„Magor Andrej Babiš.“ Milí občané, ve vaší vládě je zase veselo. A i teď to pokračuje

12.10.2015 21:20

Spor mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a poslancem Ladislavem Šinclem (ČSSD) znovu vyvěral na povrch. Babiš totiž v pondělí obvinil Šincla a Jana Bartoška (KDU-ČSL) v souvislosti s novelou loterijního zákona, že jsou ovlivnění hazardní lobby. Šincl si to ale nenechal líbit a pustil se do ministra po svém.

„Magor Andrej Babiš.“ Milí občané, ve vaší vládě je zase veselo. A i teď to pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Problém je, že v rámci koalice jsou někteří poslanci zlobovaní. Pan Kalousek (opoziční TOP 09), Bartošek a Šincl. To byli reprezentanti, jež byli zlobovaní hazardní lobby, kteří tam dělali obstrukce,“ řekl v pondělí Babiš s narážkou na obstrukce opozice ve sněmovně kvůli návrhu zákona o vyšším zdanění hazardu, což se projednávalo minulý týden.

„Pan Valenta na to z balkónu dohlížel,“ dodal posléze šéf hnutí ANO k tomu, že se na projednávání novely o loteriích přišel podívat i senátor Ivo Valenta, který je shodou okolností majitelem loterijního holdingu Synot.

„Pana Babiše nemůžu nazvat jinak než magorem,“ bránil se logicky Šincl. „On když má nějaký problém, tak si asi vzpomene na mě. Nechápu, proč takovou věc vůbec říká,“ uvedl ve své reakci pro server Novinky.cz Šincl, který zdůraznil, že u sněmovního tisku vystoupil jako zpravodaj, a každý si tedy může přečíst ze stenozáznamů, co říkal. „Četl jsem stanoviska, která jsou z Ministerstva financí,“ připomněl.

„Byl bych rád, kdyby mě pan Babiš seznámil s konkrétními důkazy, a ne s plivanci, které o mně šíří,“ dodal posléze a poznamenal, že se v rámci zachování pohody snaží ministru financí vyhýbat. „On se ale do mě snad zamiloval nebo co, že pořád používá moje jméno. Já tomu nerozumím,“ komentoval vztah s Babišem poslanec, kterého ministr financí již v červnu obvinil, že jednal v rámci zákona o pojišťovnictví ve prospěch pojišťoven.

Poslanec Šincl se k celé kauze vyjádřil ještě na svém facebookovém profilu. „Tak jsem se před chvílí vrátil z monitoringu voleb v Bělorusku a nestíhám se divit, z čeho to zase pan ministr Andrej Babiš své kolegy v koalici (včetně mě) obviňuje. Měl by své výroky dokázat, nebo se omluvit. Toto ovšem on neumí, vidí kolem sebe jen samé matrixy, toskánské party a další zločinná spolčení... Je to smutný příběh,“ nebral si s Babišem servítky.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Bartošek řekl, že není v pozici, kdy by se měl hájit. „Mě to velice blízko připomíná praktiky Stb. Jen tak do prostoru hodíte obvinění a dělej s tím člověče, co chceš. Bez důkazů, bez všeho ostatního,“ řekl v ČT.

Kalousek: Buď je neschopný, nebo hazard podporuje

„Je třeba ocenit zdrženlivost pana ministra Babiše, že z podpory hazardní lobby neobvinil ještě papeže Františka. Toho si vážím,“ komentoval Babišův výrok další z obviněných, Miroslav Kalousek, tedy Babišův předchůdce na Ministerstvu financí.

„Můžeme jenom spekulovat, zda Babiš nepředložil zákon už v polovině loňského roku, kdy měl být předložen, pro svoji vlastní neschopnost anebo proto, že to schválně zdržuje, protože je propojen s podsvětím, které provozuje nelegální hazard. Já bych spíš tipl to druhé,“ řekl Novinkám Kalousek, který se s Babišem dostává do křížku celkem pravidelně.

Musíme tahat za jeden provaz, nebo koalice nemá smysl 

Babiš v pondělí také reagoval na kritiku předsedy lidovců Pavla Bělobrádka, který v nedělních Otázkách Václava Moravce prohlásil, že hnutí ANO ve sněmovně porušuje demokratická pravidla. „Moje slova byla vytrhnuta z kontextu. Minulý týden jsme zažili zlobovanou opozici, zlobovanou hazardem. Hazard nechce platit vyšší daně, tak si obšlápl některé poslance v čele s panem Kalouskem. Seděli jsme tam několik hodin a poslouchali nějaké studie a řeči,“ bránil se populární politik. „Buď budeme tahat za jeden provaz, nebo koalice nemá smysl,“ dodal posléze.

Školení kuřat z Agrofertu

Proti nařčení z Babišovy strany se již ohradil i senátor Ivo Valenta. Ve svém komentáři zveřejněném na ParlamentníchListech.cz připomíná, že jednání zákonodárců jsou veřejná a účastnit se jich může každý. „Totéž jsem naprosto transparentně udělal také já a neschovával jsem se přitom nikde pod stolem. Poslancům ANO se to však z nějakého důvodu nelíbilo. Stejná pravidla podle nich zřejmě neplatí pro všechny,“ říká senátor.

„Mám smysl pro humor, takže mě slova ministra o tom, že jsem ve sněmovně sledoval zlobované ovce, pobavila. Na valašských loukách občas ovečky pozoruji spolu se svými dětmi. Je to velmi příjemná relaxace. Musím ale konstatovat, že jsou to zvířata, která speciálním výcvikem lobbingu rozhodně neprocházejí. Možná je však podobné školení dnes již běžným standardem u kuřat z Babišova Agrofertu...,“ rýpl si Valenta do Babiše.

„Byla to spontánní reakce,“ hodnotil Babišova slova po jednání koaliční rady předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Věc se podle něj za zavřenými dveřmi vyjasnila. Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák to tak ale nevidí. „Já myslím, že nějaké zlehčování mimo veřejný prostor není na místě. On to prohlásil do médií, tak by to měl vysvětlit do médií,“ uvedl. K omluvě, k níž šéfa ANO vyzval, se podle něj Babiš zatím nemá. Věcí se bude zabývat poslanecký klub sociální demokracie.

Ke sporu se na Twitteru vyjádřil také předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který vyjádření Babiše vnímá jako "totální úlet". „Neví, jak prosadit svou legislativu, a kope do těch, co mu pomáhají,“ napsal. „Polemika při řešení problémů ke koalici patří. I ta ostrá. Myslím ale, že stabilita vlády je vyšší hodnota než vítězství v dílčím sporu,“ uvedl na stejné sociální síti ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

reklama

autor: jzd

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …