Lidé se musí připravit na jinakost, řekla si dívka. A začala se oblékat jako muslimka. Tady jsou její zážitky...

29.11.2015 19:13

Šestnáctiletá studentka Valentýna Skácelová se obléká jako muslimka a zkouší, jak na ni budou reagovat čeští spoluobčané v Kroměříži či Olomouci. O své zkušenosti se podělila se serverem houpaciosel.cz. Rozhodně jí prý nejde o zesměšňování islámu. Snaží se českou společnost připravit na jinakost. Dočkala se prý i poměrně ostrých reakcí od některých spoluobčanů, včetně výkřiků „chcípni“.

 Lidé se musí připravit na jinakost, řekla si dívka. A začala se oblékat jako muslimka. Tady jsou její zážitky...
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

V úvodu rozhovoru mladá studentka prozrazuje, že ráda provokuje. A také se zajímá o islám a o dění kolem sebe. Při svých procházkách se obléká do nikábu, muslimského oděvu, v němž žena ukazuje jen své oči.  

„Chtěla bych zjistit, které věkové skupiny reagují pozitivně, které negativně. Taky určitě porovnám města. Už za sebou mám Kroměříž, Prahu, čeká mě Olomouc a Zlín. Rozhodně není mým účelem nějak tohle náboženství shodit, zesměšnit, právě naopak. Ti lidé, nebo aspoň část, utíkají před válkou do bezpečí a chtějí se začlenit do naší společnosti. Možná to všechno vidím moc pozitivně, ale myslím, že to jde i tak, abychom my, obyvatelé Evropy, byli schopni částečně akceptovat jejich náboženství a kulturu a na oplátku ti, co chtějí zapadnout, aby akceptovali naši kulturu, tradice a nesnažili se je nějak ničit,“ podotýká.

Přidává jeden příklad – se vzájemnou tolerancí je to jako s vegany. Ty také většinová společnost nepřesvědčuje, že je fajn dát si maso.

Zahalená spolužačka nebo úřednice by mi nevadila

Stejně tak bychom se ale měli snažit pomoct ženám z muslimských komunit, aby se zlepšilo jejich postavení. To ovšem nemění nic na tom, že by mělo být dívkám umožněno nosit na školách šátky, pokud nejde o školy církevní. Muslimové musí naproti tomu podle studentky akceptovat fakt, že se na  občanský průkaz fotíme s odhalenou tváří. Sama by neměla problém s tím, kdyby měla zahalenou spolužačku nebo ji za přepážkou obsluhovala zahalená úřednice.

A jak se studentce kráčelo po Praze či po Kroměříži? V Praze lidé často promlouvali přímo k ní, v Kroměříži o slečně mluvili spíše za zády. Jejich reakce si zapisovali bodyguardi. Studentka totiž v muslimském oděvu nechodí po českých městech sama. Pro případ potřeby má s sebou i partnery projektu.

„Lidé se otáčeli, vyplazovali jazyky, fotili si mě, komentovali oblečení, pronášeli věty typu: ‚Už je to tady,‘ nebo ‚Teď vytáhne samopal‘. Jeden pán na mě křičel, ať vypadnu, že tady pro nás není místo. Taky jsem měla strach, když na mě na přechodu z auta zavolali ‚Chcípni‘. A nesmím opomenout pro mě nejzajímavější reakci studentů konzervatoře, kteří kolem procházeli s hudebními nástroji a po tom, co jsme se míjeli, na mě začali těmi nástroji jakoby střílet se zvuky ‚Ratatata‘," popisuje studentka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…