„Mengele byl kulturní člověk“. Ve sněmovně byl opět bordel. Řádil Volný, proti němu Zaorálek

26.02.2021 16:04

Šéf resortu zdravotnictví doporučil poslancům, aby dnes schválili pandemický zákon s úpravami, které do zákona zapracoval Senát. Poté si vzal slovo řídící schůze Vojtěch Filip (KSČM), vyčetl nezařazeným poslancům Marianu Bojkovi a Lubomírovi Volnému, že opět nemají zakrytá ústa a nos a práskl slovním bičem. Jenže to byl teprve začátek. Pak si vzal slovo Václav Klaus mladší a odpálil slovní granát. A k dovršení všeho nakonec promluvil i poslanec Lubomír „flákanec“ Volný.

„Mengele byl kulturní člověk“. Ve sněmovně byl opět bordel. Řádil Volný, proti němu Zaorálek
Foto: repro/ČT
Popisek: Lubomír Volný

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný předstoupil před Sněmovnu a jal se znovu přednést pandemický zákon, tentokrát už upravený Senátem.

„Senát navrhuje zákon schválit s úpravou, která jasně stanovuje, že opatření podle pandemického zákona mohou být nařízena toliko za trvání stavu pandemické pohotovosti a jejím skončením pozbudou platnost. Tento návrh, který fakticky staví napevno režimy mimořádných opatření právě ve vztahu k existenci k pandemické pohotovosti, považuji za přínosný a mohu s ním souhlasit,“ začal Blatný.  

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

„Senát dále navrhuje podmínit vydávání mimořádných opatření krajskými hygienickými stanicemi podle tohoto zákona předchozím souhlasem vlády, stejně jako je tomu u opatření nařizovaných ministerstvem zdravotnictví. I tuto změnu mohu podpořit,“ pokračoval Blatný.

Poté Sněmovnu požádal, aby změny požadované Senátem podpořila.

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) pár minut po vystoupení ministra pokáral nezařazené poslance Mariana Bojka a Lubomíra Volného, že opět nemají při jednání zákonodárného sboru zakrytá ústa a nos.

„Upozorňuji ho (Mariana Bojka), stejně jako kolegu Lubomíra Volného, že nemají zakrytá ústa a nos, že tedy porušují nařízení vlády a žádám je, aby se začali chovat podle své ústavní přísahy, to znamená, že budou dodržovat Ústavu a zákony ČR. Uděluji jim napomenutí,“ práskl slovním bičem Filip. 

Anketa

Kdo je lepší politik?

70%
hlasovalo: 14321 lidí

Následně se o slovo přihlásil šéf Trikolóry Václav Klaus mladší a oznámil, že Trikolóra nepodpoří pandemický zákon, neboť je přesvědčen, že pandemický zákon je jen jinak zamaskovaný nouzový stav.

„Vy se zaštiťujete pomocí pro podnikatele. V tom pandemickém zákoně jsou milionové pokuty pro podnikatele. Jsou tam obrovské pokuty pro fyzické osoby. Ty případné kompenzace, já vám řeknu, jak to bude probíhat. Ti kamarádi politiků, ti možná nějakou kompenzaci dostanou, ale další desítky tisíc odkazujete na soud. Naši experti jasně ukazovali, že když se několik desítek tisíc podnikatelů obrátí na soud, aby se domáhaly kompenzace, jak to bude v praxi vypadat, kolik kdo čeho dostane. Podle našeho přesvědčení nic,“ vypálil Klaus.

Šéf Trikolóry je přesvědčen, že máme dost jiných zákonů, které mohou řešit situaci v Česku.

Podle Klause vláda s těmito zákony pracuje špatně, protože v Česku ve spojitosti s covidem zemřelo na 20 tisíc lidí, za jediný covidový rok narostl schodek rozpočtu o 1000 miliard a statisíce lidí mají práci jen díky podpůrným programům vlády.

„Po takovémto roce jsme podle vlády na prahu zdravotnické katastrofy. Namísto přiznání si faktu, že dosavadní strategie nebyla úspěšná, je zde snaha pokračovat po stále stejné cestě. Po cestě lockdownu a pasivity,“ rozčílil se Klaus s tím, že Trikolóra upřednostňuje vyrábění vlastní licenční vakcíny a posilování zdravotnického personálu.

„Kdybych chtěl být vtipný, tak řeknu, že první, co jsem dneska uviděl, když jsem přišel do Sněmovny, byl pan ministr Hamáček bez roušky, jak tam kouří asi s 12 dalšími lidmi, jo. Tak bych taky mohl na někoho ukazovat. Ale samozřejmě to není žádné řešení té situace,“ rýpl si Klaus do Hamáčka.

Pak si vzal do prádla Tomia Okamuru.

„Nezlobte se, ale já se musím vyjádřit ještě k incidentu, který se tady odehrál asi v 11:10. Jakožto předseda Trikolóry a muž se musím zastat své kolegyně. Tady jsme všichni horečně řešili, když se pan poslanec Volný přetahoval o mikrofon a choval se nedůstojně a neslučitelně se slušným chováním. V 11:10 tady pan Tomio Okamura sprostě řval na naší kolegyni Terezu Hyťhovou, zakazoval své spolustranici, aby se s ní bavila a já když jsem přišel do Sněmovny, tak jsem našel svoji kolegyni v slzách,“ uvedl Klaus na konto poslankyně Terezy Hyťhové, která byla původně zvolena poslankyní za Okamurovo hnutí Svoboda a přímá demokracie, ale v průběhu volebního období přešla do Trikolóry Václava Klause mladšího.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Já si myslím, že surovost vůči ženám je naprosto stejná věc za hranou občanského soužití a myslím, že se tím má zabývat Mandátový a imunitní výbor. Jestliže v nějakých asijských kulturách je běžný nějaký svérázný vztah k ženám, tak bych Vás rád Vaším prostřednictvím vyzval, že tady jste v České republice a chovejte se podle toho,“ obrátil se Klaus přímo na Okamuru, který převzal řízení schůze po Vojtěchu Filipovi.

„Já se bohužel z pozice předsedy nemohou vyjádřit, ale já jsem s poslankyní Hyťhovou vůbec nemluvil, dneska. Já jsem mluvil pouze s naší poslankyní Maříkovou, takže by bylo dobré, abyste si přestal vymýšlet a přímo lhát,“ bránil se okamžitě Okamura. „Já tohleto vůbec nechápu a jsem... Já vůbec nechápu, tohleto," pokračoval poněkud zmateně. „Já tomuhle tomu vůbec nerozumím. Já jsem s vaší poslankyní vůbec nemluvil, ani jsem se na ni nepodíval, dneska,“ vysvětloval ještě očividně v rozpacích.

Klaus se v tu chvíli přihlásil s faktickou poznámkou.

Prohlásil, že by se celým incidentem měl zabývat Mandátový a imunitní výbor. „Záminka údajně byla, že jste na sociálních sítích lhal, že jako jediní ve Sněmovně nepodporujete pandemický zákon. Ale nebudeme to tady rozpitvávat,“ řekl Klaus.

Okamury se poté zastal předseda poslaneckého klubu SPD a napadl Klause, že v době, kdy Sněmovna řeší tak složitou situaci, jakou je epidemie koronaviru, si šéf Trikolóry raději vyřizuje své osobní emoce. „Já si myslím, že to není na místě,“ prohlásil.

Po Klausovi nastoupil k pultíku poslanec Lubomír Volný a začala mela. Tentokrát pouze slovní.

Volný na mikrofon mluvil opět bez respirátoru a vyzval předsedu Sněmovny a místopředsedy Sněmovny, aby přestali porušovat zákon. „A zneužívat své pravomoci, když mi dávají napomenutí kvůli tomu, že nenosím roušku,“ ohradil se.

„Nebyl jsem to já, kdo schválil nařízení Ministerstva zdravotnictví České republiky z 22. 2. 2021, kde na stránce 2, článek I., odstavec 3, písmeno n autor tohoto nařízení udělil výjimku ústavním činitelům, takže to není moje chyba, stěžujte si na Ministerstvu zdravotnictví a mě už nenapomínejte, protože v takovém případě také přednesu na Vaše chování stížnost Mandátovému a imunitnímu výboru, protože toto napomínání je zneužíváním vašich pravomocí,“ přešel do protiútoku Volný.

Vláda má být podle jeho názoru pohnána k zodpovědnosti.

Pandemický zákon je podle jeho názoru úplně zbytečný. Podle Volného stačí, aby lékaři používali lék Isoprinosine a jim podobné, které podle něj někteří lékaři tajně pacientům už stejně dávají. Kdyby se tyto léky používaly plošně, podle poslance bychom měli za 3 týdny situaci vyřešenou.

„A to je ten důvod, proč, přestože máme více nemocných, než v Německu, tak máme méně mrtvých, protože ten prušácký systém, kdy německý doktor vám prostě nedá lék, který není povolený, u nás naštěstí doktoři pro pacienty obcházeli,“ řekl Volný.

Skutečností je, že v Německu s 80 miliony obyvatel je asi 70 tisíc zemřelých ve spojitosti s covidem, zatímco v České republice s 10 miliony obyvatel je to takřka 20 tisíc. Z řeči čísel je tedy jasné, že máme po přepočtu na 1 milion obyvatel více mrtvých než Německo.

„Stačí, aby vláda přestala chtít zabíjet lidi této země ve jménu svého byznysu,“ nabízel svůj pohled na koronavirovou krizi od řečnického pultíku Volný.

Vláda podle něj ignoruje výzkumy a pokračuje v sebevražedné politice.  

Když Volný opustil řečnický post, vystřídalo se po něm několik zákonodárců. Mezi nimi i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten Volného nešetřil, i když Volného přímo nezmínil. Prohlásil, že lidé, kteří nedodržují pravidla, jako je nošení roušek, pomáhají nejvíc šíření viru ve společnosti. „To je vlastně to nejhorší. Ta nekulturnost, která se tady děje,“ rozčílil se šéf resortu kultury.

Jenže Volný rychle přešel do protiútoku.

„Můžete být kulturní, jak chcete, ale když máte na rukou krev tisíců lidí, tak vám to moc nepomůže. On i takový Mengele byl kulturní člověk,“ zaznělo z úst poslance Volného na adresu nacistického lékaře, který v koncentračních táborech za druhé světové války prováděl bestiální pokusy na lidech.

V tu chvíli se ozval hlasité bušení do lavic. Poslanci dávali najevo svou nespokojenost nad tím, co právě Volný vyslovil.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …