Mezi inteligentními lidmi máme zastání, řekl Kalousek. Byli jsme s veselými lídry TOP 09, jeden z nich dostal meč

26.05.2014 8:20

REPORTÁŽ Vítězný řev nakonec zazněl ve štábu TOP 09. Její lídr ve volbách do Evropského parlamentu Luděk Niedermayer dostal světelný meč řádu Jedi z filmové ságy Star Wars a bylo mu popřáno, nechť jej provází síla. Nejvíce preferenčních hlasů však získal Jiří Pospíšil, který to bere jako satisfakci za trápení v ODS. ParlamentníListy.cz byly při tom.

 Mezi inteligentními lidmi máme zastání, řekl Kalousek. Byli jsme s veselými lídry TOP 09, jeden z nich dostal meč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek, Jiří Pospíšil a Luděk Niedermayer

Anketa

Líbí se vám, jak v České republice dopadly eurovolby?

hlasovalo: 5195 lidí

„Nekašlete na Evropu,“ hlásal obrovský billboard na Michnově paláci v Praze. Ve volebním štábu TOP 09 to kolem deváté večer vypadalo na komorní večírek. Místopředsedkyně Helena Langšádlová se rozehřívala ping pongem, Pavel Severa v počítačové hře Fruit Ninja rukama virtuálně přesekával banány, ananasy, melouny a další ovoce. Pak se ale všichni nahrnuli před obrazovku, a co na ní po jedenácté uviděli, to jim doslova vyrazilo dech. TOP 09 v podstatě vyhrála tuzemské eurovolby.

Niedermayer pasován rytířem

„Jistě pochopíte, že nejdřív je povinnost a potom zábava,“ sdělil první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a jal se odšpuntovávat šampaňské. „O fous jsme to prohráli. Tři vlasy na hlavě je poměrně málo, tři vlasy v polívce je poměrně dost,“ řekl předseda strany Karel Schwarzenberg, když se dozvěděl, že jeho strana získala čtyři mandáty jako ANO.

„Příčin malé účasti voličů ve volbách je několik. Lidé jsou politikou znechucení. Za což my politici neseme stejný díl viny jako vy novináři. Mezi inteligentními lidmi má TOP 09 vždy větší zastání,“ dodal Kalousek. Pak vytáhl světelný meč řádu Jedi z filmové ságy Star Wars a pasoval jím Niedermayera na rytíře. „Převrátili jsme Prahu vzhůru nohama, abychom sehnali svítící exemplář. Říkám tedy, Luďku, ať tě síla provází,“ zasmál se.

„Je to výborný výsledek, mám z něj radost. Slovo vítězství je přehnané. Ono je možná lepší vítězství neutrpět, protože bychom mohli ztratit motivaci do budoucna,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz Niedermayer a doplnil: „Nevezmu si meč do Bruselu, protože by nepochybně neprošel letištní kontrolou. Devítiletému synkovi ho taky nedám, protože bych o něj nerad přišel. Takže bude někde bezpečně umístěn, aby mi připomínal, co jsem tady prožil.“


Luděk Niedermayer dostává světelný meč. Zdroj: Facebook TOP 09

Pospíšilova satisfakce

Překvapený Jiří Pospíšil, jenž se stal individuálním vítězem voleb, protože získal nejvíce preferenčních hlasů, zářil jako sluníčko. „Neočekával jsem to. Nevěděl jsem, jak voliči vezmou, že jsem odešel z ODS, byť jsem k tomu měl jasné důvody, které jsem veřejnosti sdělil. Přijal jsem nabídku kandidovat za TOP 09 jako nezávislý a bál se, že to budou voliči vnímat jako přeběhlictví, zradu myšlenek a tak dále. Mimo jiné mi ten výsledek říká, že voliči pochopili, že v ODS jsem celý život prosazoval svou představu justice, státního zastupitelství a tak dále. Nepřeji ODS nic špatného, ale je to pro mě druhý test u voličů, kterým jsem prošel. Když mě Nečas bez zjevných důvodů vyhodil z vlády, tak jsem šel do Plzeňského kraje a s preferencemi osm procent jsem tam kandidoval v krajských volbách a vyhrál je. Plzeňáci mě podrželi. Nyní mi voliči opět řekli, že mám dále působit na veřejnosti, čehož si strašně vážím. Jsem z toho dojatý,“ zmínil s tím, že jde o druhý vrchol jeho politické kariéry.

„Klidně napište, že je to pro mě satisfakce,“ doplnil s tím, že svůj poslanecký čas bude dělit mezi Prahu, Plzeň a Brusel či Štrasburk. „Jeden den v týdnu budu v Praze kontrolovat chod Muzea Kampa. Dnes tam ale máme mladého schopného ředitele, jenž se všechno naučil. Vše funguje. Zbytek budu dělit mezi práci v Evropském parlamentu a v Plzeňském kraji. Když mě pozvou někam jinam, rád tam zajedu, ale jako poslanec budu primárně jezdit po Plzeňském kraji. Plzeňáci nemusí mít strach nebo naopak nebudou mít tu radost, ti co mě nemusí, že bych z Plzeňského kraje odešel. V žádném případě,“ potvrdil Pospíšil.

Další vítězný kandidát Jaromír Štětina je v Kyjevě, ale v propagačním sešitku TOP 09 v článku Má čtrnáctiletá válka napsal: „Těch čtrnáct let mě zavazuje. Válka je největší svinstvo, jaké člověk vymyslel. Považuji za svou povinnost být členem Evropského parlamentu. V něm je potřeba usilovat o to, aby se nás násilí nedotklo.“ Přestože se jako první vytratil předseda Karel Schwarzenberg, v paláci se pak slavilo dlouho do noci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…