,,Mediální žumpa Václav Moravec, presstituti." Kdo toto napíše, tomu hrozí trest. Už se to hlídá

26.03.2018 14:55

V poslední době podle Syndikátu novinářů stále přibývá útoků na novináře a situace se čím dál více zhoršuje. Ostrá kritika se ozývá nejen z řad politiků, ale také od lidí ze sociálních sítí. Tomu se rozhodl Syndikát zamezit a tento týden proto spustil nový projekt. Na autory nevhodných výroků hodlá Syndikát podávat i trestní oznámení.

,,Mediální žumpa Václav Moravec, presstituti." Kdo toto napíše, tomu hrozí trest. Už se to hlídá
Foto: VERA
Popisek: Lidé u počítače - ilustrační foto

Moderátoři pořadu Newsroom na ČT24 upozornili také na to, že Syndikát novinářů reaguje nejen na narůstající spory mezi českými médii a politiky, ale i na to, že lidé, možná i díky politikům, nabývají pocitů, že takové chování už je zcela normální. Jako nejčastější byly zmiňovány například útoky ze strany místopředsedy Poslanecké sněmovny Tomia Okamury, které vede téměř napříč celým mediálním spektrem, s výjímkou TV Barrandov, kterou si velmi chválí. „To, co ale předváděl ten ksindl, nějaký Novák ze 168 hodin, to jsem v životě neviděl. Seznam Zprávy, to je zase novinářská žumpa,“ uvedl například před pár dny.

Anketa

Myslíte, že se Babiš nakonec dohodne na vládě s ČSSD s podporou KSČM?

68%
32%
hlasovalo: 4135 lidí

Podle předsedy pražské buňky Syndikátu novinářů Marka Zouzalíka se už nemohli dívat na to, jakým způsobem se mezi veřejností a hlavně na sociálních sítích šíří urážky na novináře. Tým, který bude útoky na novináře monitorovat, má zatím celkem šest členů a počítá s připojením dalších. Pro vyhledávání nejrůznějších urážek budou členové Syndikátu využivat on-line nástroj SocialWatch; tento program podle nadefinovaných slov prohledává diskusní fóra nebo sociální sítě.

Během chvilky program na počítačovém monitoru, který zabrala kamera ČT, vyhledal podezřelé výrazy v několika příspěvcích, která obsahovaly například slovní spojení „mediální žumpa Václava Moravce“, nebo výraz „presstituti“. „My pak uděláme screenshoty a o celém incidentu vytvoříme záznam,“ upřesnil v rozhovoru pro Newsroom Zouzalík. Veškerá data, která Syndikát novinářů ziská, pak roztřídí a předá je k posouzení právníkům. „Právní kancelář udělá podklady k tomu, abychom viděli, kde končí hranice snesitelné kritiky a kde už začíná trestný čin,“ dodal.

  • Původní zdroj ZDE

Na autory příspěvků, kteří onu hranici snesitelné kritiky překročí, pak bude prý Syndikát podávat trestní oznámení. Někteří kritici tohoto nového projektu Syndikátu novinářů za tím však vidí cílené omezení svobody slova a trestání za názor.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…