„Lidé mi posílají červené svetry,“ baví se Hamáček. Už ví, která omezení by mohla brzy zmizet

03.04.2020 14:33

Ministr vnitra a šéf krizového štábu ČSSD Jan Hamáček (ČSSD) v rozhovoru pro iDNES.cz hovořil o zpětném rozvolňování protikoronavirových opatření. „Jako první se může uvolnit zákaz Čechů pro lety do zahraničí,“ myslí si vicepremiér. Sám si nedokáže představit „držet zarouškovaný národ do podzimu“, to by se prý epidemie musela vymknout z kontroly. Prozradil, že od lidí mu teď chodí balíky červených svetrů.

„Lidé mi posílají červené svetry,“ baví se Hamáček. Už ví, která omezení by mohla brzy zmizet
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Jan Hamáček na tiskové konferenci.

Anketa

Podporujete Jana Hamáčka? (Hlasování od 2.4.2020)

37%
63%
hlasovalo: 17969 lidí
Hamáček na jedné tiskové konference zaujal tím, že si místo saka a kravaty oblékl pohodlný červený svetr. Lidem se zalíbil a zdá se, že lehčeji získal i jejich důvěru. Na odlehčení rozhovoru v únoru prozradil, že několik červených svetrů mu přišlo od lidí i domů. „Mám jich několik. Ale už mi dorazily balíky s dalšími. Myslím, že červených triček, mikin a svetrů budu mít na několik dalších let dopředu dost,“ pousmál se.

Poté už se přesunul k tématu cestovního ruchu; zákaz letů do zahraničí by se měl uvolnit jako první, predikuje Hamáček. „Dokážu si představit, že jako první přijde na řadu uvolnění zákazu leteckého cestování do ciziny. Minimálně v tom, že bychom otevřeli ruzyňské letiště a umožnili lidem cestovat ven,“ uvedl; po jejich návratu domů by však museli jít do dvoutýdenní karantény.

Pomohlo by to hodně obchodníkům, kteří potřebují zařizovat kontrakty, ale také občanům, kteří by rádi vycestovali do zahraničí za svými blízkými. Týkalo by se to však pouze letecké přepravy, kde je možné lidi evidovat.

Až pak by mohlo přijít na řadu otevírání malých obchodů. „To je s velkým otazníkem, musíme být opatrní. Jsem raději opatrný na sliby, které bych nedodržel,“ poukázal na situaci z Asie, kde koronavirus opět překvapil.

Odmítá, že by uzavřením hranic dělal naschvály, otevřou se, až bude bezpečno i v ostatních státech kolem nás. „Přece nemůžeme z rozmaru hibernovat naši republiku. Jakmile to půjde, opatření zrušíme, ale ještě nám dejte čas,“ prosí Hamáček.

Nepřípadá podle něj v úvahu, že by se hranice úplně otevřely až za dva roky, jak původně uváděl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. „V hypotetické situaci, že to Česká republika zvládne, situace se tu zlepší a my začneme uvolňovat opatření, může virus ještě v některých okolních zemích řádit. Pak bychom otevřením znehodnotili veškeré naše úsilí,“ dodává.

Odhaduje, že „roušky odložíme ještě letos“. „Věřím, že bude fungovat chytrá karanténa, že se naše opatření projeví poměrně rychle. Držet zarouškovaný národ do podzimu, to si představit nedokážu. To by se epidemie musela vymknout z kontroly,“ dodal ministr vnitra Jan Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…