Mladý Klaus, stínový ministr školství, vzpomíná na císaře, který nám dal prázdniny

05.07.2014 21:29

Stínový ministr školství za ODS Václav Klaus mladší složil hold muži, který nejen v českých zemích zavedl dvouměsíční školní prázdniny. Stalo se tak více než před dvěma sty lety a od té doby žádný politik nenašel odvahu to změnit. U učitelů a žáků by se takový politik asi se zlou potázal.

 Mladý Klaus, stínový ministr školství, vzpomíná na císaře, který nám dal prázdniny
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Kdo může za to, že si české děti užívají celé dva měsíce volna? Stínový ministr školství za ODS Václav Klaus mladší prozrazuje, že za to jak žáci, tak učitelé vděčí císaři Josefovi II., který již v roce 1787 ustavil letní prázdniny. A tři roky na to zemřel. Je to tentýž císař, který vydal toleranční patent zrovnoprávňující různá náboženství. Mimo to také sáhl na církevní majetek. Rušil kláštery a zabavoval církevní půdu. Dnešní politici v tomto smyslu kráčeli proti tomuto trendu, ale na prázdniny si žádný z nich nedovolil sáhnout.  

Celý text Václava Klause ml. si můžete přečíst ZDE

„Za 14 dní po tolerančním patentu Josef II. zrušil nevolnictví. A tři roky před smrtí (1787) stanovil letní prázdniny Rakouska-Uherska na červenec a srpen. Byl to osvícený panovník. Věnujte mu žáci i kantoři tichou vzpomínku!“ napsal Klaus. ml.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …