„Litr“ sem, „litr“ tam, co já s tím udělám... Noviny pojednaly o poslaneckých náhradách

11.01.2017 10:04

České ekonomice se daří a na svých platech to poznají i poslanci. Jejich mzdy letos překročí hranici 70 tisíc korun. Na další peníze si zákonodárci přijdou díky náhradám. Na telefonování, na poslaneckou kancelář, na dopravu, na reprezentativní ošacení a tak podobně. Vůbec nejúspěšnější byli v získávání náhrad komunisté, píše MF Dnes.

„Litr“ sem, „litr“ tam, co já s tím udělám... Noviny pojednaly o poslaneckých náhradách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„V průměru zdaleka nejvíc stály stát náhrady, které si k platu připsali poslanci z řad komunistů. Nejúspěšnější v tomto směru byl René Číp, komunistický poslanec z Ostravy. Tomu stát v roce 2015 k platu na všech náhradách vyplácel v průměru 147 500 Kč měsíčně. ... Měsíčně nevyčerpal v průměru pouze 629 korun ze 148 tisíc, které měl k dispozici. Státu nechal jen pár stovek korun za telefon. V celkové výši vyčerpaných náhrad následuje jeho ostravský kolega z KSČM Leo Luzar,“ píše deník.

Své „premianty“ mají i v dalších stranách. Mezi největší „čerpače“ v ČSSD patří poslanec Jiří Zemánek, který měsíčně vyčerpal 139 tisíc a státu ponechal 400 korun. V ANO si podobně vedl Pavel Šrámek, který vyčerpal 139 500 korun a státu ponechal asi 4000. U lidovců držel prim Jiří Mihola, který státu ponechal asi 1000 korun.

Na opačném pólu těch, kteří čerpají nejméně, najdeme poslankyni za TOP 09 a Starosty Věru Kovářovou. Státu nechala 39 tisíc korun, nevyčerpala je, ačkoli podle zákona mohla.

Na některé náhrady nemají nárok členové vlády. Kompenzují si to však tím, že mohou využívat služební byt či auto s řidičem. Poslanci si přilepšují k platu také působením ve výborech a podvýborech.

Absolutním premiantem je předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který si přišel na 160 000 korun platu a k tomu měsíčně vyčerpal asi 115 000 Kč na náhradách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…