„Manipulace s voliči nebývalých rozměrů, tak konejte!“ Doktor Macek hlásí dezinformaci z ČT

04.01.2017 16:50

Nad výsledkem státního rozpočtu za loňský rok se v dnešních glosách zamýšlí bývalý čelný politik ODS Miroslav Macek.

„Manipulace s voliči nebývalých rozměrů, tak konejte!“ Doktor Macek hlásí dezinformaci z ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Poukazuje na to, že jedna jediná věta „Je to nejlepší výsledek za dobu existence České republiky“ má mnohem větší politickou váhu než sebekvalitnější analýzy a komentáře, že je vše jinak.

„Komplexně Geniální Babiš má totiž voliče za idioty a u jejich značné části se, bohužel, nemýlí,“ podotýká Macek a dodává: „Vždyť kolik procent Babišových voličů si přečte a hlavně porozumí a vezme před volbami v potaz kupříkladu následující, namátkově vybraný text Luďka Vainerta z HN?“ Následně pak ze zmíněného listu cituje následující pasáž: „Do záporných výnosů české dluhopisy dotlačily intervence ČNB, respektive sázky na jejich blížící se konec. Dluhopisy masivně skupují zahraniční investoři, kteří čekají, že zhodnocení koruny jim hravě pokryje ztrátu, jíž nyní ‚dotují‘ rozpočet.

  • Celý text je ZDE

Jako celek však české veřejné finance, čistě účetně, na spekulacemi hnané záporné úroky dlouhodobě doplatí. Důvodem je fakt, že ztráty ČNB po zhodnocení koruny – a tedy snížení korunové ceny desítek miliard eur, které kvůli intervencím nakoupila – budou řádově převyšovat sumu, jaká se ušetří na obsluze dluhu. Vzniklou díru v bilanci, která srazí kapitál ČNB hluboko do minusu, bude centrální banka splácet desetiletí. A státní rozpočet od ní, na rozdíl od situace v jiných státech, po tu dobu neuvidí ani vindru.“

„Ale to od Babiše neuslyšíme, tomu nyní hraje do noty, že levná obsluha dluhu rozpočtu pomáhá k opticky ještě lepšímu výsledku,“ podotýká Macek.

Neopomněl si také rýpnout do veřejnoprávní televize: „A tak mi nezbývá než udat Českou televizi nově vzniklému vnitráckému odboru: předevčírem při besedě totiž řešili, kdo má přispívat na provoz autobusů veřejné dopravy, a vypustili následnou dezinformaci, že by to měl být buď stát, kraj, nebo obce, aniž by zmínili ty, kteří to skutečně zaplatí, tedy daně platící občany. Manipulace s voliči nebývalých rozměrů, tak konejte!“ vyzývá Macek.

Upozorňuje, že většina čtenářů jeho glos přivítala tento nový odbor s radostí. „Neboť jim prý usnadní život: pravdivé bude vše, co bude pravým opakem jeho výstupů,“ dodal Macek.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…