„Loni bylo plné Staroměstské náměstí a letos nic, i když vyhrál volby Babiš.“ Hradílek je rozhodnut zemřít hlady

10.11.2017 7:51

Bývalý disident a porevoluční ministr vnitra Tomáš Hradílek zahájil hladovku proti opětovné kandidatuře prezidenta Zemana na Hrad. Zeman už Hradílkovi vzkázal, že 113 tisíc podpisů občanů je pro něj víc než odpor jednoho člověka, takže kandidaturu nestáhne. V takovém případě je Tomáš Hradílek připraven dotáhnout svůj čin do konce. Potvrdil to v rozhovoru pro páteční Lidové noviny.

„Loni bylo plné Staroměstské náměstí a letos nic, i když vyhrál volby Babiš.“ Hradílek je rozhodnut zemřít hlady
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany v Lipníku nad Bečvou v Olomouckém kraji

„On to jednoznačně dělá kvůli sobě a kvůli zájmům jistých významných sfér, dokonce i mimo republiku. Tak to podle mého přesvědčení je,“ řekl na adresu Zemana Hradílek hned v úvodu rozhovoru. Narážel na Zemanovy kontakty v Rusku a Číně, které po celou dobu svého prezidentství rozvíjí.

Vedle toho by Zeman rád dosáhl stejného věhlasu jako Václav Havel. Chce se pozitivně zapsat do historie země. Hradílek má však za to, že Zeman Havlova věhlasu nedosáhne, je si toho vědom, a proto nemá prvního českého prezidenta nijak zvlášť v lásce.

Anketa

Schvalujete postup někdejšího disidenta a exministra vnitra Tomáše Hradílka, který chce držet hladovku, dokud Zeman nezruší kandidaturu? Je ochoten i umřít.

5%
95%
hlasovalo: 11628 lidí

Hradílek zná Zemana dlouho a na počátku 90. let minulého století si ho prý vážil. Už proto, že Zeman připravil v podstatě celý program Občanského fóra. Už tehdy ale začal vnímat některé zvláštní rysy Miloše Zemana. Je to člověk, který chce být vidět. Potvrdilo se to už v roce 1989 na Letné, kde sice nebyl v programu řečníků, ale slovo si stejně vzal.

Zemanovy negativní stránky prý nabyly vrchu po roce 2003, kdy prohrál souboj o post prezidenta s Václavem Klausem. Tuto prohru si Zeman v sobě nese. Zdá se však, že s lidmi Zemanovo zvláštní chování nic nedělá. V loňském roce sice bylo plné Staroměstské náměstí, ale letos nic. A to bylo po volbách, ve kterých zvítězil Andrej Babiš. Hradílkovi je prý smutno z toho, jak jsou lidé stále apatičtější. Je proto připraven svou hladovku namířenou proti kandidatuře Miloše Zemana dotáhnout až do osudového konce.  

„Ano. Rozhodně. Když se toho nevzdá, jsem rozhodnut to dotáhnout až do konce,“ zdůraznil Hradílek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…