Miloš Zeman a kauza ,,Hitlerův fanoušek" Peroutka: Proběhla další epizoda

17.02.2015 12:35

Hrad stále nenašel článek Ferdinda Peroutky „Hitler je gentleman“, ale povedlo se nám dohledat jiné dva jeho články, které dokládají novinářův postoj k nacistické třetí říši a jejímu vůdci Adolfu Hitlerovi, uvedl na tiskové konferenci tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

 Miloš Zeman a kauza ,,Hitlerův fanoušek" Peroutka: Proběhla další epizoda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček

Ovčáček uvedl, že Hrad nechce při hledání Peroutkova článku nic uspěchat. Tiskový mluvčí prezidenta republiky potvrdil, že hledání má na starosti zejména on a to z pověření prezidenta Zemana. Je to prý velmi zajímavá činnost, neboť prostřednictvím Peroutkových článků se údajně můžeme mnoho dozvědět o myšlenkovém a ideovém základě představitelů druhé republiky a protektorátu Čechy a Morava.

Ovčáček dále uvedl, že se mu podařilo dohledat dva Peroutkovy články, ze kterých je patrný novinářův postoj k německé třetí říši a jejímu vůdci Adolfu Hitlerovi. V článku Dynamický život ze 26. 4. 1939 – tedy měsíc po zahájení německé okupace ČSR, prý Peroutka napsal, že německá říše oslavila padesáté narozeniny svého vůdce Adolfa Hitlera způsobem, který odpovídá všem jeho pronikavým úspěchům, které za 6 let, co je u moci, své říši přinesl. A údajně dodal: jak dnes věci stojí, nemají Němci nikoho, koho by ve své galerii národních hrdinů postavili výše. V článku Naše ústava ze 3. dubna 1939 pak Peroutka údajně píše, že úmluva říšského kancléře s prezidentem Háchou, nařízení o protektorátu a projev protektora von Neuratha – to je naše nová česká ústava, které se budeme držet jako se Chodové drželi svých výsad.

Tyto a podobné články lze dle Ovčáčka oglosovat následujícím způsobem: „Kdyby Ferdinand Peroutka v té době mlčel, zůstal by novinářem.“ Na závěr tiskový mluvčí české hlavy státu zdůraznil, že při hledání inkriminovaného Peroutkova článku Hrad bere v potaz kontext historických událostí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…