„Manažer sexuálních služeb“. Piráti za vaše peníze vyrobili a rozeslali dokumenty o placeném sexu. Máme je

20.02.2019 11:05

Piráti představili teze k regulaci prostituce, která má podle nich přinést ročně do státní pokladny jednu miliardu korun. Cílem opozičního seskupení je omezit šedou ekonomiku, trestnou činnost a zdravotní rizika. Jako první krok předložili vypovězení mezinárodní úmluvy, která regulaci prostituce brání. Pirátský návrh zaujme také například zavedením pracovního zařazení „manažer sexuálních služeb“.

„Manažer sexuálních služeb“. Piráti za vaše peníze vyrobili a rozeslali dokumenty o placeném sexu. Máme je
Foto: Piráti
Popisek: Jakub Michálek

„Poskytování sexuálních služeb je dnes samo o sobě legální a právním řádem trpěné. Postihovány jsou související negativní jevy jako kuplířství a obchod s lidmi, ale také běžné nevěstince. Z průzkumů přitom víme, že zkušenost s placením za sex má každý šestý muž v ČR. My navrhujeme, aby zakázaná byla pouze prostituce nedobrovolná nebo porušující pravidla regulace. Noční kluby tu budou, ať už chceme, nebo nechceme. Místo paušálního zákazu nevěstinců je efektivnější vytyčit jasná pravidla jako třeba u heren nebo alkoholu,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Počet pracovníků v sex byznysu se v ČR odhaduje na 13 tisíc osob, z toho je zhruba 7 300 matek samoživitelek. Miliarda korun ročně, kterou na regulaci nevěstinců vydělala státní kasa v Maďarsku, by u nás dokázala zajistit obědy pro 100 tisíc školáků ze sociálně slabých rodin,“ dodal.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Anketa

Je Miloš Zeman na Pražském hradě obklopen kvalitními spolupracovníky?

65%
35%
hlasovalo: 7084 lidí

Prvním krokem k regulaci je vypovězení Úmluvy o potlačování obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob podepsané roku 1950 zejména státy východního bloku. Ta totiž znemožňuje regulaci, a proto ji řada západních států vůbec nepodepsala. Michálek rovněž poukázal na situaci v Evropě, kdy z porovnání s ostatními evropskými státy vyplývá, že ve střední Evropě (Rakousko, Německo, Maďarsko) převažuje model regulace, zatímco ve státech bývalého socialistického bloku plošný zákaz.

Piráti ve své tiskové zprávě dodali ParlamentnímListům.cz přehledně zpracované teze, z nichž některé vybíráme níže. Zajímavostí také je, že na zpracování dokumentu se podílel i Parlamentní institut, vědecké středisko Poslanecké sněmovny a Senátu.

1.

2.

3.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…