„Mlátit se tu nebudeme!“ zaznělo v nedělní Partii. Schillerová dostala prasátko a pořádně se rozjela

14.04.2019 13:16

V nedělní Partii televize Prima proti sobě zasedli ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), poslanec Jan Skopeček (ODS) a prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Skopeček šil ze všech sil do Schillerové. Kabinet označil za „vládu chaotiků“, která postupuje totálně špatným směrem. Po chvilce však přislíbil, že se s ministryní nebude před kamerami mlátit. Hanák ostřeloval především ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou.

„Mlátit se tu nebudeme!“ zaznělo v nedělní Partii. Schillerová dostala prasátko a pořádně se rozjela
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Schillerová na úvod prohlásila, že kabinet potřebuje pozici vicepremiéra pro ekonomiku, kterým by se mohl stát např. Karel Havlíček. „Funkci vicepremiéra pro ekonomiku rozhodně potřebujeme, ať už při sestavování státního rozpočtu, při debatě o minimální mzdy, pro komunikaci s podnikatelským prostředím. Já to podporuju,“ řekla Schillerová.

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí

Hanák taktéž konstatoval, že naše ekonomika potřebuje lehce povzbudit. „Má ještě dva a půl roku a já doufám, že to vydrží, protože opozice moc silná není. Ekonomika se ocitla v drobných problémech, takže je potřeba zrušit tisíce úřednických míst, podporovat export a tak podobně,“ pravil Hanák.

Host je toho názoru, že je třeba podívat se na systém sociálních dávek, položit na stůl klasických 13 dávek a zrevidovat je. „To jsou strašný peníze, tam se točí 73 miliard, nebo možná už 78 miliard, takže tady je potřeba začít,“ doporučoval na dálku především ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD).

Když se dostal ke slovu Skopeček, vládu nešetřil. „Podle našeho názoru vláda příliš přerozděluje, nesnížila daně, to jsou věci, které my potřebujeme,“ vypálil Skopeček na Schillerovou. „Tady my se dlouhodobě neshodneme,“ podotkla k tomu Schillerová s tím, že to bude chtít okomentovat. „Ale mlátit se nebudeme,“ ujistil před kamerami Skopeček. To však podle něj nic nemění na tom, že je jedno, jestli bude mít vláda o jednoho vicepremiéra méně či více. Vláda tak jako tak jedná špatně.

Považuje za správné zvyšování rodičovského příspěvku. „Ale mně vadí ten chaotismus kolem toho. Já rozumím, že koaliční vládnutí je složité, ale takovéto věci by si vláda měla vyjednat na koaličních radách. Podívejte se jen, jaký se za poslední měsíc objevil festival chaotických návrhů v oblasti daní. Je to vláda chaotiků,“ šil do Schillerové Skopeček. Poukázal na to, že paní ministryně slibovala zvyšování spotřebních daní, ČSSD prosazuje bankovní daň. A pak se tu debatovalo např. i o digitální daní.

Poté se Skopeček rozčiloval nad zvyšováním minimální mzdy až na úroveň 15 tisíc korun, jak to prosazují odbory a spolu s nimi i ČSSD. Skopeček vládě vyčetl, že až příliš naslouchala odborům. „Vláda poslechla odbory a na zaměstnavatele se vykašlala. To je naprostá drzost ze strany odborů. Já jsem to komentoval tak, že pan Středula se musel probudit z nějakého dlouhého snu a ekonomická čísla z Německa,“ kroutil hlavou Skopeček. Doufá proto, že tentokrát vláda bude naslouchat také zaměstnavatelům a nebude stranit jen odborům. Schillerová se okamžitě bránila, že vláda hledá kompromisy mezi požadavky zaměstnavatelů a odborářů.

Jedním dechem dodal, že by zrušil minimální mzdu jako takovou, protože jí v řadě zemí nemají vůbec. A pokud už ji máme mít, měla by se lišit podle různých sektorů. Skopeček poznamenal, že jinou minimální mzdu může vyplácet automobilový průmysl a jinou např. průmysl oděvní.  

Hanák doplnil, že požadavky odborů už jsou mimo realitu. Počítá však s tím, že kupříkladu ministryně Maláčová potáhne za jeden provaz s odbory. Zatímco podle Hanáka by se minimální mzda měla zvyšovat maximálně o 700 korun, zatímco odbory si představují asi 1600 korun, takže ten rozpor je opravdu velký. „Já to těm lidem přeji, ale musíte také investovat, už teď v investicích zaostáváme,“ varoval Hanák. Pokud minimální mzda poroste o víc než pár stovek, bude zle. „Je to pro firmy špatně. Bude se propouštět prostě,“ udeřil Hanák.

Pak došlo na důchody. Schillerová konstatovala, že v roce 2021 by se mohly zvednout o 800 korun. Skopeček se okamžitě nadechl a uznal, že se důchody mají zvyšovat, ale k tomu je také třeba říci, že potřebujeme důchodovou reformu. „Od paní ministryně Maláčové slyšíme, že ji neumí udělat a že jí vlastně ani nepotřebujeme. Já si to nebojím říct, ona tady lže deseti milionům občanů. My reformu potřebujeme, pokud máme myslet na Husákovy děti, které půjdou do důchodu za dvacet let,“ rozčiloval se Skopeček.

Vládě také připomněl, že na důchody se vždycky někde budou muset vzít peníze.

Schillerová konstatovala, že důchodovou reformu potřebujeme, ale za 30 let jí nedokázal nikdo připravit. Pokus pravicové vlády Petra Nečase o zavedení 2. pilíře důchodového systému smetla ministryně financí se stolu. „Ten váš pilíř, to bych nepřipomínala,“ poznamenala kousavě směrem ke Skopečkovi. Opoziční poslanec si však trval na tom, že je lepší udělat něco než nedělat nic.

Poté ministryni předal dárek. Velikonoční puntíkované prasátko, pokladničku na peníze, které bude kabinet potřebovat. „Tady máte dvě eura, podnikatelé chtějí euro,“ ozval se Hanák a hned do prasátka ona dvě eura vhodil. Schillerová za dárek poděkovala a konstatovala, že vláda chce zvýšit spotřební daň u alkoholu, případně u kuřiva, aby získala více peněz. Ale také proto, aby alkohol i cigarety znepřístupnila mladým lidem, protože léčit kuřáky stojí tuto společnost desítky miliard korun. Možná až na 100 miliard.

Skopeček podotkl, že se nechce lobbovat za tabákové firmy, ale ani tak nepovažuje zvyšování spotřebních daní u cigaret za rozumný nápad, protože řada lidí stejně nepřestane kouřit, jen bude mít méně peněz. „Já se tady musím zastat daňových poplatníků, které jste obrali o 300 miliard,“ uzavřel debatu poslanec ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…