona dělat, co chce. Její iniciativu podpořil i již zmíněný Pirát Peksa.

Podle Alexandra Vondry je ovšem iniciativa hloupá a EU by se teď měla zabývat něčím jiným než kádrováním členských států. Osočil Maxovou, že ji navedla maďarská opozice. Skepticky k této iniciativě vystoupil i Vondrův kolega Jan Zahradil. Dodejme, že Andrej Babiš už jednou prošetřoval, proč se europoslanci ANO staví proti Maďarsku, když šlo o hlasování, zda EU začne zjišťovat, zda Maďarsko ohrožuje hodnoty EU.

Maxová se v podobném duchu vyjádřila pro maďarský list Népszava. Za to se do ní pustil již zmíněný europoslanec Fidészu Deutsch na Twitteru. „Viděl jsem váš rozhovor v komunistické Népszavě, paní Maxová, vypadá to, že nerozumíte návrhu zákona. Zdvořile bych vás požádal, pokud nemáte jak pomoci, abyste si všímala svých vlastních záležitostí.“

Také senátor Láska na Orbánovi nenechal nit suchou v interview s Čestmírem Strakatým.

Vzhledem ke kritice z mnoha stran se maďarská vláda rozhodla vysvětlit, co zákon skutečně znamená a naopak neznamená, na svých stránkách. Dle preambule dovoluje podniknout všechna nouzová opatření proti šíření koronaviru.

„Zaprvé, podpora dvoutřetinové většiny parlamentu umožňuje vládě v případě potřeby jít za hranice zákona o krizovém vedení; zadruhé by zákon potvrdil dosud přijaté vládní příkazy; a konečně by zmocnil vládu k prodloužení předpisů a různých opatření až do konce stavu nouze – nebo přesněji stavu ohrožení, jak je uvedeno v ústavě,“ vysvětluje maďarská vláda.

Zákon prý nedává Orbánovi neomezenou moc, protože i ve stavu nouze se vláda stále musí řídit ústavou, nemůže být omezen výkon pravomocí ústavního soudu a vláda nesmí omezovat základní práva. Že stav nouze není časově omezen, vysvětlil premiér Orbán tak, že parlament si může kdykoliv pravomoci vzít zpět, pokud tak uzná za vhodné. „Nepotřebuji časové omezení. Můžete si je převzít zpátky zítra, pokud se vám to bude zdát správné,“ pravil premiér v maďarském parlamentu.

Námitky, že Orbán tak rozpouští parlament, vyvracel jeden z právních expertů otázkou, že když má premiér dvoutřetinovou většinu, tak proč by rozpouštěl parlament. Zákon prý také neomezuje a neohrožuje práci novinářů, pasáže v zákoně se dle webu týkají přímo šíření falešných zpráv, které by podryly úsilí boje proti koronaviru a platí jen ve stavu ohrožení. „Týká se to záměrného rozšiřování nebezpečných lživých informací,“ píše se na webu maďarské vlády.

A jak web podotýká, dle průzkumů prý 90 % Maďarů říká, že mimořádná zákonná opatření mají být rozšířena. 60 % je údajně toho názoru, že mají trvat po celou dobu pandemie.

„Liberální média a Twitter se této legislativy chytily se vší vervou, ale většina jejich zpráv je založená buď na nedostatečných informacích, nebo přímo na zaujatosti. Vláda mezitím bojuje s neznámým nepřítelem a naší prioritou je chránit naše lidi a uděláme všechno v našich silách, abychom zploštili křivku, zpomalili šíření a zachraňovali životy,“ prohlásila maďarská vláda na závěr.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…