„Lanďák“ a vztah s Havlem. Film už jde do kin. Známý herec popsal, jak se při hraní přiblížili k realitě

15.07.2020 16:39

Blíží se premiéra nového filmu Havel, který bude pojednávat o životě prvního českého prezidenta ještě v době, kdy byl dramatikem a disidentem. Roli Václava Havla hraje Viktor Dvořák, role Pavla Landovského, důležité osoby v Havlově životě, se zhostil Martin Hofmann. „Já měl Pavla Landovského hodně nakoukaného a přemýšlel jsem nad tím, jaký skutečně je. Mám pocit, že kromě toho řvaní tam bylo i dost něhy,“ prohlásil Hoffman o známém bouřlivákovi.

„Lanďák“ a vztah s Havlem. Film už jde do kin. Známý herec popsal, jak se při hraní přiblížili k realitě
Foto: Bontonfilm
Popisek: Martin Hoffman jako Pavel Landovský a Viktor Dvořák jako Václav Havel

„Přípravy byly příjemné – nakoukával jsem Pavla Landovského, vytvářel jsem si nějaký celistvější obraz jeho osobnosti. No a on byl cokoli, jen ne nudný, průměrný a zaměnitelný. Byl to fajn čas s Pavlem,“ popisuje Martin Hofmann. „Vůbec jsem ale nemyslel na to, jak Pavla Landovského napodobit. Myslím, že to není dobrá cesta – napodobování. To se hodí, když vyprávíte vtipy. Já měl Pavla Landovského hodně nakoukaného a přemýšlel jsem nad tím, jaký skutečně je. Mám pocit, že kromě toho řvaní tam bylo i dost něhy,“ dodal Hofmann.

Anketa

Jakeš zemřel. Měli by být funcionáři KSČ Štrougal a Vajnar souzeni za úmrtí na státní hranici?

12%
88%
hlasovalo: 9110 lidí

Na toho čekalo během pracovní projekce velké překvapení, když dorazil Jakub Landovský, syn Pavla Landovského. „Vidět tatínka na plátně bez toho, aby to byl on, je velmi zvláštní pocit. Martin Hofmann ale dokázal podle mě něco mimořádného. Byl uvěřitelným Lanďákem i bez řvaní a vystihl to, co charakterizovalo vztah táty s Havlem, totiž opravdové kamarádství,“ vysekl Hoffmanovi poklonu Jakub Landovský.

„Bylo to zvláštní, ojedinělé. Myslím, že Russell Crowe prostě takovou zkušenost po natočení Gladiátora neudělal. Rád jsem Jakuba poznal a celé to dopadlo dobře,“ komentoval setkání s nadsázkou Hofmann.

S hercovým výkonem byl v roli Pavla Landovského spokojený i režisér Slávek Horák. „Martin je pro mne objev. Překvapil mě, jak se okamžitě stal Lanďákem a jak současně zarytě hlídal, aby Lanďákovi nebylo ublíženo, aby z něj nebyla hulákající karikatura. Martin hned ze začátku hledal to měkké srdce uvnitř bouřliváka. A já viděl Pavla Landovského úplně stejně,“ dodal Horák.

„Film Havel se odehrává mezi roky 1968 a 1989 a zachycuje dlouhou cestu a proměnu hlavního hrdiny od lehkovážného a úspěšného dramatika šedesátých let přes bojovníka za lidská práva v letech sedmdesátých až po vůdčí osobnost sametové revoluce a celosvětovou ikonu,“ píše se v oficiálním textu distributora. Ve filmu se kromě Hoffmana a Dvořáka objeví například Anna Geislerová jako Olga Havlová nebo Jiří Bartoška jako filozof Jan Patočka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…