Ministerstvo vypíše studii na prezidentem prosazovaný kanál, EU s ním prý ale nepočítá

05.06.2015 8:19

To, zda se v budoucnosti podaří vybudovat prezidentem prosazovaný kanál Dunaj–Odra–Labe, je stále nejisté. Ministerstvo dopravy sice vypíše soutěž na vypracování studie, ale ministr dopravy Dan Ťok (za hnutí ANO) přiznává, že k vybudování kanálu chybí dostatečná mezinárodní podpora. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny.

 Ministerstvo vypíše studii na prezidentem prosazovaný kanál, EU s ním prý ale nepočítá
Foto: paroplavba.cz
Popisek: Říční plavba - ilustrační foto

„Studii na kanál Dunaj–Odra–Labe určitě vypíšeme, i když víme, že získat souhlas všech okolních států bude složité,“ řekl listu Ťok. Na středeční debatě s finančními řediteli vypočítal i domácí překážky. V prvé řadě je to cena. Projekt by musel být financován z evropských peněz, podle listu s ním ale EU nepočítá.

Deník upozorňuje i na to, že další problém představuje velké převýšení na Vysočině, s nímž by se musela stavba vypořádat. Odborníci prý také pochybují o tom, zda je v české krajině dostatek vody, kterou by se kanál zaplnil.

V okolních zemích sice prezidenti a předsedové vlád vyjadřují stavbě podporu, podle Ťoka je ale při jednáních ministrů dopravy zřejmé, že s kanálem nepočítají.

Prezident Miloš Zeman, který je velkým propagátorem tohoto projektu, si ale nezájem okolních států nepřipouští. „Pokud se jedná o politickou podporu na vrcholové úrovni, ta je zcela jednoznačná,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…