„Krádež.“ Důchody utlumeny. Půjdou k soudu

26.07.2023 14:10

Vládní pětikoalice na středeční schůzi Poslanecké sněmovny prosadila i přes nesouhlas opozice novelu o snížení valorizace důchodů a znevýhodnění předčasného odchodu do penze. Vládní poslanci si nejprve prosadili pevný čas hlasování, což označil expremiér Andrej Babiš za „totalitní praktiku“, a poslanecký klub SPD vyhlásil, že se kvůli tomu obrátí na Ústavní soud.

„Krádež.“ Důchody utlumeny. Půjdou k soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

V rámci třetího čtení kontroverzní novely o snížení valorizace důchodů se vládní pětikoalice vyhnula hodinovým diskusím tím, že si schválila pevný čas hlasování na 12.30. Navrhovatel Jan Jakob (TOP 09) v odůvodnění uvedl, že Sněmovna se při minulých schůzích celé věci věnovala již dostatečně dlouho a opoziční poslanci dostali prostor vyjádřit své postoje.

Konkrétně podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 poslanci o novele hovořili už více než 35 hodin. Jakob také poznamenal, že opoziční argumenty se opakují a nic nového již nezaznívá. O změnách v důchodech Sněmovna jednala minulý týden ve středu a v pátek, přičemž zástupci opozice podle zvyku vystupovali s hodinovými projevy.

Opozice považuje zavedení pevného času hlasování za protiústavní. „Určení pevného času hlasování není v jednacím řádu Sněmovny,“ uvedl před jednáním Sněmovny šéf poslanců SPD Radim Fiala. Obě opoziční hnutí prý plánují obrátit se kvůli tomu na Ústavní soud.

Předseda ANO to dokonce označil za totalitní jednání. „Slyšeli jsme slovo totality. Ne slovo boží, ale možná tato totalita bude víc než slovo boží, možná i toho se dočkáme,“ prohlásil Babiš a vymezil se také proti tomu, že chování opozice vládní poslanci opakovaně označují za obstrukce. „Nejsou tu žádné obstrukce. Nečtu žádné knížky ani zákony,“ reagoval Babiš.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ale měli opoziční poslanci dostatek času na sdělení svých názorů. „Nemůže zaznívat argument, že tady není prostor pro vystupování,“ řekl s tím, že k novele vystoupilo za poslední dobu už 180 poslanců.

S tím souhlasí i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN). „Pokud někdo nazývá ‚totalitou‘ svobodné projevy v Parlamentu, byť s omezenou dobou řečnění, tak si plete demokracii s anarchií. Říkám to pořád: Opozice má právo obstruovat, ale nemá právo bránit legitimně zvolené většině prosazovat důležité zákony. V tomto případě chceme prosadit, aby byl důchodový systém udržitelný i v budoucnu,“ uvedla Kovářová na twitteru.

 

Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové koalice odmítá diskutovat, protože už asi chce odjet na prázdniny. „Hnutí ANO je připraveno hájit zájmy našich důchodců klidně celé prázdniny. Pokud pětikoalice nechce diskutovat, nebo respektive chce si udělat parlamentní prázdniny, rozumím jim, ale nechápu to. Rozumím, že být na pláži s drinkem je příjemnější než sedět a argumentovat nad projevy opozice v Parlamentu,“ prohlásila Schillerová.

„Vláda Petra Fialy znovu potvrdila, že demokracie a právo opozice vyjadřovat se dle jejich slov k naprosto klíčovému zákonu, je jim zcela ukradená. Ano, vládní koalice se dušovala od rána do večera, že demokracie jim leží na srdci. A nyní? Koalice utnula diskusi pevným hlasováním k nesmírně důležitému zákonu, kterým chtějí odrbat naše důchodce, a to z velmi prozaického důvodu. DOVOLENÁ! Koalice radši drink a pláž než poslouchat naše argumenty proti okradení seniorů za bílého dne. Styďte se!“ napsala poté na twitteru.

 

Schválení novely už na svých stránkách nazvala Sociální demokracie krádeží za bílého dne, která trvale poškodí důchodce a povede k destrukci důchodového systému. „Vláda se rozhodla nadřadit zájmy finančních skupin a velkých firem nad zájmy občanů. Dál vyplácí nesmyslné dotace a bere peníze nejslabším. To vše za přihlížení opozice, která není schopna vládním návrhům čelit,“ prohlásil předseda Sociální demokracie Michal Šmarda, že díl viny nese i opozice.

„Vláda se mohla zastat občanů, kteří si ji zvolili. Místo toho se rozhodla obětovat stávající i budoucí důchodce a rozbít systém, který jsme roky těžce budovali,“ přidala se místopředsedkyně SOCDEM Daniela Ostrá. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to vládní zoufalost a sprostota. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAjkaBajka , 26.07.2023 15:46:39
A další zoufalost a sprostota je Šmarda. Vinit parlamentni opozici, ze nic nedělá je projev jako od hospodského povaleče a že to protlačení a schválení je také vina opozičních stran v Parlamentu se rovná dle citace Švejka "vrozenému kreténismu dotyčného...." podobnost čistě náhodná!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…