LN: Měl to být korupční případ kolem politika ODS. Jenže možná někdo ukradl úplatek

03.12.2015 7:41

Do soudních síní čas od času doputují vskutku bizarní případy. Jedním z nich je i kauza bývalého senátora za ODS Tomáše Kladívka, jehož vyšetřovatelé podezřívají z převzetí úplatku, prostřednictvím něhož chtěla skupina podnikatelů ovládnout podnik Řízení letového provozu. Kladívko měl dostat investiční zlato za 8,9 milionu korun. Zprvu jasný případ se však zadrhl – zlato zmizelo.

 LN: Měl to být korupční případ kolem politika ODS. Jenže možná někdo ukradl úplatek
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Senátor Tomáš Kladívko

V červnu 2013 protikorupční policie spustila sérii domovních prohlídek. Zavítala i do domu a kanceláře tehdejšího senátora za ODS Tomáše Kladívka. V té době se zásah mylně spojoval s kauzou Nagygate, která vedla k pádu premiéra Petra Nečase. Kriminalisté však u senátora hledali něco jiného – zlato, které mělo koupit křeslo šéfa leteckých dispečerů.

Lidové noviny s odkazem na policejní a soudní spisy uvádí, že Kladívka chtěl využít královehradecký podnikatel Pavel Chovančík, který se snažil do vedení Řízení letového provozu dosadit svého člověka. Za senátorem proto údajně poslal schopného lobbistu Štěpána Prášila, aby vyjednal personální výměnu a předal peníze.  

Policisté zmapovali, že Chovančík uložil do bezpečnostní schránky v bance investiční zlato v hodnotě 8,9 milionu korun a že jej Prášil coby proponent účtu vybral. Jenže už nedokázali prokázat, že se jednalo o úplatek. Jak zjistily Lidové noviny, nepomohly ani následné domovní prohlídky, ani odposlechy. Beze stopy navíc zmizelo asi sedm milionů korun ve zlatě. K soudu tak dle deníku doputovala jen obžaloba za krádež.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…