„Kurva Macron!“ řvali demonstranti a zapálili auto. Francie zažívá generální stávku a čelí dopravnímu kolapsu

06.12.2019 19:03

REPORTÁŽ Ohně, ničení výloh, převracení aut. Na některých místech Francie bylo rušno. Reportér Parlamentních listů byl přímým svědkem protestů v Paříži a načichal se slzného plynu dosytosti. Generální stávka proti reformě důchodů zcela ochromila dopravu v zemi. Hromadná doprava nefunguje.

„Kurva Macron!“ řvali demonstranti a zapálili auto. Francie zažívá generální stávku a čelí dopravnímu kolapsu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V rámci generální stávky ve Francii se na mnoha místech odehrály bitky s policií. Tato je z Paříže, nedaleko náměstí Republiky

Anketa

Stíhání Babiše obnoveno. Co by mělo nastat?

hlasovalo: 36212 lidí
Celostátní stávka zahrnuje dvě stě padesát stávek, do nichž je zapojeno přes 300.000 lidí. Mezi nimi pracovníci v dopravě, hasiči, policisté, učitelé či zaměstnanci muzeí, divadel a mnoho dalších. A stále to trvá. Podle posledních zpráv do pondělí. Reportér Parlamentních listů se zúčastnil části pochodu protestujících hlavním městem – Paříží – a viděl pouliční bitky s policií.

Od nádraží k ohňům

„Macron je svině,“ prohlásila Madelaine v průvodu, který se táhl od Gare de l´Est (Východního nádraží). Zastoupeny byly snad všechny odborové organizace, které ve Franci existují. „Podle Macrona bychom měli jít do důchodu polomrtví,“ dodala. Celý průvod se táhl po bulváru Magenta. Občas někteří vylezli na přilehlá lešení. Kousek před náměstím Republiky už hořely ohně, ve všech protějších ulicích stáli policejní těžkooděnci.

„Revoluce, antikapitalismus, kurva Macron!“ řvali vzájemně demonstranti. Největším extremistům při podobných demonstracích se říká „Black Bloc“. Podle wikipedie jde o „označení taktiky spočívající v oblékání a zahalení se protestujících lidí do černé na demonstracích kvůli znemožnění identifikace, zejména ze strany represivních složek, ale i pro skrytí identity před masmédii či ideovými nepřáteli“. Ideově se jedná o různé skupiny lidí levicového až anarchistického zaměření, ale třeba i jen obyčejné výtržníky.

Převrátili dodávku, zapálili jí a začalo přetahování. Policejní černooděnci udělali dvacet kroků, hodili mezi demonstranty slzný plyn a ustoupili. Demonstranti pak opět ovládli ulici. Házeli na muže zákona dřevo, skleněné láhve a kamení. Je nasnadě, že to odneslo i mnoho výloh. Mezi tím jeden zamaskovaný mladík vylezl na budovu, odkud vše sledovala kamera. „Státní oko“ rozmlátil a pak přeštípl i kabel k němu. Například v Nantes, které je často označováno za kolébku francouzských levicových extremistů, to bylo podle televize ještě mnohem horší.

Stávka nekončí

„Macron je prezidentem bohatých, takže můj ne,“ sdělil Sebastian, jenž měl portrét francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s funkčním obdobím do roku 2022 vymalovaný na fašistické vlajce místo hákového kříže. „Všechny jeho reformy jdou proti nižší střední třídě anebo proti sociálně slabým občanům. Připadá mi, že by nás ten člověk nejraději poslal na Mars.“ Průvod následně pokračoval za dohledu policejních černooděnců až na Place de la Nation (Národní náměstí), kde nepokoje pokračovaly.

Generální stávka je zaměřená proti navrhované sociální reformě, která chce sjednotit důchodový systém pro všechny Francouze. V zemi totiž doposud existuje přibližně čtyřicet různých systémů. Reforma obsahuje návrh na prodloužení nutnosti odpracovaných let. To znamená, že by Francouzi mohli odcházet do důchodu až po čtyřiašedesátém roce. V současnosti muži i ženy odcházejí do důchodu ve dvaašedesáti.

Na „neomezenou“ dobu (zatím je za její konec nahlášeno pondělí) přerušili práci někteří zaměstnanci pařížského podniku RATP (autobusy MHD), železnic, kamionové dopravy i letecké společnosti Air France. Zrušeno bylo zhruba dvacet procent letů. Nevyjelo asi devadesát procent všech rychlovlaků TGV, které provozuje státní železniční dopravce SNCF. Ostatně stávka dolehla nejvíce na město nad Seinou, které se, až na demonstranty, skoro vylidnilo. Většina linek metra zůstala uzavřena, autobusy a tramvaje jezdí jen občas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…