„Milion chvilek“ jako Václav Havel? Silné srovnání

22.05.2019 13:14

Organizátor akcí Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář se rozhodl po sérii demonstrací přikročit k dalšímu kroku. Vyzval premiéra Andreje Babiše, aby se s ním střetl v televizní debatě. Ten to odmítl, ale člen RRTV Vadim Petrov takový postup ocenil.

„Milion chvilek“ jako Václav Havel? Silné srovnání
Foto: Archiv VP
Popisek: Vadim Petrov, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

„Vyzýváme vás, obhajte své kontroverzní kroky veřejně, přestaňte mlžit a postavte se mi jako chlap v televizní debatě,“ vyzval premiéra Mikuláš Minář. Premiér obratem vzkázal, že k takové debatě nevidí důvod.

Vadim Petrov, nedávno zvolený člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, považuje takový postup občanské iniciativy za správný. „Tak to je dobrá zpráva, jestli se Milion chvilek posouvá od projevů občanské nespokojenosti k zápasu o podíl na moci ve standardní politické soutěži formou dialogu, střetu myšlenek a postojů,“ ocenil.

Použil přirovnání k roku 1989, kdy Václav Havel taky potřeboval Občanské forum, aby bylo možné získanou moc někam vložit. „Nutným krokem je tedy založit hnutí nebo stranu, aby se potenciál z náměstí transformoval do standardní politické síly,“ vysvětloval člen RRTV na svém Facebooku.

Podle něj tradiční politické strany vyhasínají a každý nový politický subjekt je vítaný. Milion chvilek pro demokracii podle něj tímhle ukázal, že mu jde o demokracii, ne jen o rozvrat. „Rozvrat by se hodil jen Rusku, ne západu. Nepodezřívám pana Mináře, že je agent Ruska,“ dodal.

Pak se zamyslel, že případný politický subjekt vzniklý z Milionu chvilek bypodle něj byl konkurencí především Pirátům nebo TOP 09.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…