Lžete, západní novináři. Žádná umírněná opozice v Sýrii není. Napsal... Západní novinář

06.10.2015 12:25

Dopisovatel britského týdeníku Independent Robert Fisk působící na Blízkém východě se pozastavuje nad existencí tzv. umírněných syrských povstalců. Američané prý před nedávnem přiznali, že již nikdo takový není. Nyní ale Washington a západní média kritizují skutečnost, podle které se terčem ruských leteckých úderů stali právě umírnění povstalci.

 Lžete, západní novináři. Žádná umírněná opozice v Sýrii není. Napsal... Západní novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: V ulicích Damašku

Anketa

Jak dopadne TOP 09 s předsedou Kalouskem a čestným předsedou Schwarzenbergem v příštích volbách do sněmovny? Žádáme vás o odhad, ne o vaše přání

1%
2%
2%
5%
11%
8%
66%
hlasovalo: 6591 lidí

„Tvrdí nám, že Rusové nyní v Sýrii bombardovali umírněné bojovniky, přitom Američané před dvěma měsíci sami připustili, že žádní umírnění vlastně neexistují. Je to stejné, jako když nám říkali, že spousta evropských muslimů jede bojovat za Islámský stát a poté se vrací v rámci migrační vlny zpět coby vycvičení teroristé. Evropští muslimové údajně odlétají do Turecka a o pár týdnů později připlouvají na vratkých člunech k evropským břehům. Jestli je tento nesmysl pravdou, kde by potom vzali čas na teroristický výcvik? Možná je to jen poutavé sdělení příběhu. V případě ruských leteckých úderů to však už zašlo za hranice rozumu,“ podivuje se Fisk.

„Pojďme se na celou věc podívat reálně. Rusové jsou prostě lovci, kteří jdou po jaguárovi. Vraždili nevinné Čečence, aby v tomto regionu potlačili povstání islamistů. Totéž budou dělat v Sýrii ve snaze porazit novou armádu islmistů, Islámský stát, a zachránit nemilosrdný Asadův režim. Syrská armáda, jejíž součástí je mnoho válečných zločinců, bojovala za svůj stát i tak, že používala zakázané barelové bomby,“ popisuje Fisk a komentuje informace publikované v deníku New York Times, dle kterých syrská armáda vlastně proti Islámskému státu vůbec nebojuje. „Pokud je to pravda, tak kdo tedy zabil 56 000 syrských vojáků? Snad ne ta vybájená Syrská svobodná armáda (FSA)?“

Celý text v angličtině najdete ZDE

Umírnění syrští povstalci byli dle Fiska původně přeběhlíky z FSA, kterou Amerika a Evropa považovaly za prozápadní síly schopné bojovat proti Asadovu režimu. „Ovšem FSA se rozpadla na kousky a ti tzv. umírnění přeběhli znovu. Tentokrát ovšem k islamistické organizaci Al-Nusrá nebo přímo k ISIS. A to i se zbraněmi dodanými Spojenými státy. Washington tuto skutečnost přiznal a dospěl k závěru, že je třeba vycvičit další tzv. umírněné povstalce. Američané jich tedy vycvičili 70 a poslali je přes turecké hranice do bojů. Načež byli skoro všichni zajati a dva z nich přišli o hlavu. Před dvěma týdny poznamenal jeden z bývalých nejvyšších amerických generálů v Iráku, že umírnění povstalci se prý rozpadli už dávno. A vidíte, nyní je tomu zase jinak,“ glosuje Fisk ironicky.

„Během několika hodin po ruských leteckých úderech Washington, New York Times, CNN i chudák stará dobrá BBC a tištěná média svorně informovaly o tom, že Rusové bombardovali statečné a údajně umírněné syrské povstalce, kteří bojují proti Asadovi. O několik týdnů dříve však již žádní umírnění neexistovali. Faktem ovšem zůstává, že seznam cílů Rusku poskytla syrská armáda. Ovšem Vladimir Putin má v Sýrii i své vlastní nepřátele, proti nimž hodlá bojovat. Letecké údery mířily na turkmenské vesnice na severozápadě Sýrie, jež byly obsazeny čečenskými bojovníky. Těmi samými, které se snažil ruský prezident zlikvidovat v samotném Čečensku. Tito bojovníci vloni napadli a zlikvidovali vojenské pozice syrské armády severně od Latákije. Není tedy divu, že je přidal Asad na seznam cílů,“ konstatuje Fisk.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…