Ministerstvo odmítlo odškodnit tři exposlance za trestní stíhání

16.07.2014 11:58

Ministerstvo spravedlnosti zamítlo žádosti exposlanců ODS Ivana Fuksy, Petra Tluchoře a Marka Šnajdra o odškodnění za trestní stíhání a vazbu v kauze údajných trafik. V dnešní tiskové zprávě uvedlo, že trojice nemá na odškodné podle zákona nárok, protože její trestní stíhání bylo zastaveno kvůli tomu, že nebyla trestně odpovědná vzhledem k poslanecké indemnitě.

 Ministerstvo odmítlo odškodnit tři exposlance za trestní stíhání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS v čele s poslancem Tluchořem

Ministerstvo žádosti zamítlo na základě zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci. "Právo na náhradu škody nemá ten, kdo byl zproštěn obžaloby či jehož trestní stíhání bylo zastaveno jen proto, že není za spáchaný trestný čin trestně odpovědný," uvedlo.

Toto ustanovení podle názoru úřadu analogicky dopadá i na případ trojice exposlanců. "Jejich právo na odškodnění je tudíž ze zákona vyloučeno," napsalo ministerstvo.

V případu údajných trafik jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nečasová

Exposlanci podali už v úterý žaloby o odškodnění, kterými se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 2. Každý z nich po státu požaduje zhruba čtyři miliony korun.

Fuksa, Tluchoř a Šnajdr loni strávili měsíc ve vazbě kvůli obvinění, že si nechali slíbit "trafiky"v podobě lukrativních postů ve státních firmách výměnou za to, že se vzdají poslaneckého mandátu. Nejvyšší soud následně dospěl k závěru, že exposlanci jsou kvůli poslanecké indemnitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a že je tedy nelze trestně stíhat.

V případu údajných trafik jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauzy kolem Nagyové loni vedly k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …