"Mohl jsem být premiérem." Michal Hašek prozradil, co se dělo kolem lánské schůzky

19.10.2016 15:20

Odcházející jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) v rozhovoru pro Seznam Zprávy přiznal, že lhal o schůzce v Lánech a zaplatil za to. Zároveň uvedl, že existovala možnost, že se stane premiérem, a to po lánské schůzce v roce 2013.

"Mohl jsem být premiérem." Michal Hašek prozradil, co se dělo kolem lánské schůzky
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek

Hašek sice nechtěl předjímat, co by kdyby, ale zároveň uznal, že jednou z teoretických možností bylo to, že kdyby tenkrát, po sněmovních volbách, opravdu Bohuslav Sobotka odstoupil, jak jej k tomu vedení strany vyzývalo, byl by on skutečně předsedou vlády. „Ale záleželo by i na tom, jak a zda vůbec by se podařilo vyjednat složení koalice. Je to samozřejmě věc, do které se opřeli moji oponenti a za kterou jsem já zaplatil, a to i v těchto krajských volbách,“ zmínil letos poražený hejtman.

Sám uznal, že by dnes možná dělal některé věci jinak. „Teď si musím vyhodnotit, jestli s touhle tíží budu chtít být dál aktivní v politice,“ podotkl. Po provalené lánské schůzce, o níž lhal, opustil Hašek post prvního místopředsedy ČSSD a následně odešel ze sněmovny a soustředil se na hejtmanský post. Letos však skončila jeho sociální demokracie až třetí.

  • Původní text ZDE

„Základní problém tehdy byl, že jsme měli nějaké projekce, jaký bude výsledek a jaké pak budou možnosti. Ten šok byl z toho, že jsme skončili sice první na pásce, ale s velmi chabým výsledkem a na záda nám dýchal Andrej Babiš. Nebál jsem se o to, co bude dál, sám, bála se nás většina předsednictva strany. V Lánech jsme byli proto, abychom mluvili o volebním výsledku a co z toho pro nás plyne. Vyslechli jsme si názor prezidenta, daňového poplatníka to stálo zhruba šest gulášů, které jsme snědli. A jak to bylo dál, si pamatují úplně všichni,“ vysvětlil mimo jiné důvody tehdejší schůzky v Lánech.

Pro následující sněmovní volby by podle Haška měl být cíl strany umístit se na prvním pozici. „Jestli bychom chtěli relevantně mluvit do sestavy vlády, měli bychom mít 25 %,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…