Mluvčí Zemana: Církev získala kostel na základě vzájemné dohody

05.03.2016 19:25

Kostel Všech svatých na Pražském hradě, který církev získala nad rámec loňského memoranda, jí byl vydán na základě „vzájemné dohody“. Na dotaz ČTK k důvodům tohoto kroku to dnes uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podle memoranda o majetkovém vyrovnání měla církev získat na Hradě pouze Jiřský klášter a Nové proboštství, zatímco kostel Všech svatých měla jen užívat k liturgickým účelům.

 Mluvčí Zemana: Církev získala kostel na základě vzájemné dohody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hosty pořadu partie byli Jiří Ovčáček, Jan Veleba a Jiří Pospíšil

 Jde o výsledek vzájemné dohody. Pražský hrad je nejen centrem české státnosti, ale stává se i centrem duchovním. V době relativizace hodnot jde o významný krok,“ sdělil mluvčí. Uvedl to na dotaz, proč v pátek podepsaná dohoda o vypořádání restitučních nároků pouze nepromítla memorandum z loňského července, které podepsali prezident Miloš Zeman s pražským arcibiskupem kardinálem Dominikem Dukou.

Katolická církev se zavázala do pěti let opravit objekty, které získala

Kostel Všech svatých získá podle dohody Kolegiátní kapitula Všech svatých na Hradě pražském, a to včetně pozemku a movitého vybavení. Metropolitní kapitula získá budovu Nového proboštství a Náboženská matice klášter svatého Jiří. Církev se podle dohody vzdala nároků na dalších sedm hradních nemovitostí, což Správě Pražského hradu umožní jejich opravu a provoz.

Katolická církev se zavázala do pěti let opravit objekty, které získala. Nové proboštství bude v budoucnu využíváno jako sídlo metropolitní kapituly, kapituly Všech svatých a metropolitního soudu. Jiřský klášter by měl být sídlem arcidiecézního muzea se stálou expozicí věnovanou duchovním dějinám českého národa a prostorem pro dočasné výstavy sakrálního umění. O využití kostela Všech svatých, který již před několika lety opravovala správa Hradu, ale Duka ani Zeman nemluvili.

Kostel Všech svatých přiléhá ke starému Královskému paláci a přímo navazuje na Vladislavský sál, který je například místem konání slavnostních shromáždění při příležitosti státních svátků. Je to jednolodní, převážně renesanční stavba se dvěma kaplemi, vybavená barokním mobiliářem a presbytář chrámu je gotický. Hlavnímu baroknímu oltáři dominuje obraz Všech svatých od Václava Vavřince Reinera z roku 1732. V kostele jsou od roku 1588 uloženy ostatky sv. Prokopa. V kostele jsou i barokní varhany zřejmě z roku 1790.

Církev bude využívat románskou baziliku sv. Jiří

Církev o navrácení domů na Hradě požádala v létě 2013 na základě zákona o majetkovém vyrovnání státu a církví. Kromě vydaných objektů žádala také baziliku sv. Jiří, Mladotův dům, Staré proboštství, šest domů ve Vikářské ulici a jeden dům u Zlaté uličky.

Kancelář prezidenta republiky ale první žádost odmítla kvůli bezpečnosti, to je překážka vydání majetku, již zmiňuje zákon. Při dalších jednáních zástupci církve od části svých požadavků ustoupili. Obě strany se také dohodly, že církev bude využívat románskou baziliku sv. Jiří. Podle Duky bude při jejím využívání platit podobný princip jako u správy katedrály sv. Víta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…